Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >




:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Het gaat hier om een foto die is genomen op Aruba waar mijn vrouw en ik sinds eind 2017 zijn gaan wonen. In Nederland was ik al een enthousiast beginnend vogelaar (vaak Amsterdamse Waterleiding Duinen bezocht, naast af en toe de Oostvaarderplassen), hier is dat snel nog enthousiaster geworden, het is ongelooflijk hoe mooi de vogelwereld hier is, inclusief veel trekvogels. Ik wil daar op deze website wat van laten zien.

Erg mooi. Misschien zelfs wel iets té close. Details ogen wat grof. Heb je flink gecropt (je zegt alleen 'ietsje ingesneden'), of misschien wat grof verscherpt? Of realiseer ik me nooit dat de structuur van deze vogeltjes er zo uit ziet, omdat je ze zelden zo groot in beeld ziet?

Groeten, Vincent

Ik vind dit een heel mooie foto, en net weer anders dan de kolibri-foto's die je hier vaak ziet - die zijn van een perfectie met prachtige lege achtergronden en haast ongeloofwaardig van schoonheid. Dat zie ik hier niet, en dat mag je positief opvatten: de foto doet heel natuurlijk aan, met een wat rommelige setting die mij althans natuurlijk overkomt. De scherpte vind ik wat grof, de kleuren en het contrast daarentegen heel fraai.
Jij boft met zo'n achtertuin!
Gaaf
grtz, josephine

Bedankt voor jullie reacties:

Vincent: Deze foto is inderdaad erg close, simpel omdat ik er eindelijk in was geslaagd om goed dichtbij te komen. Ik heb nauwelijks iets aan de foto gedaan, ik denk dat het even wennen is voor fotografen om een kolibrie van zo dichtbij te zien, een vogeltje van ongeveer 4 centimeter, puur natuur, inclusief de grofheden!

Josephine: Jouw reactie is me uit het hart gegrepen want ik vind ook veel kolibrie foto's hier erg mooi (perfecte scherpte, kleuring en belichting) maar alsof ze in een studio zijn genomen, heel kil. Daarom gekozen voor deze foto, een kolibrie zoals je die niet vaak als foto ziet. Wat ik zelf bijzonder vind is het feit dat de snavel, de bloem en de kolibrie hier reusachtig lijken terwijl het bij elkaar om nog geen 10 cm gaat.


Nog even een detail voor de liefhebbers: een kolibrie moet 2000 bloemen per dag bezoeken om te komen aan brandstof voor zijn hoge verbranding als 'mini-helikopter'!

» Last edited by ErikNeuteboom on Thu 25 Jul 2019, 19:28; edited 3 times in total

Ik reageer meestal alleen op de inzendingen bij het uitdelen van een nomi. Dus op foto's waar ik iets bij voel of onderscheidend zijn. Toch wil ik reageren op deze foto omdat het jammer is dat dit soort foto's door kwaliteitsissues het VA maar amper of niet halen. Je (bridge-)camera geeft beelden die niet optimaal zijn. Hierbij heb ik die foto van gisteren in de TA beschouwt en deze inzending. Geen RAW aan boord om de foto te verbeteren. De agressieve ruisonderdrukking zorgt voor een groffe verscherping. Je kan niet van zo'n camera verwachten dat die perfecte JPEG's maakt. Helaas maar waar.
Tip: als je hier serieus mee verder wil gaan schaf dan een systeemcamera aan met een grotere sensor en RAW. Die zijn tegenwoordig compact en op de tweedehands markt redelijk betaalbaar.

groet,
Cor

Dank voor je reactie Cor, wel even schrikken van de heftige technische taal, maar ik beschouw je kritische woorden als opbouwend en begrijp ook wat je bedoelt met serieus, het is echter ook een kwestie van investering. Mijn vorige camera was een Sony cybershot van ongeveer 400 euro, deze nieuwe Sony bridge camera (half jaar geleden gekocht) was ruim 1400 euro, en meteen een stuk scherper en sneller, kun je nagaan. Ik ben iemand die enorm is gesteld op het gemak van een zoomlens met ruim bereik, dan schakel je snel over van landschap naar tele op bv. een roofvogel. Het zet me wel weer aan het denken Cor of ik een stap verder wil gaan, serieuzer dus, want dan zal een investering zich ook gaan vertalen in hogere kwaliteit van foto's. Ik zal je woorden meenemen naar Nederland als ik straks weer in mijn favoriete fotozaak HAFO in de Haagse Wagenstraat ben, over 1,5 jaar ga ik met vervroegd pensioen en zal dan een leuk bedrag hebben om zo'n foto apparatuur investering te kunnen doen.


P.s.: Tips zijn welkom mbt een stapje verder voor iemand zoals ik die graag zowel landschap als tele van roofvogels wil maken. En ik plaats binnenkort een foto met een roofvogel in de regen, eens kijken naar de reacties.

» Last edited by ErikNeuteboom on Thu 25 Jul 2019, 21:53; edited 3 times in total

Vanzelfsprekend opbouwend bedoeld ‘en als compliment voor beide foto’s die een betere kwaliteit verdienen.

groet,
Cor

Ik zie inderdaad dat je camera een sensor heeft van 6.16 x 4.62 mm. Dat is extreem klein. Het vermogen van een camera om detail weer te geven, hangt sterk samen met de grootte van de sensor waarop het beeld gevangen wordt. Ik moet zeggen dat ik het nog knap vind dat je deze foto daarmee hebt weten te maken.

Toevallig fotograferen Cor en ik met de kleinste sensor die je hier op de site regelmatig tegenkomt: micro four thirds, 17.3 x 13 mm. Panasonic G9 en Olympus OM-D E-M1 mark II zijn hier de paradepaardjes.

Dan volgt er een hele bunch aan spiegelreflex camera's (Nikon, Canon, etc.) en systeemcamera's (bijv. Fujifilm) met CMOS sensoren: 22,4x15 mm.

En dan uiteindelijk nog de full frame camera's van Canon en Nikon, en systeemcamera's van Sony: 35.9mm x 23.9mm. Dure dingen die zware en dure lenzen vereisen.

Vergelijk de vierkante millimeters van al deze camera's maar eens met die van jou. Dan begrijp je de reactie van Cor ongetwijfeld beter.

Tzt kun je hier op het forum om advies vragen, gegeven je budget en wensen.

En blijf vooral genieten en fotograferen met de camera die je nu hebt. Wat ruimer opgezette foto's moeten sowieso goed lukken.

Bedankt voor jullie reactie.

Cor. Voor zo'n reactie als die van jou ben ik hier begonnen, krijg al heel lang complimenten dat ik mooie natuur foto's maak, ben ook met filmpje van damhert bij Vroege Vogels op tv geweest en diverse keren bij RTL4Weer met natuur foto's, maar hier gaat het om een stapje verder, dat is wel duidelijk. Zie hier ook namen van de toppers die ik ken van de Vroege Vogels website zoals Windfried Solarz (uit mijn hoofd, sorry als ik het verkeerd spel).


Vincent. Dank voor de tips. Jij en Cor fotograferen dus met de kleinste censor die je hier tegenkomt maar dat is dan nog 3x zo groot als die van mij, als ik het goed begrijp? Ik moet even bijkomen van al die confronterende info, haha!

allemaal waar hoor...die technische verhalen en zeker de moeite van het overwegen waard...laat onverlet dat je blijkbaar oog hebt voor compositie (vinnik)...origineel beeld van deze kleurrijke vogel!

Dank u P. Teune, leuk verwoord, en mbt oog voor compositie: ik kwam tijdens zonsondergangen fotograferen op Kijkduin (25 jaar in Loosduinen gewoond) regelmatig een mede fotograaf tegen, die bleek een professional, vroeg hem zijn mening over mijn foto's, hij zei dat ik zeer goed oog had voor het maken van een compositie, misschien speelt mee dat ik ook teken als hobby. Voor mij is ook elke foto een soort schilderij, ik geniet ervan om in de lens rond te kijken en er dan wat moois van te maken. Ik heb zojuist een paar mooie en vooral ietwat bijzondere foto's van vogels op Aruba gesorteerd, ga die komende dagen plaatsen, ben erg benieuwd naar de reacties. Want Aruba is een vogelparadijs!

Erik ik vind het een prachtige foto van dit kleine vogeltje, knap gedaan hoor. Het is ontzettend moeilijk om dit kleine vogeltje zo voor de lens te krijgen. Aruba is inderdaad een prachtig eiland om vogels te fotograferen zeker in de trektijd. Volgens mij is dit het vrouwtje van de Blauwstaartsmaragdkolibrie.
Ik was in de veronderstelling dat er op Aruba maar 2 soorten kolibrie's voor kwamen te weten de Blauwstaartsmaragdkolibrie en de Rode Kolibrie.
Gr, Kees

» Last edited by Kees Kroon on Sun 28 Jul 2019, 4:34; edited 2 times in total

Dit is dus het vrouwtje Blauwstaartsmaragdkolibrie.
Gr, Kees

Je bent niet de enige met een compactcamera hier - de Nikon P1000 wordt bijvoorbeeld door Gerard Visser gebruikt, met een sensor van 6.17 x 4.55 mm. Het kan en mag, en dat daar beperkingen bij horen hoeft geen probleem te zijn. Hoeven, omdat je in zo'n geval rekening houdt met die beperkingen.
Soms zie je hier zelfs foto's die met een smartphone genomen zijn.
De mooiste kwaliteit krijg en kreeg je nou eenmaal met een sensor- (vroeger film-) formaat dat zo groot mogelijk is. Maar die hele grote sensoren of films vragen wel om heel forse telelenzen als je er vogeltjes mee wil fotograferen. Je kunt dan wel heel veel croppen, en dat kun je dan weer niet met bij een kleine sensor zonder dat het storend wordt. Of hij nou 5 of 24 MP telt.
Ik zou zeker gaan voor een systeemcamera, en die grote dsrl laten liggen. Pensioen = ouder worden en ouder worden = brak worden, kwaaltjes krijgen en dan is dat lagere gewicht echt welkom.
Hafo in Den Haag was vroeger ook mijn favoriete zaak maar nu denk ik dat er fijnere winkels zijn - het is daar behoorlijk achteruit gegaan voor wat betreft de prijzen en het aanbod.
grtz, josephine

Bedankt voor jullie reacties.

Kees: Het is inderdaad niet makkelijk om een kolibrie goed en dichtbij te fotograferen, ik heb ze veel geobserveerd en veel geoefend met fotograferen, langzaam zie je een patroon en ga je beter inschatten waar ze gaan eten of rusten, heb zelfs paar beeldvullende close ups, ze zijn ook zo mooi! Volgens het prachtige vogelboek Bird Wildlife Of Aruba (Greg, Annette en Albert Peterson) zijn er drie kolibries op Aruba: de Blauwstaartsmaragdkolibrie (Blue-tailed hummingbird), de Witnekkolibrie (White-necket jacobin) en de Muskietkolibrie (Ruby-topaz hummingbird). Als de zon op die laatste schijnt verander zijn keel in een gouden gloed, adembenemend mooi!

Josephine: Ik heb vroeger gefotografeerd met een Pentax ME Super en een Sigma 28-210 lens (Old School dus, periode begin jaren 80 tot eind jaren 90). Daarna ben ik overgeschakeld op Sony video camera, mede omdat ik naar Yellowstone ging en me daar wilde concentreren op video's. Op een gegeven moment ging ik toch het fotograferen missen en liet ik me voorlichten voor een digitale camera. En nu zit ik dus op het punt om 'een stapje verder' te gaan, of niet. Ben blij met reacties van jou en anderen voor tips. Ook toevallig dat je Hafo ook kent, ik denk dat ze het moeilijk hebben met Online kopen, veel mensen zijn aso door bij zich bij Hafo te laten inlichten en dan Online te kopen, die klacht hoorde ik van hen, terecht maar dat risico loop je wel.

Ik moet nog wel even leren om te zien wat 'agressieve ruisonderdrukking' is en 'grove scherpte', gisteren mijn foto's voor Birdpix op grote tv gezien, ziet er allemaal mooi en scherp uit, in mijn optiek.

Erik de Muskietkolibrie wordt ook wel Rode kolibrie genoemd ( Chrysolampis mosquitus ) . Engelse naam Ruby-topaz Hummingbird.
Op deze foto staat het vrouwtje van de Blauwstaartsmaragdkolibrie (Chlorostilbon mellisugus) Engelse naam Common or Blue-tailed Emerald.

De eerste 2 zijn de meest voorkomende op Aruba. In mijn PA staat een foto van de Blauwstaartsmaragdkolibrie ( Blue-tailed Emerald) op Aruba gefotografeerd.
Gr, Kees

» Last edited by Kees Kroon on Sun 28 Jul 2019, 12:13; edited 3 times in total

Ja Kees, en ik heb al een paar mooie foto's van de rode kolibrie (Dornasol in papiamentu) maar (nog) niet op het nivo om hier te worden geplaatst, nog iets te ver weg, dan moet je veel croppen, is ook stuk zeldzamer dan de blauwstaartsmaragd (groene) kolibrie (Blenchi Berde in Papiamentu). Ze komen vaak op de vruchten af van de aloe vera en de cactus. Maar op Internet kun je tegenwoordig kunststof bakken kopen met gaten erin, die moet je vullen met water en suiker, je zet die neer op een muur, en de kolibries komen er op af, dat is even makkelijk fotograferen Kees (mijn eer te na)….

Ik heb de foto redactie diverse mails gestuurd waarom ik melding krijg dat ik aan mijn limiet zit met 3 foto's per week terwijl er maar 1 foto van mij is geplaatst. Helaas krijg ik maar geen antwoord terwijl er wel nieuwe foto's binnen druppelen ….. Is het hier zo dat je lang moet wachten op plaatsing en bericht terug krijgen?

Je kunt 3 uploads per week doen zonder Pixpas. Zie de FAQ. Ook foto's die in het TA belanden of nog in het moderatieproces zitten, tellen daarbij mee. Het gaat niet om plaatsingen, maar om uploads.

Foto's die zonder twijfel goedgekeurd of afgekeurd worden, hebben een korte doorlooptijd, meestal minder dan een dag. Soms zijn de meningen van de moderatoren verdeeld. Dan kan het langer duren. Dat laatste ervaren veel mensen als irritant, maar na een tijdje heb je wel door dat er in zulke gevallen blijkbaar discussie is over je foto. Komt hij dan alsnog in het VA, dan was het blijkbaar een gevalletje kantje boord. En bij TA, dan was het dus geen beroerde foto, maar de balans sloeg door naar afkeuren. Berichten sturen doe ik normaal niet. Ik wacht het rustig af.

Groeten Vincent

» Last edited by Vincent Vuik on Sat 27 Jul 2019, 22:08; edited 1 time in total

Dank je Vincent, ik kijk het even aan hier, hoe het loopt met mijn uploads en eventuele plaatsingen, heb paar hele mooie kolibrie foto's na 1,5 jaar wonen op Aruba, eerst ging het vaak mis maar nu lukt het me steeds beter om mooie en bijzondere foto's te maken (je kunt die zien bij Facebook, en mijn sub FB pagina Dushi Aruba). In ieder geval geniet ik ook hier van veel mooie vogel foto's, en leer ook van de commentaren lezen. Prettig weekend.

Erik,
Ik ben er even ingedoken en denk dat Kees Kroon gelijk heeft.

Op Aruba komen 2 soorten kolibries voor:
Blauwstaartsmaragdkolibrie - Blue-tailed Emerald - Chlorostilbon mellisugus
en
Rode of Muskietkolibrie - Ruby-topaz Hummingbird - Chrysolampis mosquitus

De Witnekkolibri is bekend van Trinidad en Tobago, wellicht ook als dwaalgast op Aruba, maar dat is mij niet bekend.

Dit vrouwtje heet dus NIET Blauwstaartamazilia - Blue-tailed Hummingbird - Amazilia cyanura, want die komen alleen voor in Centraal Amerika (Guatemala, Costa Rica) - maar is een Blauwstaartsmaragdkolibrie.

Dat geldt dus voor al je foto's van deze soort, ook die in de MO.

Pas je de namen even aan?
groet!
Gerard Visser
(editor)

Hallo Gerard Visser.

In het internationaal gezaghebbende vogelboek Bird Wildlife Of Aruba van de familie Peterson staat:

Blue-tailed Emerald (Engels), Blenchi Berde (Papiamentu), Blauwstaartsmaragdkolibrie (Nederlands), Esmeralda de cola azul (Spaans) en Chloros mellisugus (wetenschappelijk).


Ik heb bij het plaatsen van mijn foto in het Engels Blue-tailed Hummingbird ingevuld, daar is Birdpix zelf in de fout gegaan door Blauwstaartamazalia in het Nederlands in te vullen, ja toch?

Ik weet trouwens niet hoe je moet aanpassen, zie nergens bij mijn profiel hoe ik bij mijn foto kan komen, gaarne uitleg, bedankt alvast.

Ik denk dat je in het invulscherm dat je bij het uploaden krijgt de verkeerde naam hebt gekozen.
Birdpix maakt géén fouten😉, die naamlijst is gezaghebbend.

Als je je foto aanklikt, zie je rechtsonder je bijschrift een knop "wijzig".
Volgens mij kun je daar gewoon bij, zo lang de foto in het upload-album staat.
Als je op "wijzig' klikt, krijg je opnieuw je invulscherm en kun je de namen wijzigen.
Als je vervolgens ":Blauwstaart" intypt, verschijnt er een hele rij keuzes.
Blauwstaartamazilia staat er tussen, maar een stukje lager vind je ook Blauwstaartsmaragdkolibrie - en die moet je kiezen. De rest van de namen vullen zich dan vanzelf in.
Succes!

Haha Gerard, Birdpix maakt geen fouten … inderdaad, ik heb Blue-tailed humming bird ipv Blue-tailed emerald ingevuld, kwam daar achter nadat ik blauwstaartsmaragdkolibrie had ingevuld, weet nu dus ook hoe ik moet corrigeren, wat leer ik hier veel!

Gerard ik weet dat er op Aruba een melding van de Witnekkolibrie is geweest. Dus dat is juist.
Gr, Kees

:
 
Page 1 of 2
Goto page 1, 2  Next