Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >




:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Knap gepakt Karel die Spreeuw in de vlucht. Vind wel het licht in zijn oog er een beetje vreemd uitzien (iig beter dan geen lichtje) maar daar kun jij niets aan doen. Is het met de Gierzwaluwen ook nog gelukt? Ben zelf van plan ook binnenkort een poging te wagen.
Groet,
Ad

» Last edited by Ad Sprang on Tue 12 Jul 2005, 23:30; edited 1 time in total

Mooie foto, scherp en duidelijk de rui vertonend. Dit adult vrouwtje zit in haar rui al meer dan halfweg. In het tegenlicht zie je dat er nog 3 (eigenlijk 4, maar dat laatste kleintje wordt zelden meegeteld) handpennen te gaan. Naast deze, door de zon afgebleekte pennen zie je dat er tergelijkertijd 2 nieuwe aan het groeien zijn. Eentje zit op de helft, en de laatste op 4/5 van de, te volgroeien lengte. Zo berekenen ringers de "ruiscore". Let erop dat alles mooi symetrisch gebeurd. Spreeuwen zijn bij de weinige vogels die, vanaf hun eerste geboortejaar een volledige rui maken. De meeste juveniele zangvogels ruien alleen hun "contourveren" maar hun slag- en staartpennen tijdens hun eerste levensjaar niet.

Prachtige foto Karel! Ik heb in Portugal hetzelfde geprobeerd met Zwarte Spreeuw maar is me helaas niet gelukt. Spreeuwen zijn nog moeilijker dan ik dacht. Zowel jij als Arie hebben me echt op het vliegbeeldenfotograferen gezet, ik heb het virus te pakken!

Nogmaals, prachtige plaat!

Groetjes,

Ted

waarschijnlijk het "blinde oog-effect"?

Rudi,
je zou gelijk kunnen hebben wat het geslacht betreft, maar waar leid je dit uit af ? Iriskleur is niet te zien, en snavel (vooral basis ondersnavel) is ook niet goed te beoordelen (zeker niet nu de mooie "zomer"kleuren aan het verdwijnen zijn). Als het de breedte van de witte vlekken op flank en onderstaartdekveren zijn, dan heb je een mogelijk aanknopingspunt, maar ik zou mijn handen daarvoor niet in het vuur durven steken. Heb ik soms iets over het hoofd gezien ?
Hans, het "blinde oog-effect" zoals je dat noemt, heb ik al reeds eerder ergens opgemerkt. Ik weet niet wat het is of hoe het komt, maar vergeleken met mijn dia's heb ik er nu relatief veel opnamen tussen zitten waar vogels zo'n raar effekt vertonen.

Ik ook niet, vind het absoluut de moeite niet om me daarvoor te verbranden Very Happy Betreffende je opmerking: grootte van de spots op de flanken hebben er NU niet veel mee te maken omdat de contourrui naar de kop toe gebeurt, dwz dat de brede, bleke spots nieuw kleed zijn en nog enkel de borst, keel en kop nog moeten wisselen. Daar zie ik nu geen lange "weerschijnverentekening", dat en de toch wel egaalkleurige bek doet me vermoeden dat je hier een vrouwtje fotografeerde. Eigenlijk had ik het beter niet erbij gezet, ik ben al blij dat je het niet afdoet als "ornithologisch geleuter" Wink

Rudi, ik weet hoe de rui bij Spreeuwen verloopt, dus ook dat de flankveren met de witte vlekken verse veren betreffen. De witte partijen op deze veren zijn gemiddeld breder bij vrouwtjes dan bij mannetjes. Ik dacht, als je dit kenmerk als determinant gebruikt om de vogel te sexen, dat je je dan wel erg op glad ijs waagde.
Overigens zal ik discussies over herkenning, ook niet als het heel gedetailleerd gaat, nooit afdoen met "ornithologisch geleuter". Integendeel zelfs. Wil het alleen maar aanmoedigen. Per slot van rekening is dit niet alleen maar een foto-site, maar ook een vogel-site (uh..).

Thanks Karel, zo zie ik het ook.

:
 
Page 1 of 1