Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >




:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Hoi Danny, dit is een gewone Nederlandse Grutto, die iets verder is doorgeruid dan de IJslandse. Ik heb een duidelijk voorbeeld van een IJslandse Grutto met de kenmerken in mijn PA gezet: http://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=19589

Waarom dit geen IJslandse is:
hij heeft geen korte snavel
kleur is niet steenrood
schouderveren, middelste en grote dekveren en tertials zijn niet volledig doorgeruid

Nou Daan,

Als het zo eenvoudig was. Regelmatig worden er ringen afgelezen van zogenaamd typische limosa's die toch islandica blijken te zijn.

Dit zou best een Islandica kunnen zijn die nog niet klaar is met de rui, van de dekveren. Ik zou hem hier in West Nederland, waar in het voorjaar veel islandica's waargenomen worden, waarschijnlijk tot de islandica's rekenen. Dit onder andere op basis van het kopprofiel. Verder zie ik bij Islandica's vaak een duidelijkere witachtige plek rond het oog, dat deze vogel ook heeft. Deze vogel heeft ook streping op de flanken tot achter de poten.

Wat tegen islandica pleit is de grondkleur van de wel geruide dekveren, die zijn tamelijk bleekjes. Bij limosa is deze kleur vaak grijs en vaalbruin, terwijl bij islandica de grondkleur meestal meer egaal roodbruin is.

Marcel

ehh... bedankt Laughing

ik had zelf ook twijfels...

@ Marcel: je mag toch verwachten dat begin mei, de rui aardig is doorgezet. De meeste Islandica zijn begin april al helemaal doorgeruid. Of heb ik het mis?

@ Daan
Dat mag je zeker verwachten voor limosa, maar volgens de BWP kan bij islandica de lichaams-rui doorgaan tot in juni, wat past in dit plaatje. Een limosa die begin mei al naar winterkleed aan het ruien is lijkt mij wat vroeg.

@ Danny
Van mij mag je er wel een islandica van maken hoor.

Yes! weer een nieuwe soort voor m'n site Cool

bedankt voor de hulp (hoewel Daan er nog niet uit is volgens mij Smile )

:
 
Page 1 of 1