Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >
:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Je meent het! Heb hier inderdaad aan gedacht Karel, maar wilde niet "schoolmeesterachtig" overkomen en ben nu zeer blij dat ik het aan jou heb overgelaten want het ziet er zeer proffesioneel én leerrijk uit!
Echte schoolmeesters kunnen dat natuurlijk ook veel beter.
Kijk uit met spanning naar je les, ben in gedachten al een beetje zelf beginnen invullen. Er staan wel een paar pijltjes bij waarbij ik me afvraag: wat gaat hij hier over vertellen?

Zeer leuk initiatief vind ik dat. - PS: zit ie er nog?

Ai, jammer Rudi, had je scherper ingeschat Cool
De oplossing zit 'm in je PS-je .....
Nog even geduld, en pieker maar alvast.

gokje ; dezelfde vogel maar dan een jaar ouder ?

Ben benieuwd waar je naartoe wil Karel. Brand maar los zou ik zeggen.

Lijkt wel of je een ons een proefwerk voorschotelt. Ben benieuwd wat de juiste oplosssing is. Altijd leuk zo'n educatief momentje.

Ik heb nog eens nagedacht Karel en volgens mij zitten er 2 Ruigpoten. Jouw recent geplaatste vliegbeelden, welke ik nog eens bekenen heb, sluiten dat m.i. niet geheel uit.
Am i right?

And the winner is......juist, Ad !
Reden van plaatsing: vorige week plaatste ik een paar Ruigpoot foto's, in de veronderstelling dat het allemaal om hetzelfde individu ging dat al een paar jaar aan de Praamweg overwintert. Op een vraag van Henk van Harskamp antwoordde ik dat de buikvlek in alle kleden van Ruigpoot voorkomt. De attente lezer heeft gemerkt dat ik geen uitspraak deed over het geslacht van de vogel. De redelijk solide buikvlek was in tegenspraak met de hoeveelheid “banden” op de bovenstaart. Ik weet het maar aan lichtval (beste optie als je niet voor paal wilt staan door een verkeerde uitspraak te doen).
Besloot toch maar eens de foto’s goed te bekijken. Van de ca 120 opnamen die ik tussen half twaalf en half twee maakte zat een reeksje van (tóch) een ander individu, helaas alleen van de onderkant genomen. Een (mogelijk) vrouwtje. De andere vogel was (zeker) een adult mannetje.
Punt 1, 2, 3 en 7 geeft de verschillen aan tussen man en vrouw, punt 4 zegt mogelijk iets over de leeftijd, en punt 5, 6 en 8 geven gewoon verschillen in het kleed aan.
Punt 1: mannetjes hebben een donkere keel overlopend in donkere borstband (in de inzet goed te zien), punt 2: buikvlek bij man valt in twee helften uiteen en heeft sterk gebandeerde broekveren (ook goed te zien bij wegvliegende vogel uit struik), punt 3: mannetjes hebben over het algemeen meer banden op de staart dan de, doorgaans, enkele bij vrouwtjes, punt 7: ondervleugeldekveren bij mannen lichter dan bij vrouwen (contrast met slagpennen goed te zien in inzet).
Punt 4 laat verschil in iriskleur zien. Vogel is dus nog niet geheel volwassen. Rechter vogel zou eventueel nog een 2kj man kunnen zijn (zeker als je de zwak doorschijnende banen op de staart erbij betrekt).
Zonder de vraag van Henk zou ik waarschijnlijk niet nog eens extra goed hebben gekeken, en zouden de foto’s als één individu in het archief zijn beland. Dus Henk, bedankt.

Oh ja, voor de volledigheid en zekerheid; dit is geknipt en geplakt, dus niet denken dat ik een bofkont was dat ik er 4 tegelijkertijd op kreeg Cool Laughing

» Last edited by Karel Mauer on Thu 08 Dec 2005, 22:27; edited 1 time in total

Hey, tof zoiets hier op de site. Zo bekijk je de foto met een nieuwe dimensie. Zeker als leek. Mag er af en toe weleens tussen.

Karel,
Ik had jouw vliegbeelden van eerdere plaatsing even in photoshop naast elkaar op mijn scherm gezet en toen zag ik door jouw aanwijzingen vrijwel direct dat het 2 verschillende vogels waren. Was mij bij het bekijken van de afzonderlijke beelden direct na jouw plaatsing niet opgevallen Embarassed . Gelukkig was ik niet de enige.
Nu heb je dus dubbele kans deze winter om je toch al mooie serie uit te breiden Karel Wink
Groeten,
Ad

» Last edited by Ad Sprang on Fri 09 Dec 2005, 8:46; edited 2 times in total

Leuk Karel. Zeer educatief voor een leek zoals ik.
Mvg Martine

Niet alleen voor leken hoor! Voor iedereen is dat prima lees/kijk/studie-voer, Bedankt Karel!

Hartelijk dank Karel voor de deskundige uitleg met woord en beeld van deze voor velen van ons ingewikkelde materie ( Ruigpootwaarnemingen zijn erg schaars de laatste jaren )

meerwaarde van birdpix: 't is meer dan vogelplaatjes kijken, namelijk beter naar vogels leren kijken.
wederom dank je wel karel.

Mijn vraag is wel zeer uitvoerig beantwoord. Erg leuk.
Groeten Henk

Zou iemand met te veel tijd een dergelijk plaatje ook eens kunnen maken van een 'gewone' buizerd. Ik vind het erg lastig om de geslachtskenmerken te zien (eigenlijk weet ik gewoon niet waarop ik moet letten), terwijl je toch vaak veel tijd hebt om deze beesten goed te bekijken wanneer ze langdurig boven je vliegen.

-blerf-

:
 
Page 1 of 1