Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >




:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

valt niet veel op aan te merken. alleen : ik houd er niet zo van(mag dat?) het doet me te gemanipuleerd aan, te "gemaakt". ik zie het zo nooit buiten hoor!
maar misschien ligt dat aan mij en ga ik te vroeg naar huis!?

tuurlijk mag dat hans , ik betwijfel wel of je zelf te vroeg naar huis toe gaat, ook jij zult toch wel eens door fotograferen totdat de zon wel geheel verdwenen is , in dit geval was de zon niet onder . 1 stop onderbelicht in dit geval om meer te accentueren , als er veel stofdeeltjes in de lucht zitten krijg je zo heel af en toe ook terwijl de zon heel laag staat al een mooie verkleuring in de lucht, dr is ook nog een soort velvia filter gebruikt die je als plugin kunt aanschaffen cq downloaden bv via fredmiranda.com .
goed dat smaken verschillen toch, anders wordt de wereld maar saai .

groet wim

Hele mooie foto. Silhouet van vogel en grasspriet.
Twee opmerkingen: de ondergaande zon is wel heel vreemd vervormd; wat is er met de punt van de bovensnavel aan de hand?

Mooie sfeerplaat Wim, ook dat rood door zijn neusgat prachtig.

op de punt van de snavel zat op dat moment een klein puntje modder, daar steekt ie zn snavel wel eens in toch

Maar de zon staat niet geheel achter onze gevederde vriend. Ik heb eerder opgemerkt dat je nog zo'n grutto op de site geplaatst hebt. Die was mooier omdat je de zon weg gelaten hebt. Ook mooiere houding overigens.

» Last edited by Jos Welbedacht on Tue 04 Jan 2005, 12:13; edited 1 time in total

ben ik mee eens maar de voorwaarden van de wedstrijd zijn dat je geen gecropte foto mag aanleveren en dat je het origineel ook moet kunnen aantonen de grootte bv en die foto die je bedoelt is wel een gecropte versie want ook daar stond de zon er boven maar die heb ik weg gehaald. vandaar dus deze foto. ik wil het wel fair spelen

Quote:
...maar de voorwaarden van de wedstrijd zijn dat je geen gecropte foto mag aanleveren...

In punt 7 van de spelregels staat te lezen dat cropping wel degelijk is toegestaan.
Karel

Ook voor deze geldt mijn eerdere commentaar, uitgesproken!
Eerlijk gezegd weet ik zelf niet zo goed wat ik er van vind, soms mooi en een andere keer weer minder. laat het commentaar verder graag over aan de ware liefhebber.

je hebt gelijk karel , ik ben in de war geweest dr staat alleen dat je een origineel moet kunnen aantonen en dat kun je op verschillende manieren lezen, het origineel is in mijn geval van die andere grutto veel groter dsu ik dacht tja dan zul je vast niet mogen croppen.

en wat betreft de opmerking van remmelzwaal, de vervorming van de zon. daar ben ik zelf ook nog niet helemaal uit hoe dit ontstaat wellicht geeft iemand de oplossing. de verkleuring is ook niet juist met dat wit dr in maar dat krijg ik digitaal nog niet goed voor elkaar. de zon is weliswaar niet kogelrond maar de vervorming is soms aanwezig volgens mij ligt dat aan hoe je de zon in beeld zet en ook welk diafragma je gebruikt denk ik, ik heb kogelronde zonnen in de achtergrond als ik met mn macrolens op 2.8 fotografeer en dan wordt de zon ook heel groot en mooi rond, met mn 400 mm telelens heb ik deze vervormingen wel eens, hoe dat komt, ik weet het niet

Maar heb je nu spijt of valt het wel mee...

ach jw dat valt wel mee hoor, dr zijn ergere dingen op de wereld, mocht ik al een prijs winnen dan doneer ik hem wel in geldwaarde naar 555 das veel belangrijker dan dit

maar bedenk wel dat je met de andere misschien meer geld had kunnen doneren voor giro 555. Nee, het is prima, ik vind deze al mooi genoeg.

daar heb je dan gelijk in maar tja omwisselen kan nu niet meer

mooie foto van een gruto silhouet.
mooie rooie kleuren en dat sprietje doet het ook leuk in de zon.

Groeten Mart
www.martsmit.nl

Orginele foto en kleuren, ik zou alleen meer poot willen zien zodat de vogelsoort herkenbaarder zou worden.

Mooie plaat, inderdaad die zon hè.

Bij dezen voor de geïnteresseerden nog even de fysische verklaring voor het vervormd zijn van de laagstaande zon.
De onderste luchtlagen van de atmosfeer hebben een hogere luchtdichtheid dan hoger gelegen lagen. Daardoor geldt in het algemeen: hoe lager het zonlicht door de atmosfeer gaat, hoe sterker het wordt gebroken en afgebogen naar het oog van de waarnemer toe. Het onderste deel van zon wordt dus sterker afgebogen dan het bovenste, waardoor het afplattingseffect ontstaat. Je kan echter grillige effecten krijgen bij speciale meteorologische situaties (bijv. opeenvolgende luchtlagen van verschillende temperatuur). Als je 'de zon in de zee ziet zakken' bij warm zeewater wordt het helemaal ingewikkeld, omdat je dan ook nog luchtspiegelingseffecten krijgt.
Bovenop dit verhaal komt nog eens het feit dat verschillende kleuren licht verschillend afgebogen worden (-> chromatische aberratie) en de kleuren (en zichtbare vorm) van de laagstaande zon hierdoor extra vreemd kunnen worden.
Het zal dus per plaats, exacte tijd en meteorologische situatie verschillen hoe de laagstaande zon precies vervormd wordt (nog even daargelaten hoe de camera met de kleuren omgaat). Volgens mij kan het verder weinig met de gebruikte lens te maken hebben. Misschien dat een en ander door een telelens wel versterkt wordt?

:
 
Page 1 of 1