Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >




:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Wat een heerlijke foto. Ik vind ze er mooi uitzien zo.

Gr, Anneke

Aardig wat maatverschil Gerard. De vier jongen op de voorgrond ogen een stuk steviger dan sommige van de andere jongen. Het zou kunnen dat een deel van de kinderen is geadopteerd. Dat zie je af en toe bij Nijlganzen (en andere ganzen). Het is trouwens niet zo dat alle Nijlganzen goed zijn in het groot brengen van hun jongen. Ik heb vorig jaar in Den Haag een stel gezien, die drie keer jongen kreeg en geen enkel jong groot wist te brengen.
Groeten, Leo

@Leo,
Hier in de stedelijke omgeving zie ik vaak wel een hoog overlevingspercentage (hier in Ommoord, in het Kralingse Bos etc.).
Omdat ik de diverse stellen en later de families zeer regelmatig zie heb ik ook een aardig idee hoe het met de jongen gaat, en of er adoptiejongen tussen (kunnen) zitten.
Dank & groet,
G

Tjonge! Succesvol nageslacht. Is er iets bekend over de aantallen in Nederland? Nemen die nog steeds toe? Zo kan het natuurlijk niet doorgaan .......

Hendrik, kijk voor ontwikkelingen en trends op:
https://www.sovon.nl/nl/soort/1700
gr
G

Nog even een stukje uit de SOVON-website gelicht: elk paar produceert gemiddeld 4.3 nieuwe Nijklganzen per jaar....
citaat:
Sinds het einde van de jaren 1960 is de nijlgans in Nederland langzamerhand een gewone verschijning geworden. Enkele ontsnapte vogels wisten zich hier prima te handhaven. Inmiddels is de nijlgans niet meer weg te slaan uit Nederlandse natuur- en weidegebieden. Vogelkenners waren in eerste instantie erg bang dat de nijlgans zou concurreren met inheemse soorten. Dat gebeurt wel, maar in tamelijk beperkte mate. Nijlganzen komen oorspronkelijk uit Egypte (langs de Nijl), en Afrika ten zuiden van de Sahara. Toch weten ze zich hier uitstekend te handhaven. De aantallen nemen nog altijd sterk toe; elk jaar produceert ieder paar gemiddeld 4,3 nieuwe nijlganzen.

4,3 jongen per paar klinkt nogal fors. Is dat per succesvol paar? Er zijn namelijk ook veel paren, die geen jongen krijgen of hun jongen binnen een dag verliezen. Bovendien is het heel moeilijk vast te stellen of een tweede legsel op een locatie van hetzelfde paar is (tenzij de vogels geringd zijn). In Den Haag worden de laatste jaren erg veel Nijlganzen geringd en daar zie je dat op dezelfde plek vaak twee verschillende paren broeden. Er zijn slechts enkele paren die meerdere keren per jaar broeden, maar wel het hele jaar door paren met jongen. In Den Haag is er overigens "woningnood". Nieuwe paren komen vaak niet aan broeden toe, omdat er geen territorium beschikbaar is.
De laatste jaren zie ik ook veel grondbroedsels mislukken als er in hetzelfde gebied ook Canadese Ganzen of Soepganzen rondscharrelen. Die zijn sterker dan Nijlganzen en pikken regelmatig de nesten in, waarbij de legsels verloren gaan.
Groeten, Leo

Leuk al die informatie Gerard. Dit stelletje jongen staat er fraai op!
Fraaie uitsnede.

Groet, Thijs

Quote:
Is dat per succesvol paar?

Tsja, geen idee eigenlijk. Maar als je die 10 jongen hier bij mij afzet tegen een paar met 0 daar bij jou dan is dat gemiddeld toch 5 (schat ik Wink ).
Ik zou me kunnen indenken dat SOVON zich baseert op echte atlas-tellingen en dat zou best eens vrij accuraat kunnen zijn (?).
gr
G

....en nog een stukje info, als het gaat vervelen dan klik je het maar weg Cool
Ik was in Londen, afgelopen week, en op de Serpentine in Hyde Park zag ik in het voorbijlopen ook maar liefst 3 stellen Nijlgans, met een kop alsof ze daar al eeuwen zitten.
Ik had me tot nu toe niet gerealiseerd dat ditzelfde fenomeen zich ook daar zou kunnen afspelen.
gr
G

Dank Gerard.

:
 
Page 1 of 1