PiXperience Unlimited, Academy & Masterclasses: het event voor elke natuurfotograaf!

Sponsored by

Home > Album >
:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

2 vogels in een foto, jammer dat de Citroen niet scherp is, maar jah, je kan niet alles hebben Wink

Jeroen,
De strandloper hier is een Temmincks strandloper.
De Citroenkwik heeft veel wit in de vleugel. Is dat zo bij die oostelijke (onder)soort of is dat een afwijking bij deze vogel?
Verder een leuke foto!

Johan

Doodzonde hé! Laughing God, heb nog nooit een beter omschrijving gelezen van een "luxeprobleem"! Erg leuke en bijzonder leerrijke foto.

Hmm, lijkt mij eigenlijk een Temmincks Strandloper te zijn.


groeten

patrick

Haha, jullie hebben gelijk! Is inderdaad een Temmincks', ik zal de naam veranderen. Ik heb op exact dezelfde plek een Taigastrandloper gefotografeerd, en had grote moeite met het scherp in beeld krijgen. Heb me toen verder niet erg druk gemaakt om de determinatie en me verder geconcentreerd op het fotograferen. Zelfs thuis ging ik er blijkbaar nog vanuit dat het die Taigastrandloper betrof... Embarassed

In mijn PA staat nu een plaatje van deze vogel, die volgens mij WEL een taigastrandloper is. Ik ben benieuwd of jullie dit kunnen bevestigen.
http://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=27204

@ Johan: Deze Citroenkwikstaart behoort tot de nominaat citreola. Ik weet zo snel niet welke ondersoort we in Europa hebben.

groeten, Jeroen

» Last edited by Jeroen Reneerkens on Wed 03 Aug 2005, 23:04; edited 2 times in total

Huh, wat krijgen we Nuur, twee van die uiterst leuke soorten op een foto, de complimenten Jeroen!

De foto in je PA is inderdaad een Taigastrandloper. Verschillen met de Temmincks zijn oa : Duidelijke wenkbrauwstreep die net voor snavelbasis eindingt (nog net zichtbaar). Donkere teugel staat in verbinding met donker brugje boven snavel (ook nog net zichtbaar). Geen handpenprojectie. Middenteen zeker even lang als snavel. Grote dekveren en tertials met brede rossige-oranje rand. Als een long-toed gewoon rechtop staat doet hij me qua jizz ook vaak denken aan een miniatuur Kemphaantje.


groeten

patrick

Zoals boven al wordt aangehaald: interessante vraag tot welke ondersoort je de Citroenkwik zou kunnen rekenen. Doorgaans heeft citreola in Europa niet zoveel wit in de vleugel. Dit is wel een kenmerk voor de oostelijke ondersoort calcarata maar die hoort weer zwarte bovendelen te hebben en geen grijze zoals hier het geval is. Ik zag laatst een vergelijkbare vogel als deze gefotografeerd in mei in noordoost China. Hiaatje in de literatuur Question

» Last edited by GARRY on Thu 04 Aug 2005, 8:27; edited 3 times in total

Garry,
volgens de Birds of China heeft calcarata "twee witte vleugelstrepen en een zwarte rug". Een Engelse inventarisatie van de regio (ongepubliceerd) die ik bij me had spreekt van de nominaat. Bij alle andere soorten zijn ze vrij precies als het gaat om ondersoorten, maar bij de Citroenkwikstaart spreken ze van > 400 gezien, allemaal [url]citreola[/url]. Dat is op zich opmerkelijk aangezien alle Citroenkwikstaarten (en dat zijn er best wat) die ik zag een (donker)grijze rug en veel wit op de vleugels hadden. Wat me verder opvalt is dat al deze vogels grijze flanken hadden, terwijl ik dat ook in de literatuur niet terugzie.

Ik heb er meerdere gefotografeerd, dus als iemand het ooit eens serieus wil uitzoeken; ik heb wat beeldmateriaal.

In ieder geval moet mijn stellige bewering hierboven dat het de nominaat betreft dus met een korreltje zout genomen worden, hoewel ik op basis van de rugkleur hier wel toe neig. Citreola met veel wit en grijze flanken??

» Last edited by Jeroen Reneerkens on Thu 04 Aug 2005, 9:10; edited 2 times in total

jammer dat de scherpte net verkeerd ligt (sic)!!??

Hoi Hans,

deze opmerking had ik inderdaad verwacht en de foto ook geplaatst om een dergelijke "discussie" te openen. Je hebt denk ik gelijk: het was waarschijnlijk mooier geweest als de kwik scherp was geweest ipv de strandloper omdat die eerste prominenter aanwezig is op de foto/meer ruimte in beslag neemt.

» Last edited by Jeroen Reneerkens on Thu 04 Aug 2005, 20:07; edited 1 time in total

' t was niet al te serieus bedoeld hoor, jeroen. neem aan dat je er zelf, achteraf, ook van "baalde".

Had ik begrepen Hans. Klein beetje balen deed ik wel, zeker toen ik gisteren dus tot de ontdekking kwam dat ik nu eigenlijk geen echt mooie foto van taigastrandloper heb... d'oh!

Wow, superfoto!

:
 
Page 1 of 1