Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >
:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Lijkt me een geweldig schouwspel om bij te zijn. Toch heb ik het idee dat die gewenning zeer plaats en/of persoonsgebonden is. Zouden ze José Ramón herkennen buiten het observatorio?

Prachtig beeld. Alsof hij de Duifjes op de Dam staat te voeren. Gieren geven ook een ontzetten relaxte indruk.

Ik gebruik de tactiek die je beschrijft ook. Voer aanbieden, voorspelbaar gedrag vertonen, niet verzaken. Ik moet zeggen dat bij sommige soorten de resultaten verbluffend zijn. Hutje gebruik ik niet meer, ik kan in principe de vogels op een plek krijgen waar ik dat wil, kan rond lopen voor beter licht, ander decor enz. In mijn eentje gaan geeft de beste resultaten, als mijn maatje meegaat zijn de vogels een stuk schuwer.

Gaaf beeld Martijn en idd een prachtig schouwspel al die gieren!
Leuk ook José met die GoPro op zn hoofd! Wink

Groet, Thijs

Prachtig beeld , iedereen blij zo te zien.
De voer discussie op bp lijkt verdwenen Very Happy

Groet Ton

Ziet er heel gedisciplineerd uit ("er is genoeg voor iedereen").
Mooi dat je dit perspectief hebt gekozen.

Groet,
Sieb

Leuke en interessante kijkplaat: je brengt ons altijd weer met andere aspecten van de vogelwereld in contact Martijn, zo zien we ook weer eens iets anders. Tuurlijk heeft Rinus gelijk (ik moet zeggen: ben ik het met hem eens) dat een foto uit het vrije veld gaver is, misschien ook lastiger. Wel, dat soort plaatjes moeten wij dan maar maken, ik ga er graag weer eens een keer voor naar Spanje.

Gaaf hoor
grtz, josephine

@ Michiel (en Hendrik): Rob Bijlsma beschrijft in "Mijn Roofvogels" hoe hij vele jaren een paar Raven heeft gevolgd, inclusief regelmatige nestcontroles. De vogels herkenden blijkbaar Rob als "gevaarlijke man" en volgden op hun beurt hem tot soms wel 10 km van het nest.
("Het zou mij niks verbazen als ze mijn vaste routes kennen en onderscheid maken tussen toeristen, lokalo's en bomenklimmers".).

Groet,
Sieb

@Sieb
Dat is grappig, maar het gedrag van een raaf zegt niet noodzakelijk ook wat over het gedrag van een vale gier. Papegaaien zijn ook zeer goed in het herkennen van bijv. hun baasjes, maar ja, ook een papegaai is geen vale gier. Ik vermoed dat het gierengedrag op de eerste plaats plaatsgebonden is want gieren weten heel goed waar die voederplaatsen zijn. Of ze dan ook de persoon herkennen is mogelijk, ik weet het niet. Die man in Santa Cilia draagt volgens mij altijd een rood windjack waaraan de gieren hem lijken te herkennen. Herkennen ze de man, zijn rode jas, of allebei? Wie het weet mag het zeggen.

@ Siep en Michiel,

In ieder geval kunnen naast Gieren, Mezen, Vinken en Boomklevers ook Meeuwen mensen herkennen. Ik neem 's avond altijd wat oud brood mee van mijn werk en gooi dat 's ochtends vanaf de brug. Als de Meeuwen mij zien aankomen cirkelen ze luid roepend over mijn hoofd. Ik schaam mij bijna voor de andere voetgangers die verbaast naar dat spectakel kijken. Als ik een enkele keer geen brood bij mij heb voel ik mij al schuldig tegenover de Meeuwen omdat ik ze moet teleurstellen. (Kokmeeuw, Zilvermeeuw en Stormmeeuw, later ook Kleine Mantelmeeuwen)

Het rode windjack stinkt waarschijnlijk een uur in de wind .... zo gek is het dan niet als ze wat dichterbij komen en/of blijven. Hoe goed zijn gierenogen? Ik meen wel eens gelezen te hebben dat ze het van hun reuk moeten hebben, al staat me ook iets bij dat ze de agitatie opmerken van kraaien en raven bij een kadaver en daar op af gaan. Nou ja - ik ben daar geen kenner in.
Staan de beelden van de camera die José op zijn hoofd draagt ook nog ergens online?
grtz, josephine

Ik heb met meeuwen ervaringen, die behoorlijk lijken op die van Hendrik, maar dan weer een beetje anders. Als ik meeuwen voer, is dat altijd met kleine beetjes, zodat ik meer tijd krijg om kleurringen af te lezen. In een Haags parkje heb ik wel eens zo'n honderd meeuwen om me heen gehad, die allemaal wegvlogen op het moment dat er een man richting park wandelde. Deze man kwam er dagelijks en gooide minstens een boodschappentas met brood neer.
Zwarte Kraaien en Blauwe Reigers herkennen hun sponsors trouwens ook, dus ik zou er niet van staan te kijken als elke vogelsoort in staat is om mensen te herkennen.
De Huiskraaien in Hoek van Holland zijn weg zodra een medewerker van Duke Faunabeheer het dorp binnen rijdt (heb ik gehoord).
Groeten, Leo

Rode windjack stinkt niet Josephine, het is meer de procedure. Iedereen wordt op een vaste plek gezet en Manuel gaat dan persoonlijk met de gieren in gesprek. Een beetje 'Habla con ellas' of zoiets. Toen er een lammergier langs kwam zei ik tegen iemand van ons gezelschap dat hij even z'n 500mm moest pakken die op het verzamelpunt lag. Toen hij opstond, eerder dan gepland, stoven de gieren weg om niet meer terug te keren. Dat geeft aan dat de volgorde der dingen zoals Hendrik ook aangeeft heel belangrijk is. Heb dat ook in Polen geleerd bij de zeearenden achter de boot. Was vandaag in de IJsselmond aan het varen en realiseerde me dat ik daar nog een lange tocht voor de boeg heb. Soms is de weg belangrijker dan het doel!

:
 
Page 1 of 1