Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >




:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Jeroen, heb je ook nog een geluidje gehoord van de vogel?
Groet Jaap

Helaas Jaap...dan was het een stuk makkelijker geweest.

Het lijkt me toch "gewoon" een Noordse Boszanger Jeroen.
Een Bruine is het zeker niet daarvoor klopt er eigenlijk niks aan de vogel, de algehele kleur (BB is bruin niet groen), de wenkbrauwstreep, pootkleur en kleur van de onderdelen zijn allemaal verkeerd voor BB.

Wat wel klopt voor Noordse Boszanger zijn onder andere de korte staart, kleur van de ondersnavel (helft is donker; bij Grauwe Fitis, Swinhoes en Groene Fitis altijd vrijwel geheel licht met maximaal een donkere punt), dik lijkende nek en over het geheel grove bouw, lichte poten, donkere flanken en borst, uitwaaierende oogstreep achter het oog (inclusief vlekkerige oorstreek) en de boven het oog toch wel redelijk scherp begrensde oogstreep. Verder loopt de oogstreep niet boven de snavel door wat bijvoorbeeld Grauwe Fitis onwaarschijnlijk maakt.

Tegen Noordse Boszanger pleiten de niet zo dikke snavel en, inderdaad, de korte handpenprojectie maar aangezien de andere kenmerken toch wel sterk in de richting van een NB wijzen zou ik dat als meest aannemelijk beschouwen.
Een Swinhoes is het niet denk ik omdat die wat lichter gebouwd zou zijn (meer als Grauwe Fitis) en omdat een aantal genoemde kenmerken niet zo goed op die soort passen. Ik kan die soort echter niet helemaal uitsluiten op basis van parate kennis maar misschien dat iemand anders dat wel kan (of de vogel als SB determineren natuurlijk).
De kenmerken van Groene Fitis heb ik zo niet paraat maar wellicht dat die het nog zou kunnen zijn.

Het ontbreken van vleugelstrepen is overigens alleen betrouwbaar als kenmerk te gebruiken als de vogel in vers kleed is en dat is hij nu niet getuige het ontbreken ervan.

Bovenstaande is allemaal alleen gericht op de kenmerken van Noordse Boszanger omdat ik sterk het vermoeden heb dat het deze soort is. Ik heb dus niet de kenmerken opgenoemd die Grauwe Fitis en Swinhoes (naar mijn idee) uitsluiten anders wordt het helemaal zo'n verhaal. Ben je daarin geinteresseerd wil ik dat morgen of zo nog wel even doen.

Groeten Michel

Spannend. Krijg in elk geval totaal geen Bruine Boszanger-idee bij deze vogel, daarvoor lijkt ie me veel te groen. Zo op het eerste gezicht doet ie me wel aan Noordse Boszanger denken, behalve dan de wat korte jizz, maar dat is wellicht net de houding op deze foto. Handpenprojectie lijkt me wel te kloppen (tegen de 100%?). De vlekkerige oorstreek is ook goed voor Noordse Bos, kleuren (ook van naakte delen) ook goed en typische wenkbrauwstreep die niet tot op het voorhoofd doorloopt ook. Verder weet je waarschijnlijk wel dat Noordse Bos een aantal ondersoorten heeft. Die grauwe flanken hebben ze zeker niet allemaal.
Overigens weet ik niet welke Phylloscopen er nog meer in Mongolië voorkomen, ongetwijfeld een hele hoop...

[NB: dit getypt voordat ik Michels stuk had gelezen]

PS Mooie zachte foto! Zou hem nog wel ietsje helderder maken.

» Last edited by Marijn on Tue 09 Aug 2005, 13:11; edited 2 times in total

Bedankt Michel voor het uitgebreide antwoord!

Aanvankelijk dacht ik ook aan Noordse, die waren overigens ook verreweg het algemeenst. Bruine heb ik nooit gezien, maar die afbeelding van een 1ste winter (wat deze niet kan zijn, maar toch) BB in de Lars Jonssson zette me aan het twijfelen. Hij lijkt inderdaad totaal niet op wat ik in de Svenson zie bij Bruine Boszanger, en wat jij beschrijft, dus daar kan ik volledig in meekomen.

Weet jij, of iemand anders, in hoeverre het "uitzonderlijk" is voor Noordse Boszanger is om geen grauwgrijze flanken te hebben? Ik ben ook benieuwd naar meningen over de tekening in de Lars Jonsson (p 451)van de 1e winter BB: is die wel realistisch?

Groene Fitis heb ik overigens bij voorbaat uitgesloten omdat die veel geler is en een erg dikke gele wenkrauwstreep.

Al met al neig ik nu toch ook weer naar Noordse: nogmaals bedankt.

Jeroen

Marijn, ik zie nu ook jouw commentaar: bedankt. De grauwe flanken hoeven ze dus niet allemaal te hebben; weer wat geleerd!

Vlekkerige oorstreek heeft de Swinhoes trouwens ook en vond ik daarom geen hard kenmerk. De snavelkleur klopt inderdaad ook voor Noordse en minder op Swinhoes en inderdaad die wenkbrauwstreep...jullie hebben me beiden overtuigd; ik zal de naam veranderen in Noordse.

Leuk, dat gepuzzel op die Phylloscopusjes!

In dat geval mag hij natuurlijk ook in het "echte" album, want het is ook nog eens een leuke foto met die diagonale lijnen, hoewel hij op mijn scherm een beetje grauw overkomt.
groet Jaap

:
 
Page 1 of 1