Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >
:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Tja...... dit is een van die topplaten die af en toe voorbij komen. Alles is fantastisch; scherpte licht, standpunt, sfeer en vul maar aan.

Zo h
Wat een fijn plaatje is dit zeg, en dan gewoon van een strandleeuwerik die we zelfs wel eens in Scheveningen zien. Heel lief zo met het wazige en de sprietjes en de plantjes.
grtz, josephine

ja, gaaf!
grt. guido

Knap gedaan!
Maar voor mij is het wat overbewerkt (door camerainstellingen of bewerkingsprogramma?): ik vind het mooi als je daarmee accenten versterkt of verminderd en daardoor tot net iets mooiers komt dan wat je ogen zagen.
Deze foto beleef ik toch als te ver afstaand van de feitelijke situatie, een gecreeerd beeld.
Maar kwestie van smaak!

Groet, Minke.

Een topplaat.

Prachtig, perfecte scherptediepte, belichting en standpunt.

Groet, arnold

Prachtig de scherpe vogel in de zachte onscherpe omgeving. Klasse!

willem

Geweldige foto! Ik had eerst niet de tijd om te reageren, maar het nominatieknopje had ik snel gevonden. Behalve dat het een fijne soort is, werken ook het licht en de kleuren lekker mee.

Groeten Vincent

Prachtige foto, Hans. Mooi laag standpunt, scherpte precies op de goede plek. Zo'n foto maakt veel goed en ik denk dat je je kapotte knien en ellebogen snel vergeten bent.

Groet, Leo

Juweeltje Hans!
Koele aquakleuren rond een warme vogel in heel fijn licht.
Heel mooi!

Groet,
Bert

Sluit me aan bij alle commentaren en niets aan toe te voegen. Gewoon een topplaat.

groet,
Cor

Dank voor alle leuke reacties ! Ik was zelf ook wel enthousiast, maar altijd leuk als anderen dat ook zijn Smile ! Groet, Hans

Inderdaad een prachtige plaat!
groet Ben

Ik vind de foto ook aantrekkelijk (nominatie) maar ik vind het tegelijkertijd jammer dat je niet reageert op de bemerkingen van Minke Rijswijk.
Welke bewerkingen zijn er? Of is dit het geheim van de fotograaf?

@Minke, Wijnand: met alle plezier een uitgebreidere toelichting, geen geheim hoor Wink : zoals ik al schreef heb ik een takje weggehaald dat ik vond afleiden. Dat is een daadwerkelijke 'ingreep' en daarom ook apart vermeld. Voor de rest heb ik het 'gebruikelijk' werk gedaan (ik noem dat wat spelen met de schuifjes, en dat benoem ik nooit apart). Even teruggekeken in Lightroom: ik heb het zwart iets aangezet, schaduwen opgelicht, kleurverzadiging & WB ietsje omhoog en minimaal het schuifje 'nevel verwijderen' gebruikt. Verder ruis verwijderd, bijgesneden verkleind en naverscherpt. Tenslotte heb ik 1 licht plekje iets donkerder gemaakt omdat het nogal veel afleidde naar mijn mening. Dat is het.
Er zijn verder geen zaken weggehaald of toegevoegd, de onscherpe delen zijn het gevolg van een laag standpunt en een laag diafragma-getal (f5), wat ook uit de Exif te halen is. Het was in het allereerste ochtendlicht zoals ik schrijf, dus dat verklaard de sfeer hoofdzakelijk.
De opmerkingen 'te ver afstaand van de feitelijke situatie' en 'gecreerd beeld' vind ik wel intrigerend (omdat je er zelf niet bij was), omdat je daarmee stelt dat er ik-weet-niet-wat met de foto zou zijn gedaan qua bewerking en de werkelijkheid er dus hl anders uitzag. Ik, op mijn beurt, ben dan wel benieuwd hoe je (Minke) denkt dat die feitelijke situatie dan was en waar je dat dan aan meent te zien Wink ?
Zo, een heel verhaal, maar ik hoop dat het zo wat verduidelijkt is Smile !
groet, Hans

naschrift: Zoals je (Minke) overigens terecht schrijft is dit je beleving en die is natuurlijk wat die is, en of je een foto mooi vind of juist niet is en blijft natuurlijk altijd een persoonlijke zaak en ook helemaal niks mis mee !

» Last edited by Hans Overduin on Fri 28 Jun 2019, 7:09; edited 1 time in total

Hoi Hans,
Ja, ik heb enthousiast genomineerd maar nog geen tijd gehad om te reageren. Ik wilde eerst even opzoeken welke van de 28 ondersoorten dit zou kunnen zijn. Inmiddels wel en ik kom uit op: leucolaema.

E. a. leucolaema Coues, 1874 SW & SC Canada (S Alberta E to Manitoba) S to WC & SC USA (S to New Mexico E to Texas).

Als het je boeit.
Prachtfoto.dus!
Verder kijk ik vaak naar South Park op TV maar daar krijg je weinig ornithologische info, vind ik Smile
gr
G

Hallo Gerard, dank voor de info, en 'ja' het interesseert mijn zeker. Deze ondersoort kom in mijn veldgids (National Geo) dan weer niet voor - daar worden ze ook niet alle 28 genoemd en ook kon ik daarin geen gebied vinden dat overeenkwam met Colorado. Dankjewel dus voor het speurwerk! Groet, Hans

@Hans: voor mij was je toelichting niet een must, maar wel leuk!
Natuurlijk was ik er niet bij en dus zijn een aantal sfeerdingen (licht, kleurtonen etc) voor mij niet te beoordelen.
Wat ik wel weet is dat als ik erbij was geweest en een liggend standpunt ingenomen had, ik dit niet gezien zou hebben (door mijn oog of door de zoeker): alleen de vogel en een paar takjes fijn scherp en de hele rest wazig, blurrig. Als de begroeiing wat hoger is kan die met je camera (bijna) op de grond nog wel wat gaan wazen.
Het leek mij inderdaad vooral een kwestie van camerainstelling (ja, de F5) en het spelen met schuifjes.
Heb er ook geen problemen mee. Mijn "mooibeleving" is gewoon net iets anders: een foto van iets wat ik gezien heb, met net een aantal accenten die ik niet maar de camera wel zag..........

Groet, Minke.

@Minke: wat je schrijft over de het onscherpe door open diafragma ten opzichte van wat wij als mens zien klopt natuurlijk als een bus Smile Bij deze foto valt dat natuurlijk stukken meer op dan bij een vogel op een paal met een weiland als achtergrond (zie mijn foto van de Geelkaakweidespreeuw bijvoorbeeld), dus ik snap wat je bedoelt. Dank voor je uitgebreide reactie en een goed weekend, Hans

Dank je wel oor de toelichting, Hans. Iedereen weer content, vermoed ik.

:
 
Page 1 of 1