Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >




:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

mooi plaatje van deze Scholekster , mooi zoo in het water goed scherp ,super groetjes hendrik-jan

Mooi dynamisch water en actieve houding. Wit is op het randje Very Happy .

Sluit me aan bij het commentaar van Arie, echter vermoed ik dat het wit helaas correctie -op- het randje is. Maar als je mij het origineel wilt sturen, dan kan ik er eens naar kijken.

» Last edited by Andrew George on Wed 07 Nov 2007, 22:52; edited 1 time in total

originele pose in mooie heldere weersomstandigheden..ik vraag me wel eens af of je uberhaupt kunt voorkomen dat het wit dan wat uitgebeten oogt/is...tenzij je een hele donkere omgeving prefereert op klaarlichte dag..het stoort mij hier in ieder geval niet

Bedankt voor de reacties, De vraag die P.Teune zich stelt stel ik mezelf ook vaak. Nu heb ik geen ruis in deze foto, de snelheid van het water is bevroren. het oog is zichtbaar en een mooie glans van het licht op de snavel. Het wit had ik natuurlijk met photoshop wat donkerder kunnen maken maar dat vond ik te onnatuurlijk. Uiteindelijk heb ik daarom voor deze foto gekozen om up te loaden. Als iemand de gouden tip voor mij heeft dan hoor ik het graag. Groet Henk.

Henk,

Fotograferen is compromissen stellen, zoals ik je weleens verteld hebt.
De vraag in deze gaat over de "witten", zoals overal bij geldt er zijn uitzonderingen voor elke regel.

Bij deze foto kom ik op veel plekken 254 tegen en dus nog net binnen de grenzen, maar eigenlijk is het gewoon wit, zonder details op een groot gedeelte, waarbij deze scholekster wel verendetails bezit.
Een foto bijv. met minder hard licht: http://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=108702

Wat ik merk uit veel reacties is dat iedereen altijd onder alle omstandigheden alles perfect wil vastleggen, dit gaat helaas niet in de fotografie -> voornamelijk met contrasten van hoger dan ik meen 6 stops heb je een probleem, wellicht bij digitale camera's nog eerder, dat technisch gezien de camera (chip) dit niet goed kan vastleggen, zoveel gradaties heeft een camera (chip) niet t.o.v. het menselijke oog. Met photoshop kun je sommige dingen nog mooi corrigeren.

Je vraagt om tips:

- Je kan er voor kiezen om deze onderwerpen niet met dit licht te fotograferen.
- Je kan iets onderbelichten en achteraf, liefst in RAW, de shadows/highlights aanpassen.
- Je kan iets onderbelichten en invulflits gebruiken.
- Je kan er achteraf een HDR opname van maken, dus 1 foto voro de "witten" en 1 voor de "zwarten", die samenvoegen.

Zomaar wat opties die ik zelf hanteer en er gelden altijd uitzonderingen
op de regel, maar je zit hier zoals Arie beschreef op het randje nu ik het thuis kan bekijken, excuses voor mijn vermoeden.

p.s. Het blijft altijd een persoonlijke keuze of je hem, dan wel, dan niet er voor kiest om de foto te uploaden of voor een ander doel te gebruiken.

Het laten of juist niet laten zien is ook essentieel in de fotografie.


Succes!

» Last edited by Andrew George on Wed 07 Nov 2007, 19:17; edited 1 time in total

Andrew,

Bedankt voor de duidelijke uitleg, ik doe er mijn voordeel mee.

Groet Henk.

aangezien er geen tekening in het wit is, is er wel degelijk een probleem. Of het wit er nu een vlak van 5 a 10% op 255 zit of op 244, maakt dan niet uit.
Je zou kunnen proberen of het werkt om de foto vanuit raw zo zacht mogelijk te converteren (eventueel separaat voor zwart en wit en dat later weer samenvoegen in photoshop). En daarna de curve te herstellen rond punten zodat je maximaal contrast legt in de witten.

Mijn idee: leuke foto, maar eigenlijk was het licht niet geschikt. Aangezien we vrijwel amateurs zijn: je hebt nu een mooie foto om te verbeteren. Zo kijk ik er naar. [/list]

:
 
Page 1 of 1