Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >




:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Om het doorklikken te vergemakkelijken, het gaat dus om de afbeeldingen op http://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=78840
en
http://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=78839

Voor een uitleg van een van de composities zie http://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=78847

» Last edited by Karel Mauer on Sun 19 Nov 2006, 22:01; edited 1 time in total

Erg leuk en leerzaam Karel. Ik ben het waarschijnlijk niet helemaal met al jou pijlen en conclusies eens. Met name het graspolletje waar jij allemaal groene pijlen richting vogel hebt gezet vind ik toch meer afleiden dan bijdragen aan de aandacht voor het hoofdonderwerp. Ik ga hier nog eens flink over nadenken #Bad Talk

(bedankt voor de handige bijgeleverde links)

» Last edited by Hendrik van Kampen on Sun 19 Nov 2006, 23:13; edited 1 time in total

Fijn dat je reageert en over de compositie wilt nadenken, Hendrik. Zoals je waarschijnlijk al gemerkt zal hebben staat het spelen met compositie redelijk centraal in mijn werk.
De groene graspolletjes zorgen er niet zozeer voor dat de volle aandacht op de pieper wordt gericht (en waarschijnlijk vind je blik op deze plek een moment van rust), maar de lichtere sprieten leiden je wel subtiel weer terug richting vogel, of je wilt of niet. Bekijk de afbeelding zonder lijnen maar eens op je gemak (aardig trucje om te controleren of de compositie inderdaad werkt zoals aangegeven is om het beeld op z'n kop te bekijken).
Alle aangegeven richtingen zorgen er volgens mij voor dat je blik niet het beeld uit wordt geleid en je uiteindelijk weer bij de pieper belandt.
Een aantal zaken in deze compositie ligt een stuk subtieler dan bijvoorbeeld ruimte voor de vogel openlaten voor de kijkrichting (van de vogel).
Eigenlijk wilde ik een boom opzetten over compositie, maar weet niet precies hoe ik dat in een topic om moet zetten.

» Last edited by Karel Mauer on Sun 19 Nov 2006, 23:52; edited 2 times in total

Voor mij heel leerzaam! Dit soort aanwijzingen bij foto's mis nogal eens in de commentaren. M.i. lees je vaak alleen maar complimenten. (Hier maak ik mezelf trouwens ook "schuldig" aan.) Het kan ook komen door de enorme stroom van foto's. Het kost veel tijd en energie om met gedegen en onderbouwde kritiek op foto's te komen. Ik ben toch het meest geneigd om die foto's te bekijken die me echt aanspreken en daar is meestal geen kritiek op nodig.

Boeiende en tot nadenken stemmende bijdrage Karel. Zou hier graag een topic over zien want ik ben bang dat je zo niet de aandacht krijgt die het verdient.

Groet Henk

Hallo Karel,

Nog eens even rustig naar je foto (met polletje) gekeken. Ik denk toch niet dat het polletje in die positie werkt als "afsluiting" van de foto. Waarschijnlijk hadden enkele sprieten wat lager in beeld deze functie beter kunnen vervullen. Het polletje is m.i. toch wat te groot, licht en daardoor te opdringerig. Bovendien kan je blik nog via de horizontale band water (oranje lijn) het beeld uit komen.

Lijkt mij trouwen een leuk idee om enkele foto's voor de bewerkingsopdracht te verzamelen en dan iets te doen met het thema compositie. Eventueel lijnen trekken om e.a. te verduidelijken. Ik heb de Pimpelmees van Luc al opgevraagd.

» Last edited by Hendrik van Kampen on Mon 20 Nov 2006, 23:09; edited 1 time in total

Heb met dat laatste idee ook al zitten spelen, Hendrik. Misschien dat er dan wat meer respons komt. Zonder iemand tekort te willen doen, aandacht voor compositie vind ik toch een essentieel punt voor fotografen. Daarom vind ik het vreemd dat er maar zo weinig mensen reageren.
Misschien is het aardig om op zoek te gaan naar een foto die wat meer compositorische mogelijkheden biedt dan de foto van Luc.

Ik heb ze alle drie even naast elkaar gezet voor de vergelijking. Boeiend onderwerp, compositie. Veel van de op BP geplaatste foto's lijken te gaan om de soort zo groot mogelijk in beeld te krijgen (een soort vogelgidsplaatjes), en dan speelt compositie minder een rol.
Maar ik vind dit soort plaatjes eigenlijk veel sprekender als de "groot in beeld" plaatjes.

Ik vind het boeiend om je pijlen enzo te lezen, ben ook nog even aan het bedenken wat ik er zelf mee kan, en hoe ik alles moet interpreteren.

Ik merk dat bij dit plaatje mijn ogen niet echt weten wat ze moeten eigenlijk. Ze willen wel op de pieper blijven, maar zakken eigenlijk toch steeds een beetje af naar beneden, waar eigenlijk niet zoveel te zien is. Wat dat betreft vind ik het plaatje met de pijlen wel sterker, daar blijft mijn blik wel op de pieper rusten.

Deze haast wiskundige benadering van compositie is niet helemaal mijn ding, ik werk toch meer vanuit mijn gevoel (en doe het dus waarschijnlijk vaak fout) wel interessant om te zien hoe jij met compositie omgaat, hier moet haast wel een tekenaar/schilder achter zitten.

@peter
Quote:
ik werk toch meer vanuit mijn gevoel (en doe het dus waarschijnlijk vaak fout)

dit wil ik bestrijden.
ten eerste uit de praktijk: jouw foto's - peter van rij - hebben veelal een uitstekende indeling. hoe je dat bereikt is niet van belang voor de kijker (wel interessant voor een medefotograaf).
ten tweede vanuit de theorie: een foto heeft als doel om te boeien, om het gevoel aan te spreken. Hoe kun je dat beter bereiken dan met je gevoel? juist.
laat onverlet dat het niet verkeerd is om over het gevoel na te denken en daar structuur in te ontdekken. zoals hooggewaardeerde karel doet - en en passant laat zien dat je op veel manieren in rome kunt komen -.

:
 
Page 1 of 1