Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >




:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Ik denk toch dat de Deense ringers een beetje mis zijn geweest? Is ie geringd geweest als eerstejaars? Dat zou de vergissing wel een beetje verklaren... Maar ik zie hier toch nog meer een kol in. (en Misjel ook).
Een kol met witte nagel bestaat volgens Misjel niet!

Ik heb de inlichtingen gekregen van Christine.
Rudi en Misjel, de vogel is hoogstwaarschijnlijk als 2klj geringd (in de lente op doortrek) en het schijnt dat Deense ringers niet drinken tijdens het ringen Wink
Een adulte Kol heeft toch een witte nagel, en wat dan met de ontbrekende zwarte buikvlekken?
Groetjes,
Roland

» Last edited by FRANCOIS roland on Wed 11 Jan 2006, 20:23; edited 1 time in total

hoi

volwassen kollen hebben ook een witte nagel.
maar dan zou hij ook de zwarte banden moeten hebben op zijn borst.

maar als ik hem in het veld was tegen gekomen dan had ik me wel afgevraagd wat het was.

heeft toch stiekem veel weg van een kolgans.

Groetjes Rob Voesten

Een Kol is een stuk kleiner dan een Kleine riet dacht ik.

We zitten er hier nog eens er naar te kijken en zijn er toch wel van overtuigd dat dit een kol is of tenminste een hybride. De bekkleur verschilt duidelijk, de nagel is volop kol (alle KR hebben donkere punt), de kop is niet zo uitgesproken donker als van een KR, en dan nog vooral het goed zichtbaar oogringetje. Nee voor ons is het zeker geen Kleine Riet!

Misjel & Rudi

wat mankeert er aan de vogel om als 1ste winter Kolgans door het leven te gaan?

Een 1ste winter kolgans heeft normaal een donkere nagel.

De snavelvorm- en lengte komt goed overeen met die van kleine riet. Op de andere foto kun je nog net de blauwgrijze dekveren zien, typisch voor kleine rietgans.
Een witte rand rond de snavel zie je vaker bij Kleine rietgans, ook een lichte oogrand heb ik al waargenomen (éénmaal heb ik zelfs een Kleine rietgans waargenomen met een zeer brede, witte oogring, rond beide ogen, precies een bril).
Een volledig roze snavel met lichte nagel heb ik nog nooit gezien bij deze soort.

Dit is zeker geen zuivere kolgans. Dit is volgens mij ofwel een hybride ofwel een Kleine rietgans met een leuke mutatie.
Alleszins een boeiende foto, Roland!

Roland, van harte gefeliciteerd met je verjaardag.
Groeten,
Ad
#Birthday

Allereerst van harte gefeliciteerd Roland, je bijdrage wordt zeer gewaardeerd! Nog veel foto en vogelplezier toegewenst voor het komende jaar.

Over de foto: ik dacht in eerste instantie ook aan Kolgans in ieder geval een aparte en leerzame vogel zeker na het commentaar van Johan.

Leuke plaatjes Roland, gefeliciteerd daarmee, ik had pas mijn eerste kleine riet in de polder.
Maar vooral natuurlijk gefeliciteerd met je verjaardag. Het allerbeste toegewenst!
Elbert
ps ik heb al weer zin in je voorjaar plaatjes uit de havens etc.

Jonge, jonge nooit gedacht dat ik op deze prachtige wintermiddag zoveel commotie ging losmaken met dit "gansje" te fotograferen.
Inmiddels zijn we er nog niet uitgeraakt, maar ik denk dat zij wel niet te raszuiver zou kunnen zijn.
Broeden Kolganzen echter wel naast Kleine Rietganzen in Spitsbergen en indien niet wat dan... Embarassed
Bedankt allen voor de reacties.

Uiteindelijk plaatste ik nog een beeldje van "Yella" Y58 in mijn PA waarop ze een "pink foot" toont! weer een bonus voor Kleine riet Wink

met die ander foto uit je PA wordt het inderdaad wel een erg vreemde Kolgans...

Beste Roland,

Op je Pa is duidelijk gezien dat ze letterlijk in'roze staat. Dus ook daar geen discussie omtrent. Determinatie van de soort blijft dus staan, maar ik denk dat deze niet zuiver op de graat is. Noemde haar vader geen Albert II ? Laughing

#Birthday

Nog vele jaren foto- en ander genot Roland!

Ik ga toch voor Kleine Rietgans, en wel niet een zuiver exemplaar. Volgens mij heeft deze meer Kleine Riet in zich dan Kol. Het heeft niets met de leeftijd te maken?, van in ieder geval 8 jaar oud?

» Last edited by Jos Welbedacht on Thu 12 Jan 2006, 21:42; edited 1 time in total

Ik heb intussen nieuws gekregen van Dr Eckhart Kuijken van het INBO, waarvoor dank, dat Y58 vermoedelijk een kruising zou zijn van Kleine rietgans x Dwerggans! Surprised
Deze foto's heropenen vroegere discussies en worden nu opgestuurd naar de Deense ringers.
Wordt vervolgd!
Reacties graag rechtstreeks sturen naar eckhart.kuijken@inbo.be

» Last edited by FRANCOIS roland on Fri 13 Jan 2006, 15:36; edited 2 times in total

Kruising Kleine rietgans x Dwerggans ?

Zoals door ons al vroeger werd meegedeeld is Y58 wel degelijk een Kleine rietgans, geringd voorjaar 1998 (17/03/9Cool in Vest Stadil Fjord (Jutland, Denemarken) door dr. Jesper Madsen en het team van NERI. We hebben de vogel herhaalde malen zelf waargenomen in voorgaande jaren (en slechte foto’s genomen). Alle hoofdkenmerken zoals afmetingen, donkere kop en korte nek, bleekgrijze kleur van rug en borst, geen zwarte buikstrepen evenals de roze kleur van de poten (beetje zichtbaar op een van de foto's) wijzen daarop. Ook gedragingen en gezelschap (meestal in groepen Kleine rietganzen, soms met wat Kolgans gemengd) zijn eenduidig.
De witte 'bles' is heel anders van vorm dan bij de Kolgans (en zeker minder hoog dan bij Dwerggans); dit kenmerk van witte voorhoofdsbles of snavelbasis komt wel vaker voor bij Kleine rieten, hoewel zelden in zulke extreme omvang.

De afwijkende snavelkleur is het meest interessante fenomeen.
Wanneer dit bij het ringen een tweedejaarsvogel betrof (dus geboren in juni 1988) dan had de snavel zeker nog een zwarte nagel en was de kleur nog niet zo fel roze. Dit is ook bij Kolganzen een kenmerk dat pas vnl. na de tweede zomer verdwijnt. Hierdoor zal het de Deense ringers (misschien nog in de vroegte met duister weer) niet zijn opgevallen, helaas, en genoteerd als adult.
De felle snavelkeur en vooral ook de snavelvorm zoals te zien op de uitstekende foto's van Roland François wijzen sterk in de richting van Dwerggans. Ook deze soort heeft een zwarte nagel in eerste anderhalf à twee jaar. Deze snavelkleur was o.i. in 1999/2000 iets minder uitgesproken dan blijkt op de foto’s. Er is zelfs een soort oogring waarneembaar, al is die niet echt opvallend geel zoals bij de Dwerggans. Let wel: ook bij Kolganzen hebben tot 10% van de vogels iets dat op een gele oogring lijkt wanneer je goed kunt observeren.

De Kleine rietgans heeft behalve in de winterkwartieren van Vlaanderen, Friesland en Jutland nauwelijks kontakt met Kolganzen. Daarom hebben we over de ‘oorsprong’ van deze vogel de overtuiging dat dit een kruising is van Kleine rietgans met Dwerggans, en niét met Kolgans. Deze is wellicht ergens tot stand gekomen in Noord-Noorwegen tijdens de korte doortrekperiode rond half mei; dan gebeuren er immers al paringen. Kolganzen zitten daar normaal niet, zeker niet in het voorjaar. Vooral met de re-introductieprogramma’s van Dwergganzen in noord Scandinavië zou het kunnen dat dààr interspecifiek kontakt en paring is geweest. Of de ‘vader’ meegetrokken is naar de broedgebieden op Spitsbergen is niet geweten. De koppels zijn normaal trouw aan elkaar en Kolganzen of Dwergganzen broeden niet op Spitsbergen. Product van een slippertje dus. In de gemengde groepen arctische ganzen ’s winters in Vlaanderen hebben we nooit paargedrag waargenomen; een vast koppel Kleine rietgans met Dwerggans werd hier nooit gesignaleerd. Of gemengde koppels met Kolganzen bestaan kan niet uitgesloten worden, en dan blijft de mogelijkheid bestaan dat de paarvorming wel degelijk in de winter kan zijn gebeurd. Evenwel zou bij de intensieve aflezingen van Kleine rietganzen in N-Noorwegen de aanwezigheid van een Kolgans wellicht opgevallen zijn.
In hoeverre de ‘gemanipuleerde’ Dwergganzen overwinterend in N-Nederland (Anjum) verantwoordelijk zijn voor deze kruising is niet duidelijk. Genetisch onderzoek van Y58 zou dit kunnen uitwijzen.

Eckhart Kuijken & Christine Verscheure

Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO)
(opgericht door de Vlaamse Regering op 1.01.06 als fusie van het Instituut voor Natuurbehoud en het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer)
Kliniekstraat 25, 1070 Brussel (B.)

Alle bijkomende vragen hieromtrent, rechtstreeks versturen naar :
eckhart.kuijken@inbo.be

14 januari 2006

» Last edited by FRANCOIS roland on Sat 14 Jan 2006, 19:32; edited 1 time in total

bram Rijksen schreef

waarom geen eerste winter kolgans? volgens de ringgegevens is de vogel al acht jaar! Ben toch erg benieuwd of de ringers nog meer meldingen heben gekregen en wat er daardoor verder over het beest bekend is...

ton

@tonnemans: Kolgans komt daar normaal niet voor in het voorjaar en zoals je zegt is zij al acht jaar oud
Ik wacht op verder nieuws van de Deense ringers via INBO
Intussen is Y58 "Yella" waarschijnlijk al op weg naar Spitsbergen!
Groet
Roland

:
 
Page 1 of 1