Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by
Birdpix.nl Forum Index -> Apparatuur


nieuwe camera kopen of nieuwe lens?
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
View previous topic :: View next topic  

Author
Message
jeb


Gender: Male
Age: 53
Joined: 24 May 2010
Posts: 15
Location: Den Haag
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Thu 27 Apr 2017, 10:22    Post subject: nieuwe camera kopen of nieuwe lens?
Dag allemaal,

Ik werk al een jaar met een canon 7D mark ii in combinatie met tamron 150-600 mm. Maar - wellicht herkenbaar - vogelfotografie is een verslavende hobby, dus je wilt weer een stapje verder met je apparatuur. Een nieuwe camera en een nieuwe lens, dat zit er even niet in. Dus wordt het een van beiden. Ik heb een canon 5D Mark III gehuurd, en van mijn opgezette vogels voortdurend zowel met de 5D als de 7D zoveel mogelijk deze zelfde foto’s gemaakt (zelfde plek, zelfde hoeveelheid licht, zelfde afstand, etc.)

Wat ten eerste opvalt is dat met de 7D je meer kan inzoomen, geen idee waarom dat is. Maar goed, wat ook opvalt is dat met voldoende licht ik geen verschil zie tussen de foto’s die met de 7D zijn gemaakt en die met de 5D zijn gemaakt. Met weinig licht kan met de 5D natuurlijk de iso veel meer omhoog zonder dat je ruis hebt. Maar dan is dan ook het enige: zolang je goed licht hebt zie ik geen verschil tussen 5D en 7D.

Een verklaring kan zijn dat de tamron het verschil niet / onvoldoende zichtbaar maakt, en dat bijvoorbeeld een canon 400 mm dat meer zal tonen.

Een andere reden zou kunnen zijn dat ik de 7D heb laten kalibreren voor de tamron en de gehuurde 5D niet.

Mijn vraag is wat verstandig zou zijn: een 5D mark iii aanschaffen (die laten kalibreren) en met de tamron blijven werken, of een canon lens kopen en met de 7D blijven werken.

Bij voorbaat dank voor het meedenken.

Groeten van Jeb
Back to top
Reply with quote
 
Michiel Janssen


Gender: Male
Age: 49
Joined: 03 Feb 2009
Posts: 672
Location: Zevenhuizen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Thu 27 Apr 2017, 11:16    Post subject:
Wat vind je niet goed aan je huidige combinatie? De 5D MkIII kost nieuw 2500 euro. Als je hetzelfde bereid bent uit te geven aan een nieuwe lens, kom je niet verder dan de Sigma 150-600 Sports. De 500 mm prime lenzen van Canon en Sigma zijn véél duurder. Een tweedehands Canon 500mm f/4L kost gemiddeld nog minimaal 4800 euro. Wil je dat uitgeven? Zo niet moet je je afvragen of die Sigma lens veel beter is dan je Tamron. Wat zeggen de reviews? De 7D MkII inwisselen voor een 5D MkIII lijkt me niet handig.
_________________
http://michieljanssen.smugmug.com/
Back to top
Reply with quote
 
Arie Ouwerkerk
Moderator
Moderator


Gender: Male
Age: 59
Joined: 21 Aug 2004
Posts: 7012
Location: Terschelling
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Thu 27 Apr 2017, 16:44    Post subject:
Als je geen verschil ziet tussen de foto's genomen met de 7D en de 5D, zou ik bij de 7D blijven. Het meer kunnen zoomen met de 7D is natuurlijk logisch, de 7D heeft immers een 1.6 crop, terwijl de 5D een fullframe camera is. Blijft over een ander objectief en dan komt zoals Michiel al aangeeft je budget om de hoek kijken.
_________________
Zie voor veel meer foto's:
http://pbase.com/arieouwerkerk
Back to top
Reply with quote
 
Gert-Jan


Gender: Male

Joined: 01 Sep 2005
Posts: 806

Offline

View user's profile Send private message Send e-mail
PostPosted: Thu 27 Apr 2017, 18:01    Post subject:
Heb je de 5d MK III al eens in het veld getest? zo nee ga dat eens proberen. en anders huur eens een 1DX . De foto's van Edward van Altena maar ook van Ton Dopp zijn het aan kijken meer dan waard . Beide fotograferen met een 1DX . De eerste genoemde fotografeert tegenwoordig niet meer met een 1DX maar met een andere type canon metalenvogels. Een 1DX met weinig cliks kom je met wat geduld voor €3000 tegen en je als je jou camera verkoopt is je budgettaire gat gedicht. Ben overigens niet echt een vogelfotograaf maar volg het wel met heel veel interesse en passie . Dus kijk maar of je wat met mijn advies kunt. Het komt in ieder geval uit een goed hard Wink .



Groetjes
@Leo
Back to top
Reply with quote
 
H.van Emden


Gender: Male

Joined: 10 Dec 2006
Posts: 180
Location: Stilfs
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Thu 27 Apr 2017, 20:49    Post subject:
Ik zou het roer omgooien en alles inruilen. Daarna een Olympus OM-D E-M1 Mark II en een Panasonic-Leica 100-400 mm terug kopen. Dan heb je een top combinatie met een effectief bereik van 800mm. Kijk maar eens naar de foto's van Arno ten Hoeve, die maak er top opnamen mee. De combi weegt niet veel en is kwalitatief zeer goed. Ik ben zelf een Canon en Nikon fotograaf, maar deze combi is erg goed en ga hem zelf ook aanschaffen.
groet, Harry
_________________
Nikon
Sony
Leica
Gitzo
Back to top
Reply with quote
 
Gert-Jan


Gender: Male

Joined: 01 Sep 2005
Posts: 806

Offline

View user's profile Send private message Send e-mail
PostPosted: Thu 27 Apr 2017, 21:29    Post subject:
Beste Harry

De Olympus set zoals jij die opgeeft is een systeem camera en dat is iets anders dan een DLSR . Als Jeb dat graag wil kan hij beter bij Canon blijven . De EOS M 5 om maar wat te noemen. dat scheelt hem een hoop geld . want hij kan dan met een adapter gewoon zijn al in bezit zijnde Tamron lens blijven gebruiken. Ik ken iemand die met exact de zelfde combinatie als Jeb fotografeerde en tegen de zelfde problemen aan liep.Wat heeft hij gedaan?. Hij heeft de Tamron voor de Canon 100-400 MK II verwisselt . De eerst genoemde staat werkeloos in zijn kast en hij is dolblij met de canon en de behaalde resultaten.Tot slot Harry wil ik je waarschuwen , dat wat Arno kan niet wil zeggen dat jou dat ook lukt. Arno heeft een grafische achtergrond of jij die ook hebt weet ik niet , maar vlak zijn kennis en kunde op dat gebied niet uit.Met andere woorden de 30 cm achter de camera maken veel , soms heel veel uit, en dan heb ik het nog niet eens over de nabewerking van de foto's gehad.


Groetjes
@Leo
Back to top
Reply with quote
 
jeb


Gender: Male
Age: 53
Joined: 24 May 2010
Posts: 15
Location: Den Haag
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Fri 28 Apr 2017, 10:26    Post subject:
Dank voor het meedenken!

Wat betreft ''Sigma lens veel beter is dan je Tamron" dat hoor je vaker, hoewel de tests die ik heb ken (zelfde foto's met beide lenzen) niet hele grote verschillen laten zien.

Waarschijnlijk hou ik de camera, maar ga op zoek naar nieuwe lens. Dwz, de Sigma huren (C of S?) en de canon 100-400mm (met en zonder 1.4 extender) en de verschillen onderzoeken door opgezette vogels onder verschillende omstandigheden (binnen / buiten, dicht bij / ver weg, etc.) te fotograferen.

groeten, Jeb
Back to top
Reply with quote
 
Gert-Jan


Gender: Male

Joined: 01 Sep 2005
Posts: 806

Offline

View user's profile Send private message Send e-mail
PostPosted: Fri 28 Apr 2017, 10:41    Post subject:
Dag Jeb


Ik ga het nog bonter maken Very Happy . Verkoop of ruil je huidige setup in bij cameranu of bied deze online aan bij cameraland te Alkmaar, je krijgt dan binnen de kortste keren een aanbieding voor je set. als je dat gedaan hebt kun je gaan voor een fullframe canon de 6D te samen met de 100-400 MKII heb je dan een bloed mooie set.Met ook nog eens 5 jaar garantie. Hoe mooi wil je het hebben. Ik denk , dat je dan onder de streep nog geld overhoud op je totaal begroting.Wat je ook nog kunt doen is Oa Henk Laverman/Ton Dopp eens vragen waarom zij met full frame fotograferen . Ik denk dat ik het antwoord wel weet :wink:minder is soms meer is een gezegde . en daar sluit ik mee af.



Met vriendelijke groet
@Leo
Back to top
Reply with quote
 
Vincent Vuik
Admin
Admin


Gender: Male
Age: 36
Joined: 27 Jul 2016
Posts: 1469
Location: Krimpen aan den IJssel
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Fri 28 Apr 2017, 10:45    Post subject:
Ik heb zelf ook de Tamron 150-600, maar in combinatie met de 700D. Voor mij is de eerstvolgende stap dus redelijk voor de hand liggend: de body.

Maar wat ik ook overweeg is een overstap naar Nikon D500. Die zit beter qua beeldkwaliteit dan de 7D2 (dynamisch bereik en low light ISO prestaties), en inruil gaat je niet enorm veel geld kosten. Je zou zelfs nog voor de nieuwe D7500 kunnen kiezen, die een stap goedkoper is, maar qua specs dicht tegen de D500 aan zit.

Ik ben zelf heel tevreden over de Tamron, en ik zie ook dat anderen, bijvoorbeeld Gejo Wassink, hier goede resultaten mee behalen. Gejo werkt zelfs i.c.m. een 70D, wat maar een klein stapje beter is dan de 700D. Hij haalt er veel uit, maar loopt (net als ik zelf) tegen beperkingen aan bij minder licht. De Tamron heeft f/6.3 als max bij 600 mm, en dat in combinatie met een maximale ISO van 400 of bij wijze van uitzondering 800, is niet lichtsterk. Nadeel van overstappen naar Nikon is dat Tamron geen optie heeft om de mount om te zetten van Canon naar Nikon (is me verteld na navraag bij Kamera Express), zoals Sigma dat met de 150-600 wel heeft. Je zal dus ook van lens over moeten stappen. Eventueel zelfs van Tamron 150-600 Canon mount naar een tweedehands met Nikon mount via swap service bij een fotozaak. De kosten zullen dan niet al te hoog zijn.

Als je overstapt naar fullframe (5D3 o.i.d.) zul je de cropfactor misschien gaan missen, tenzij je vooral vanuit schuillocaties fotografeert (zoals Henk Laverman en Ton Döpp die hierboven worden genoemd). Als je in het open veld bezig bent, hoef je met een cropcamera veel minder dichtbij te komen dan met een fullframe. Verder is de 7D2 beter qua autofocus dan de 5D3. Nikon D500 is dan weer een stukje verder dan de wat oudere 7D2. Leo beveelt 6D aan, maar ik zie dat toch meer als een fullframe camera voor landschappen en dergelijke. Snelheid / autofocus is niet geweldig bij de 6D.

Als anderen hierop willen reageren, graag! Ik ben zelf dus ook met zulke overwegingen bezig.
_________________
2014-2019: Canon 700D + Tamron 150-600 mm ---- 2019-2021: Panasonic G9 + Panasonic 100-400 mm ---- 2022-nu: Sony A7IV + Sony 200-600 mm.
Back to top
Reply with quote
 
Sieg


Gender: Male
Age: 56
Joined: 05 Jan 2010
Posts: 66
Location: België - Oost Vlaanderen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Fri 28 Apr 2017, 17:28    Post subject:
Dat is geen hersenbreker, de 7DII is een prachtig toestel en perfect voor vogelfotografie, veel beter ga je niet vinden in die prijsklasse !
En uiteraard kan je die Tamron wel nog vervangen door beter

grts
Sieg
_________________
www.sieg.be
Back to top
Reply with quote
 
Gert-Jan


Gender: Male

Joined: 01 Sep 2005
Posts: 806

Offline

View user's profile Send private message Send e-mail
PostPosted: Fri 28 Apr 2017, 17:31    Post subject:
beste Jeb

Ik heb sinds 3 maanden een IPad en heb daar vanmiddag mee zitten spelen, en heb op Bp wat foto's zitten vergelijken en ook uit zitten vergroten wat op de IPad verrassend goed ging . gewoon met je vingers . Ik heb Oa twee foto's die naast elkaar stonden 1 van Henk Laverman gemaakt met de Nikon D5 en 1 foto van Kees Kroon gemaakt met de Canon 7D MK II. Doe dat maar eens Je zult waarschijnlijk net als ik verrast zijn over de uitkomst Surprised . http://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=458638&recent=1 en deze http://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=458631&recent=1



Groetjes
@Leo
Back to top
Reply with quote
 
Vincent Vuik
Admin
Admin


Gender: Male
Age: 36
Joined: 27 Jul 2016
Posts: 1469
Location: Krimpen aan den IJssel
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Fri 28 Apr 2017, 18:06    Post subject:
@Leo, wat kun je met de vergelijking tussen twee foto's met een andere vogel, ander licht, een andere afstand tot de vogel, enz.?
_________________
2014-2019: Canon 700D + Tamron 150-600 mm ---- 2019-2021: Panasonic G9 + Panasonic 100-400 mm ---- 2022-nu: Sony A7IV + Sony 200-600 mm.
Back to top
Reply with quote
 
Michiel Janssen


Gender: Male
Age: 49
Joined: 03 Feb 2009
Posts: 672
Location: Zevenhuizen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Fri 28 Apr 2017, 18:35    Post subject:
Dat is een nogal nutteloze vergelijking Leo waar helemaal niemand mee gebaat is. Je moet natuurlijk geen camera's vergelijken op basis van twee willekeurige foto's met een resolutie van 1024 pixels in de breedte (ook inzoomen op een foto op BP op een iPad is trouwens een totaal nutteloze bezigheid om foto's te vergelijken). Daarnaast zijn de twee foto's met verschillende lenzen gefotografeerd en onder verschillende omstandigheden, de een op 700 mm en de ander op 263 mm. Ook is er niets bekend over hoeveel de foto's zijn gecropt. De Nikon D5 is het vlaggenschip van Nikon, kost 7.000 euro en is vanzelfsprekend veel beter en tot veel meer in staat dan de Canon 7D MkII à 1.429 euro. De Nikon D5 moet je vergelijken met de Canon 1DX MkII, het vlaggenschip van Canon. En als vogelfotograaf je 7D MkII inruilen voor een 6D is ontzettend dom.
_________________
http://michieljanssen.smugmug.com/
Back to top
Reply with quote
 
peter wijn



Age: 57
Joined: 08 Nov 2003
Posts: 3780
Location: Utrecht
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Fri 28 Apr 2017, 18:59    Post subject:
Beste Jeb,
Wat wil je nu eigenlijk verbeteren?

Als je geen verschil ziet tussen 7Dmkii en 5Dmkiii, dan is evident dat je het geld in je zak moet houden.
Een betere lens dan 150-600 Tamron is gelijk specialistischer (minder of geen zoom) maar ook lichtsterker, veelal snellere autofocus. Vaak zijn die lenzen veel zwaarder. Als je dat niet nodig hebt, houd het geld in je zak.

Huur een hut, boek een reis, investeer tijd in je eigen omgeving. Dan zet je je geld zinniger in.

De tips van Harry - veel minder gewicht - en Vincent - betere sensor, ze kloppen wel, maar ik denk dat je door meer tijd te investeren en te investeren in mogelijkheden beter vooruit komt.

Misschien investeren in een beter statief? Of gewoon even sparen.
_________________
hi lui
mooi licht
Back to top
Reply with quote
 
Gert-Jan


Gender: Male

Joined: 01 Sep 2005
Posts: 806

Offline

View user's profile Send private message Send e-mail
PostPosted: Fri 28 Apr 2017, 20:03    Post subject:
Michiel

Dat een fullframe camera niet de beste keuze in voor vogelfotografie is nog al kort door de bocht, dan zouden de mensen die voor fullframe hebben gekozen als vogelfotograaf een verkeerde keuze hebben gemaakt. Lijkt mij van niet. maar dat mag je wel vinden. Ik blijf dan ook van mening, dat als Jeb iets wil veranderen in zijn set up , dat vooral als eerste het glaswerk moet zijn en als aller laatste redmiddel pas een andere camera body.



Groetjes
@Leo
Back to top
Reply with quote
 
Michiel Janssen


Gender: Male
Age: 49
Joined: 03 Feb 2009
Posts: 672
Location: Zevenhuizen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Fri 28 Apr 2017, 20:41    Post subject:
Ik zeg niet dat een FF camera een slechte keuze is voor vogelfotografie Leo. Maar de 6D is wél een slechte keuze. De 1DX is een prima keuze. De 5D MkIII heeft bepaalde voordelen maar ook nadelen t.o.v. de 7D MkII.
_________________
http://michieljanssen.smugmug.com/
Back to top
Reply with quote
 
Gert-Jan


Gender: Male

Joined: 01 Sep 2005
Posts: 806

Offline

View user's profile Send private message Send e-mail
PostPosted: Fri 28 Apr 2017, 21:45    Post subject:
Michiel

Het enige waar in het met je eens ben wat betreft de 6D is zijn trage AF ten opzichte van de 1DX of de 7D MKII , maar daar houd het wat mij betreft op. Ik zie geen winst in een frame snelheid van 9/14 persseconde waar bij je nauwelijks verschil ziet tussen frame 1 en frame 5 . In dat licht bezien is los van de AF 4/5 frames per seconde dan ook meer voldoende .verder zit voor Jeb de mogelijke winst eerst en vooral in beter glaswerk. Ik heb van iemand die ik goed ken foto's gezien van een rode wouw zo scherp, dat je je er aan kon snijden. en nee de foto's waren niet bewerkt , maar zo recht uit de camera . Dus de Canon 6D kan een vogel klus prima aan.


Groetjes
@Leo
Back to top
Reply with quote
 
Michiel Janssen


Gender: Male
Age: 49
Joined: 03 Feb 2009
Posts: 672
Location: Zevenhuizen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Fri 28 Apr 2017, 22:56    Post subject:
Met elke camera kun je een goede foto van een vogel maken. Er zijn echter camera's waarmee de kans op succes en stuk hoger is. De 7D MkII is zo'n camera en de 6D niet. Een vogelfotograaf aanraden om z'n 7D MkII in te wisselen voor een 6D is te gek voor woorden. En het tegendeel bewijs je niet door te verhalen over een paar gelukte foto's van een goede vriend.
_________________
http://michieljanssen.smugmug.com/
Back to top
Reply with quote
 
jeb


Gender: Male
Age: 53
Joined: 24 May 2010
Posts: 15
Location: Den Haag
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Sat 29 Apr 2017, 9:20    Post subject:
Interessante discussie, ik steek er veel van op: wat te doen en vooral ook wat niet te doen Wink

Ik zal canon 100-400mm (met 1.4 extender) eens gaan huren voor de 7D Mii. Ben heel benieuwd of er een (duidelijk) kwaliteitsverschil te zien zal zijn tussen de tamron en de canon combi. Heeft iemand daar al ervaring mee?

groeten van Jeb
Back to top
Reply with quote
 
Gert-Jan


Gender: Male

Joined: 01 Sep 2005
Posts: 806

Offline

View user's profile Send private message Send e-mail
PostPosted: Sat 29 Apr 2017, 12:00    Post subject:
Beste Michiel

Jeb heeft in zijn vraag aan gegeven dat hij eigenlijk niet te vrede is over zijn huidige setup en wat te doen. Dat is volgens mij HET moment om out of the box te gaan denken . Door dat niet te doen doe je je zelf een hoop te kort , en zal je nooit verder komen dan de geijkte paden en je je ook als mens nooit verder ontwikkelen . Er is een groep mensen die dat prettig vind . Prima niets mis mee, die mensen moeten er ook zijn.Er is echter ook een groep mensen die zich verder wil ontwikkelen ,en die van een probleem een uitdaging maken en er mee aan de slag gaan.Jeb mag voor zich zelf uitmaken tot welke groep hij behoort Very Happy . De 6D is dan wel geen frame knaller zoals de 1DX of de 7D MKII , Maar de resultaten van deze camera zijn meer dan prima , zelfs voor vogelfotografie Ook al denken wij daar beide totaal verschillend over Wink .


Groetjes
@Leo
Back to top
Reply with quote
 
Joep Tomlow


Gender: Male
Age: 41
Joined: 14 Dec 2004
Posts: 630
Location: Limburg
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Sun 30 Apr 2017, 11:18    Post subject:
Quote:
Ik werk al een jaar met een canon 7D mark ii in combinatie met tamron 150-600 mm. Maar ....

Mijn bescheiden mening is dat 1 jaar echt kort is in vogelfotografie. Als ik naar mezelf kijk bereikte ik pas ahum... "acceptabele" resultaten na een paar jaar. Na het 1e jaar valt er nog een hoop te leren zeg maar Wink . Overigens niet alleen fotografie- en apparatuurkennis, maar vooral ook kennis over vogels en dan vooral hun geluiden (herkennen op afstand...) en gedrag.
Wat betreft body en lens; universeel genomen kun je het beste het meeste geld uitgeven aan de lens en ik lees dat je je hier ook verder in gaat verkennen Wink .
Tip: kijk ook even naar de nieuwe versie van de Tamron 150-600, model SP 150-600mm f/5.0-6.3 Di VC USD G2. Schijnt nogal een verbetering te zijn op de voorganger.

Succes en groet,

Joep
_________________
Canon EOS 7D + EF 400 mm f5.6 L USM | Statief: Manfrotto 055PRO-B + 501HDV videokop | Monopod: Manfrotto 680 + 484RC2 balhoofd
Back to top
Reply with quote
 
jeb


Gender: Male
Age: 53
Joined: 24 May 2010
Posts: 15
Location: Den Haag
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Sun 30 Apr 2017, 20:42    Post subject:
Beste Joep,

Dank voor de tip over de nieuwe lens: ga ik zeker onderzoeken!

Overigens fotografeer ik sinds een jaar met de canon, en daarvoor ruim tien jaar met diverse compact camera's. Wink

groeten van Jeb
Back to top
Reply with quote
 
Alwin
Guest







PostPosted: Mon 01 May 2017, 12:28    Post subject:
Hallo Jeb,

Ik heb zelf een 7D2 en een 1Dx.
Aan de 7D2 heb ik een canon 100-400I hangen. Dit is een perfekte kombinatie. De AF is zeer snel en dann de snelheid van de kamera mbt fps en AF, dat past zeer goed bij elkaar.

De 1Dx heb ik aan een Canon 500F4 met 1,4xII, maar dit is meer een bonenzak of statiefkombi terwijl de 7D2 m et 100-400II een kombi is die zeer goed "uit de hand" gebruikt kan worden.

Om ook nog eens aan te sluiten bij een andere kamera.
Ik heb een Olympus EM10 met 40-150m lens gekocht om eens wat uit te proberen in de spiegelloze wereld. OK, de Oly 1mk2 is waarschijnlijk veeeeeellllll beter, maar de EM 10 en wat ik tot dus ver heb gezien van de EM 1Mk2, komt naar mijn mening niet aan tegen een 7D2 met 100-400II, vooral niet als het gaat om vliegende vogels.
(Hier zou overigens een discussie over kunnen ontstaan Smile , misschien iets voor een andere thread ?? )

Wat mij nog niet duidelijk was, gebruik je een statief voor je vergelijkingen of niet en ben je van plan in de toekomst voor de vogelfotografie een statief te gebruiken.
Dan hier een goed statief kopen en niet op een paar honderd euro kijken.

Tja, het is en blijft een dure maar zeer mooie hobby Smile


Wat je ook besluit te doen, veel succes met je beslissing.
Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is.

Alwin
Back to top
Reply with quote
 
Michiel Janssen


Gender: Male
Age: 49
Joined: 03 Feb 2009
Posts: 672
Location: Zevenhuizen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Mon 01 May 2017, 15:16    Post subject:
Aansluitend bij Alwin denk ik wel dat het belangrijk is om aan te geven waar je een verbetering wilt zien t.o.v. je huidige combinatie. En wat voor type fotograaf ben je, zit je graag in de auto of een schuilhut of loop je liever rond en fotografeer je dan uit de hand?
_________________
http://michieljanssen.smugmug.com/
Back to top
Reply with quote
 
jeb


Gender: Male
Age: 53
Joined: 24 May 2010
Posts: 15
Location: Den Haag
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Mon 01 May 2017, 22:28    Post subject:
''... . En wat voor type fotograaf ben je, zit je graag in de auto of een schuilhut of loop je liever rond en fotografeer je dan uit de hand?''

Een combi van die drie (auto, schuilhut, wandelen), maar meestal toch wel wandelend met eenpoot statief. 500 mm canon valt dan af, want naast de prijs en het gewicht vind ik prime (dwz niet kunnen zoomen) niet handig (te veel zoektijd). Een 100-400 mm met extender is dan een mogelijk alternatief voor de tamron 150-600 en is het testen waard: kijken of de foto's dan (aanzienlijk) beter worden. Als iemand die vergelijking al heeft gemaakt, houd ik mij aanbevolen!

Het gaat mij om weer een extra stap te kunnen zetten richtig nog betere foto's.


groeten van Jeb
Back to top
Reply with quote
 
Display posts from previous:   
   Birdpix.nl Forum Index -> Apparatuur
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
Page 1 of 2


Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum