Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >




:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Nou, zo'n bijvangst in de vorm van een aalscholver is ook prima hoor, lijkt me.
Met de ruwe golven een aantrekkelijk plaatje
grtz, josephine

Ik blijf het een onnatuurlijk beeld vinden, een aalscholver op de Noordzee.. Maar het levert wel een fraaie plaat op.
Een woeste zee , lekker licht , en een mooi vliegbeeld.
Foto kijkt lekker, omdat er genoeg op de zien is en de plaat klopt.
Je voelt bijna de wind daar je haar, en hoort bekans de golven..

Groet RTL

Mooi beeld, Hans, met die branding onder de vogel.
Truus

Helemaal eens met tweede deel commentaar RTL, maar wat is er voor onnatuurlijks aan een aalscholver op de Noordzee?
Groet,
Ko

ik zie dit wel graag.
morgen moet ik naar Noordwijk.
camera misschien mee.. wie weet..
grt. guido

@Ko , ik woon heel mijn leven al vlakbij de kust. In begin jaren 70 van de vorige eeuw was de aalscholver in Nederland bijna verdwenen (in België als broedvogel zelf helemaal) in West Europa waren slechts 800 broedparen. Daarom kwam die dus ook op de rode lijst met een beschermde status. Daarna kwam deze "visser" weer voorzichtig terug. Het viswater werd in de meren en plassen weer beetje bij beetje schoner, en dat heeft deze vogel wel nodig. Omdat er aan de kust geen goede broed locaties voor deze in een boom broedende vogel voor handen zijn. Komt/kwam die dus niet veel voor aan de kust. Nu het weer beter gaat, zie je hem idd wat vaker. Een jaar of 20 geleden, kon je een waarneming per jaar makkelijk op 1 hand tellen. Daarom blijft het voor mij een vreemde gewaarwording om deze "visser" hier aan de Nederlandse kust te zien, en vind dit dus (met een knipoog) een onnatuurlijk beeld. Ik hoop je vraag naar tevredenheid beantwoord te hebben.
Vr.Groet
RTL

@RTL, Natuurlijk heb je mijn vraag naar tevredenheid beantwoord. De vraag was ook helemaal niet persoonlijk bedoeld hoor, maar ik vraag me altijd af wat iemand bedoelt met de term 'onnatuurlijk'.
Wat de aalscholver betreft: De opkomst van de aalscholver heb ik bewust meegemaakt. Ik herinner me nog de discussies over het al dan niet vervolgen toen de vogels de visvijvers bij Lelystad ontdekt hadden. De opkomst van de kolonie in het Veerse Meer heb ik van dichtbij gevolgd. Al meer dan 40 jaar kom ik regelmatig op de Brouwersdam. Bij de spuisluis zie je al die tijd aalscholvers en ook op de Noordzee zie je ze altijd zwemmen en foerageren. De kolonie in het Quackjeswater foerageert op de Noordzee. Ik had deze achtergrondinformatie wellicht al in mijn eerste commentaar moeten zetten om duidelijk te maken dat het voor mij een heel natuurlijk beeld is, maar nogmaals: het is vooral niet persoonlijk bedoeld.

Hartelijke groet,
Ko

Hier in Scheveningen struikel je ook over de aalscholvers, met wat goede wil kom je zelfs een kuifaalscholver tegen of een grote aalscholver. Ik zou het onnatuurlijk vinden om ze hier - en in grote groepen over de Noordzee vliegend - een dagje niet tegen te komen. Hebben ze niet altijd (lees: de laatste 20 jaar of zo) aan de kust gebivakkeerd dan?
grtz, josephine

@Josephine, zoals je kan lezen, heeft de aalscholver een paar decennia geleden nog op de rode lijst gestaan. En geloof me, de exemplaren die er waren zaten niet aan de kust. Nu ze weer talrijk voorkomen, zitten ze over al, zelfs aan de kust. Maar dat was vroeger wel anders, daarom blijft voor mij dit onnatuurlijk (wat het niet is, maar wel was)

Groet, RTL

Snap ik hoor.
Zo zie je maar dat er veel verandert, soms zelfs in positieve vorm. Maar inderdaad: vroeger, als ik er al eentje zag, zat ie ergens bij een slootje op een overhangende tak. En dan vond ik dat best bijzonder.
grtz, josephine

Toch: dit zegt Sovon ervan:
"Kolonies Aalscholvers vind je zowel nabij zoete als zoute wateren, doorgaans in bomen maar soms op de grond, zoals op (predatievrije) eilanden. Van de rond 60 kolonies liggen de verreweg grootste in het IJsselmeergebied, gevolgd door de Waddeneilanden, het Deltagebied en de Hollandse duinen. Vestigingen in het rivierengebied blijven relatief schaars door de geringe oppervlakte aan geschikte wateren om te vissen. De landelijke aantallen namen door het wegvallen van (intensieve) vervolging en het terugdringen van waterverontreiniging sterk toe sinds midden jaren zeventig, net als elders in Europa".

Dus het gevoel van ontbreken aan de kust kan ook een perceptie zijn. Waarschijnlijk ook als gevolg van de tijdelijke schaarste.

zie: https://www.sovon.nl/nl/soort/720
gr
G

Citaat uit "Het Beste vogelboek" 1971:

_ ,maar de volwassen vogels (lees aalscholver) zwerven rond en komen daarbij ook wel aan de kust_

In de jaren ~60 waren er minder dan 1000 broedparen, die broeden rond het IJsselmeer. Dan is het niet vreemd dat je een decennia later zelden een aalscholver aan de kust ziet. En dat was juist in mijn jeugd, waarbij ik aangestoken werd door mijn vader met het "vogelspot4us" (wij zijn van huis uit met die 4us grootgebracht) Als er een aalscholver aan de kust gespot werd, moest heel de familie (alle ooms) dat weten, want dat zag je niet vaak. Vandaar dat ik dat beeld nog steeds "onnatuurlijk" vind.
@Gerard , thx voor je comment, maar eigenlijk moet je Hans zijn foto becommentariëren. wat vind je daar van?

:
 
Page 1 of 1