Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >




:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Dat lijkt me inderdaad wel een Bonte Strandloper.

Geweldig dat er nog zo veel detail overblijft na uitvergroten! Doet idd erg aan Bonte denken, alleen is de wenkbrauwstreep wel wat lang en duidelijk...
Heeft Alaska wel zo'n prominente witte vleugelstreep, Peter? Of komt het door de onscherpte dat ie breder lijkt dan hij eigenlijk is (zie ook bij de Willet er linksachter)? Verder komt de vogel wat groter over dan ik van een Alaska zou verwachten.

Dan staat er verder nog een interessante vogel op deze plaat: rechtsonder, met die witte ondervleugel. Ik kom er vooralsnog niet uit..

Ter vergelijking van de Bonte en de Alaska heb ik nog een paar foto's in mijn PA gezet. Eentje is van dezelfde groep als de vluchtfoto maar dan op de grond, met een uitvergroting van de enige strandloper in die foto, volgens mij een Alaska. Verder nog een Alaska (samen met een Kleinste Strandloper) die de dag tevoren op dezelfde plaats genomen is, waarbij de snavellengte goed te zien is, en eentje die een paar dagen later wat verder naar het zuiden gemaakt is, waarbij de kleuren goed te zien zijn. Tot slot nog eentje van een Bonte Strandloper waarbij de snavellengte en kleuren goed te zien zijn. Nu hoop ik wel dat ik deze foto's correct gedetermineerd heb....

Voor de vluchtfoto was ik voor Alaskastrandloper gegaan vanwege de relatief korte snavel en het vele wit op de kin. En Marijn, de Alaska heeft inderdaad ook zo'n prominente witte vleugelstreep. En die vogel met die witte ondervleugel is volgens mij ook een Alaska.

Maar ik laat het oordeel graag over aan meer deskundige vogelaars!

Volgens mij toch ook een Bonte Strandloper. Zie bijvoorbeeld http://www.tarsiger.com/images/masa/Calalp16.jpg.
Die ander: Gestreepte Strandloper?

Op een of andere manier is mijn comentaar van vanochtend niet te zien.
Ik heb het boek erbij gepakt en rustig doorgebladert, kwam op niets uit.
Wat Marijn al zij, mij viel ook meteen die andere Strandloper op, die trouwens niet op die grote plaat staat.

Christian

Het blijft lastig. Amerikaanse Bonte Strandlopers (oa pacifica) hebben inderdaad een behoorlijk lange snavel. De snavel van deze vogel gaat meer richting die van een Europese schinzii, of een Alaska. Op basis van die snavel denk jij dus dat het een Alaska is, Peter? De vogel komt op mij echter over als een 'grotere' strandloper. Verder is de (zij)borst nogal zwaar en donker gestreept voor een Alaska, zeker als je dat vergelijkt met je typische Alaska-foto's. Alle foto's in je PA lijken me trouwens prima gedetermineerd.

Die ander is zeker geen Gestreepte, want die heeft oa een veel verder naar beneden doorlopende en zwaarder gestreepte borst, is stukje groter (dan Bonte, dus zeker dan Alaska) en heeft iets langere snavel (deze lijkt erg kort snaveltje te hebben). Zal wel een Alaska zijn als jij dat denkt (maar bijv. Grijze lijkt me adhv deze foto niet uit te sluiten, zat die er ook?). Maar: dan moet die ander toch haast wel een Bonte zijn? Langere snavel, meer borststreping, forser, zwaardere vleugelstreep (ook te zien op ondervleugel)...

Overigens haal ik ook alles maar uit literatuur, heb nog nooit een Alaska gezien. Wellicht kan Karel zijn groot licht er eens over laten schijnen..?

Marijn en anderen,

Ik ben er van overtuigd dat de middelste vogel een Bonte is. Borststreping, wenkbrauwstreep en snavellengte passen volgens mij typisch op deze soort.
Die andere vogel viel me ook op en mijn eerste reactie was dat er ook een Amerikaanse Bosruiter bij zat. Nu zul je deze nooit in zo'n grote groep aantreffen (los van dat het er natuurlijk duidelijk geen is) maar de oogring en wenkbrauwstreep voor het oog, bredevleugel met veel wit maar zonder duidelijk patroon (vergelijk met de Bonte) en het witte keeltje zijn wel intrigerend. Ik ken uit mijn hoofd niks dat hier op lijkt en meestal ben ik te lui om de boeken erbij te halen (vind het ook veel leuker om uit eventuele parate kennis te putten) maar dat ga ik vanavond alsnog wel even doen. Alaska lijkt me uitgesloten inderdaad maar wat is het dan wel ???

Groeten Michel

Michel, was ik idd nog vergeten te zeggen.. Wenkbrauw wel prima voor Bonte idd. Andere beest is zeker intrigerend. Ook met boek kwam ik in eerste instantie nergens toe. Komt zeker ruiterachtig over door slank nekje (maar kan toeval zijn in één zo'n vluchtshot), gezichtsuitdrukking (oogring, wenkbrauwstreep alleen voor oog), brede vleugel.. Heb je toevallig niet nog een shot waar deze vogel ook opstaat, Peter?

tip voor de oplossing zoekers: als je bij die ene vogel aan een Amerikaanse Bosruiter denkt, heb je dan al naar de ondervleugel gekeken ?

Karel, dat wilde ik ook al schrijven, maar je was me voor! De Amerikaanse Bosruiter heeft inderdaad een egaal donkere, niet lichte, ondervleugel.

Marijn, de Gestreepte en de Grijze Strandloper komen niet voor in zuid California in februari, dus die kunnen we vergeten.

Ik heb nog drie foto's toegevoegd aan mijn PA, twee zijn uitvergrotingen van dezelfde vluchtfoto, eentje met de "witvleugel" in het midden, de ander met de derde strandloper die ik op deze foto kon ontdekken. Dan heb ik nog een foto van een Bonte Strandloper toegevoegd.

De foto van de Bonte toont aan dat met een bepaalde lichtval de kin er toch wit kan uitzien, terwijl op de andere close-up foto je de indruk hebt dat de kin bruin is en dat het bruin ongebroken doorloopt naar de borst. Ook deze Bonte heeft een tamelijk lange snavel. De reden dat ik voor de drie op de vluchtfoto voor Alaska had gekozen was de relatief korte snavel, en de duidelijke witte wenkbrauwstreep en kin (die ik op de close-up foto's van de Bonte niet zo sterk zag), en ook omdat de enige die ik op de grond tussen de Snippen vond een duidelijke Alaska was. Aan de andere kant hebben de drie wel wat veel bruin op kop en borst voor een Alaska, dus ik begin dan toch meer in de richting van Michel te denken.

Over die "fascinerende witvleugel": hij is helemaal niet zo slank, want je kunt nu duidelijk zien dat de vleugel van een Kleine Grijze Snip voor zijn borst en buik zit! De duidelijke oogring wordt misschien door de lichtinval veroorzaakt. Dus volgens mij zijn alledrie de vogels van de vluchtfoto dezelfde soort. En ik neig nu ook naar Bonte Strandloper.

En Marijn, meer foto's van strandlopers op diezelfde tijd en plaats heb ik helaas niet.....

» Last edited by Peter Vercruijsse on Fri 22 Jul 2005, 14:45; edited 1 time in total

Heren, dat wist Michel ongetwijfeld juist wel van die ondervleugel, hij schreef immers:
Quote:
(los van dat het er natuurlijk duidelijk geen is)

en
Quote:
bredevleugel met veel wit (...) zijn wel intrigerend. Ik ken uit mijn hoofd niks dat hier op lijkt


Ik zie nu wel dat ik die schaduw volledig over het hoofd heb gezien en dat het beest helemaal niet zo slank is! Valt ook meteen op bij de gecentreerde foto. Je foto van de poetsende Alaska komt hier misschien toch wel aardig mee overeen. Volgens mij houdt ie hier z'n kop net zo gedraaid dat de snavel en wenkbrauwstreep iets korter lijken dan ze zijn. Vind 'm ook nog altijd iets kleiner overkomen dan de Bonte in het midden en hij heeft ook minder zijborststreping en een veel minder duidelijk ondervleugelpatroon dan de Bonte. Ik hou het dus maar op een Alaska...

Ben toch wel bij dat niet iedereen aan mijn parate kennis twijfelt Wink Wink Wink (bedankt voor het vertrouwen Marijn !).

Peter heeft helemaal gelijk dat een deel van het lichaam achter de vleugel van een KGS valt, dat was mij ook niet opgevallen. Dit neemt niet weg dat het zichtbare deel van het lichaam een veel minder dik-nekkige indruk maakt dan het Bontje op de foto.
Ook het feit dat de wenkbrauwstreep en vooral de oogring zo prominent aanwezig lijken te zijn doet me totaal niet aan een Bonte Strandloper denken. Ook de vleugel is veel breder naar de basis toe (vergelijk met de KGS-en op de foto, dat komt wat meer overeen).

De kop is wel veel meer naar de fotograaf toegedraaid maar dat zou juist ook achter het oog een veel duidelijker oogstreep op moeten leveren, nog veel duidelijker dan bij het (andere ?) Bontje. Ga nu eens kijken wat het boek erover zegt...........

» Last edited by HJDT on Sat 18 Jun 2005, 23:18; edited 2 times in total

Na enige studie kom ik voorlopig veel meer in de hoek van de geelpootruiters terecht al klopt daar ook weer een helboel niet voor. Een geelpootruiter heeft het ondervleugepatroon dat deze vogel ook heeft evenals de mogelijkheid van een oogring, duidelijke wenkbrauwstreep en lichte keel. Daar staat tegenover dat hij voor een geelpootruiter aan de kleine kant lijkt, zeker in vergelijking met de KGS-en en dat de donkere afscheiding met de lichtere buik wat verder naar achteren zou moeten liggen bij zowel aan adulte als een juveniele geelpootruiter.

Om nog even op een opmerking van Marijn in te haken: ik vind de grootte indruk van de vogel juist overkomen als behoorlijk wat grote dan het Bontje.

Eigenlijk is dit gewoon een lang verhaal om tot de conclusie te komen dat de verwarring onderhand dusdanige vormen begint aan te nemen dat ik de draad een beetje kwijt begin te raken !!!
Reacties blijven welkom want ik ben eigenlijk wel erg nieuwgierig geworden naar de identiteit van deze vogel.

Groeten Michel

» Last edited by HJDT on Sat 18 Jun 2005, 23:35; edited 1 time in total

Michel, wat betreft Geelpootruiter, ik heb op de twee dagen dat ik daar was, één keer een Geelpootruiter gefotografeerd en dat was een Grote (Tringa melanoleuca). Op de foto's bij de hoogwaterrustplaats (waar de vluchtfoto gemaakt is) kan ik er geen enkele ontdekken. Zover voor "circumstantial evidence".

Als ik in de Sibley naar het ondervleugelpatroon kijk van zowel de Grote als de Kleine (Tringa flavipes), dan hebben die veel grijs onder de vleugel, heel anders dan de "witvleugel".

Dan over de snavel van de witvleugel: het is mij niet duidelijk of hij nou een korte rechte snavel heeft, of een langere naar beneden gebogen snavel. Ik heb daarom een digitale vergroting gemaakt (groter dan het origineel) waarbij je het snavel "probleem" kunt zien en die foto nu ook in mijn PA gezet. Hoort het stukje voor het zwarte stuk nog bij de snavel, of is het iets anders? Als het er niet bijhoort heeft hij dus een korte snavel (veel te kort voor een Geelpootruiter), als het er wel bijhoort heeft hij een naar beneden gebogen snavel (wat een Geelpootruiter ook niet heeft).

Ik heb eigenlijk het idee dat het er niet bijhoort, waardoor hij meer de snavellengte van de Alaska heeft. Ook het witte vleugelpatroon komt eigenlijk precies overeen met het onderaanzicht van de Alaska in de Sibley, inclusief de grijze veeg in het midden van het bovendeel van de vleugel. Het lijkt ook alsof hij op de keel (onder de snavel van de KGS) veel wit heeft wat ook meer pleit voor Alaska. De Bonte heeft in de Sibley in onderaanzicht meer een roomwitte kleur en die grijze veeg ontbreekt grotendeels.

Soms moet je gewoon toegeven dat een vogel niet te determineren is op grond van één foto, maar als het echt moet ga ik hier voor de "witvleugel" toch voor Alaska.

Ben benieuwd wat jij (en anderen) van deze theorie vinden.

Heren, ik vrees dat ik het hierna voor gezien ga houden met deze vogel.. De gemiddelde MB in DB is makkelijker en daar kun je tenminste nog wat mee winnen ook.

Kleine Geelpoot deed het beest best aan denken door koppatroon, maar klopt voor de rest niet, zoals Michel ook al zei. Vage licht-donkerpatroon op de onderzijde van de handvleugel betekent volgens mij dat er toch zeker een vleugelstreep over de bovenvleugel moet lopen. Blijven alleen de strandlopers over (en Am. Oeverloper, maar die is 't ook niet)
Snavellengte: zou ook zeggen kort, maar wat dan dat vreemde schijnbare 'extra stukje snavel' veroorzaakt??
Op nieuwe uitvergroting schat ik 't beest nu ook ietsje groter in, maar blijft lastig, zo half tussen die snippen.

Conclusie: eigenlijk niet uit te komen, maar als de snavel echt zo kort is, dan ga ik ook maar voor Alaska.

Toch leerzaam geweest, dit alles! Ga vooral door met het posten van al die Amerikanen, Peter.

Je zou eens kunnen kijken wat Amerikaanse vogelaars er van maken.

:
 
Page 1 of 1