Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >
:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Prachtige glans op de vleugels. Mooi beeld.
Truus

Heel mooi. Het verbaast me dat hij zo scherp is bij 1/1600. Bij mij lukken vliegbeelden onder de 1/2000 eigenlijk nooit. Daarom vraag ik me wel eens af of 1/1600 bij alle cameramodellen ook wel echt hetzelfde is. Zal best wel, maar de vraag plopt wel eens op. Is er een techneut onder ons die hier iets over kan zeggen?

Mooi in de vlucht gepakt, Marcel, los komend van de achtergrond.

@Gejo, ik ben geen techneut, maar 1/1600 lijkt mij 1/1600. Trage vliegers als een roek moeten lukken met 1/1600. Maar een boerenzwaluw in de vlucht ga je daarmee niet scherp krijgen. Deze roek heeft hier net zijn vleugels op de laagste positie, rond het moment waarop de snelheid van de vleugels even nul is. Daarom zijn ook die vrij scherp.

Groeten, Vincent

Vincent heeft gelijk.
Sommige vliegbeelden krijg je bij 1/500 nog scherp.
Bijvoorbeeld, deze met 1/800: https://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=482134
Maar zeker geen kleine snelle vliegers, dan moet je redelijk wat boven de 1/1000 zitten.
gr
G

Een zangvogel vliegt ca 15 meter per seconds. Dus de verplaatsing bij 1/1000 seconde is 0,015 meter.

Dus 1,5 centimeter. Step dat een Roek 5 meter per seconde vliegt dan is de verplaatsing nog altijd een 0,5 centimeter.

Dus de vraag is dan hoeveel pixels is 0,5 centimeter op deze foto? De roek vult ongeveer 1/5 van het horizontale beeld van 1024 pixels. Dus pakweg 205 pixels. Een roek is ongeveer 45 cm lang, dus 1 pixel is ca 0,2 cm.

Op een IPAD met 2400 pixels op een breedte van 24 cm is dat 0,2 mm. Op een normale leesafstand zien we 0,5 cm roek als 2 pixels en min of meer als scherp.

Overigens heeft de image stabiliser ook aangestaan. Dat zal zeker scherpte toegevoegd hebben.

groet
Marcel

Wat een berekening Marcel! Ik zou haast vergeten wat van de foto an sich te zeggen (an sich: we zitten natuurlijk naar oostenrijk te kijken nu Smile )

Het ziet er best spectaculair uit, zo'n vliegende roek. De echte roekenglans en -kleur heb je ook goed te pakken.
En over de scherpte is heeel veel gezegd. Die is prima he? Ik ga vrijwel nooit verder dan 1/1600 seconde, omdat ik mijn iso wel een beetje laag wil houden, als dat even kan, en omdat je ook wat scherptediepte kan gebruiken bij vliegbeelden - het focuspunt wisselt zo snel!
Misschien werkt het soms beter, een nog kortere sluitertijd. Maar 1/1600 of 1/2000, dat is niet zo'n heel groot verschil. Heb ik het idee.

Image stabilizer, begreep ik dan juist weer, kan niet voorkomen dat je onschertpe krijgt door beweging van het onderwerp. Die stabiliseert alleen de beweging die uit de camera komt.
Evengoed: Jouw roek hier herinnert me aan het feit dat ik al in geen jaren meer roeken heb gefotografeerd. Terwijl ze zo leuk zijn. Gauw maar weer eens doen.

Mooie foto Marcel
grtz, josephine

:
 
Page 1 of 1