Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >
:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Mooi zeg, Thijs en goede planning Wink ! Superleuke soort. Ik had de eerste twee vogels wel, maar die lieten zich niet zo fraai zien. En naar ik begreep, deze aanvankelijk ook niet. Enfin, je hebt er een fijne foto aan overgehouden. Top! Groet, Hans

Prachtig portret van deze grote zeldzaamheid.

Groeten, Vincent

Hier heb je weer een mooie foto aan overgehouden Gejo. Ik vraag mij af waar deze RW geringd is. Het zal toch geen ontsnapt exemplaar zijn?
Vg Loek

Is zoals beschreven geringd in Nederland, zondag. Geen ontsnapt exemplaar dus.

Groetjes Gejo (of toch Thijs Wink )

Is de waarneming verborgen gehouden vanwege corona en een mogelijke volksoploop, of om andere redenen? Jij zit blijkbaar in goed ingelichte kringen...

Groeten, Vincent

Corona speelt mee, maar met name de locatie: in de buurt van een ringstation. Het ringstation wil geen grote toestroom. Een dutchbirding abonnement en je bent altijd op de hoogte Wink

Groeten, Thijs

Kennelijk bijzonder vogeltje ( hier ).
Knappe foto natuurlijk met mooi licht.
Maar of het daarmee een interessante foto is ?

Groet, arnold

Proficiat met dit exemplaar! Licht is mooi, evenals de vogel.

Willem

Unieke kans goed benut, Thijs,
Een erg mooie waarneming voor Nederland.

Gr. Rijn

» Last edited by Rijn Bécude on Tue 15 Sep 2020, 19:26; edited 1 time in total

Je bent wel een bofferd. Zo'n kans zou ik zeker niet laten lopen. Een paar jaar geleden had ik op de Maasvlakte toch niet meer dan een groepje anders gekleurde pixeltjes.
Dus een beetje jaloers ben ik wel.
Het beestje mooi ten voeten uit, en de foto geeft de indruk dat het wel heel warm en zonnig is.
Gaaf
grtz, josephine

Weer zo'n foto waar een nare bijsmaak aan zit. Lees net dat het vogeltje niet fit is.

@Adri, heel veel dwaalgasten zijn niet helemaal fit. Of ze zijn verdwaald omdat ze iets mankeren, of ze gaan iets mankeren omdat ze zijn verdwaald. En dan ben je als treurig vogeltje nog een bezienswaardigheid ook. Ik heb daarom altijd een beetje een dubbel gevoel bij dat twitchen. Ik begrijp de kick van het ontdekken, speuren en scoren. Maar het kilometervreten en de vaak bedenkelijke welstand van de vogeltjes vind ik minpunten. (Er zijn trouwens net zo goed minpunten van fotografen, omdat die nogal een hun grenzen niet kennen...) Maar het zijn voor mezelf iig overwegingen om alleen dicht in de buurt soms eens een bijzonderheid te gaan bekijken, en dan ook alleen als ik het een aansprekende soort vind. Maar iedereen mag natuurlijk andere overwegingen hebben Smile

Groeten, Vincent

Vincent, ik begrijp nooit zo goed waarom dwaalgasten geringd moeten worden. Als ze dan al in de netten belanden, dan kun je ze toch beter meteen weer vrijlaten. Minder stress voor zo'n vogel.

Supermooie foto van een topsoort!

Hmm, las op DB dat het verzwakte vogeltje opgegeten is door een vos. Qua vogels is er veel expertise op die site maar soorten scoren is het belangrijkst. Verzwakte vogels onnodig laten lijden in netten omdat ze zo geil zijn op dat ringen en maar schelden op die vogelfotografen die te dichtbij komen. En dan nog ontkennen dat het vogeltje niet verzwakt was want alles draait er om die competitie wie de meeste soorten ontdekt en vooral dat ze geaccepteerd worden. En ben heel eerlijk over jou, het getuigd van weinig vogelinzicht dat jij, die biologie bestudeerd, niet ziet dat dit beestje niet gezond is. Je kunt het al zien aan de kleuren van het vogeltje. Maar je bent jong en enthousiast en een gepassioneerd fotograaf dus begrijp het wel. Liefde voor natuur hebben heeft meer van doen met praktijk dan met theorie. En op dat DB draait het alleen maar om theoretisch geneuzel en competitiedrang. Je hoort erbij want jij mag er wel bij en zo wordt natuur dictatuur en houdt de natuurliefhebber het voor gezien.

Groet Kees

Nou Kees, dat zijn nogal wat conclusies die je trekt. Tuurlijk zie ik dat dit vogeltje niet helemaal fit meer is. De dag na de vrijlating zat de vogel soms minutenlang stil, trok wat met zn pootje en het verenkleed was niet helemaal gaaf meer. Daar hoef je niet voor te studeren om dat in te zien.... dat ziet elk normaal denkend persoon. Is dat direct een reden om er niet heen te gaan? Een vogel die zo verdwaald is, daar is sowieso wat mee aan de hand, denk je niet? Verzwakt door de lange reis etc. Het ringen zal misschien geen positieve bijdrage geleverd hebben, maar dat is verre van zeker. Nogmaals, nogal sterke aannames die je maakt. Men bleef op gepaste afstand, alles ging heel gemoedelijk. Dat komt ook niet vaak meer voor tegenwoordig, en dat is mede te danken aan de lagere toestroom. Waarom de soort verborgen werd? Deze zat vlak bij een ringbaan. Het was dus op verzoek van de ringers om de locatie niet al te veel prijs te geven voor het grote publiek. Niet meer dan logisch toch? Kortom, kan me niet vinden in je bericht. Als jij er niet van houdt, helemaal prima, maar dat een ander het wel leuk vindt om zo'n vogeltje te bekijken, ook prima toch?

Groeten, Thijs

Die discussie over dwaalgasten laait regelmatig weer op, ook binnen die kring van DB. Mijn mening over twitchen heb ik hierboven al opgeschreven, en hoef ik niet te herhalen. Het ringen staat even los van deze discussie. Maar ik denk niet dat de twitchers bijdragen aan de slechte toestand van de vogel, zolang het beestje niet steeds verstoord wordt tijdens het uitrusten. Of je naar een verzwakt vogeltje wil kijken, moet iedereen dan zelf maar weten wat mij betreft. Ik vind het best leuk Kees, dat je geen blad voor de mond neemt. Dat zorgt af en toe voor interessante discussies. Maar wat nuancering kan meestal geen kwaad Smile

Groeten, Vincent

Thijs, mijn excuses! Zoals Vincent al zegt, wat nuancering kan meestal geen kwaad Smile Ik speel het teveel op de man maar het was meer richting dat DB. Onbegrijpelijk dat zo'n medewerker van een ringstation die zeldzaamheid niet even stilhoudt totdat het beestje weer is gevlogen of zoals in dit geval, het loodje heeft gelegd. En dat men niet ziet dat het vogeltje in niet zo'n beste gezondheid was en dan toch ringen? Verbaasd en kwaad zijn dat er vogelaars het verboden terrein in lopen terwijl men nu onderhand wel weet hoe het er bij zeldzaamheden aan toegaat? Tja, alles blijkbaar voor die NL-lijst die voor veel vogelaars een 'levenswerk' is en het zal mijn hobby niet worden Smile Maar mijn familie en kennissen zien al jaren niets in dat vogeltjes fotograferen dus die hebben dan ook weer een punt Smile Fijn Weekend!

Groet Kees

Lekkere plaat man! Erg toffe waarneming, en leuk je daar even gezien te hebben!

Op de fitheid van de vogel hebben wij zeker geen invloed gehad, iedereen was op gepaste afstand, en het was de vogel zelf die steeds dichterbij kwam. Los daarvan, erg lekker deze plaat!

Groeten,
Arjan

Op Lesbos een keer deze soort gezien. Helaas niet kunnen fotograferen. Het is idd een buitenkans als er een Rosse Waaierstaart in Nederland is. Het ontvangst is wat minder. Dit bedoel ik niet voor de kans die we krijgen om ze te fotograferen. Maar voor de stress die deze vogels ondervinden van de buitensporige ringactiviteiten in Nederland. Ik zie jonge vogels met drie of meer ringen aan hun poten in opvallende kleuren. Handig voor de predatoren. Over de stress van in mistnetten hangende vogels heb ik een foto met commentaar in de map diversen geplaatst. We weten toch al voldoende van de trekroutes van alle soorten die in Nederland verblijven of aandoen, dus kan het niet wat minder? In Texel is het ringen begonnen, laten we daar als eerste ermee stoppen.

groet,
Cor

:
 
Page 1 of 1