Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >




:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

prachtig, vooral ook de belichting.
liefde voor de natuur als uitgangspunt
en niet de techniek
overigens prima uitgevoerd
grt. guido

Kan je iets zeggen over die verschillende denkwijze van jou en Zenno? Prachtige opname van een succesvol project zo te horen en te zien.


Groet Henk

Erg fraai beeld, Kees!
Ben heel benieuwd naar waarom en hoe jullie "een heel andere mening delen".
Ik geloof trouwens niet dat dat kan, een andere mening delen 😁 , maar ik snap wat je zegt.
gr
G

Heerlijke foto Kees. En laat ik duidelijk zijn: ondanks mijn door jou zo verfoeide "creatieve experimentjes" heeft dit soort fotografie nog steeds de voorkeur hoor. Laten we zeggen dat ik wellicht mijn grenzen vwb nabeweking iets verder heb liggen dan jij.
Ieder zijn ding.....

Gr. Harry

Fijne sfeer zo met die oplichtende vleugels en het warme licht!
En geen gebrek aan aandacht voor de kleine zo te zien.

Groet,
Bert

Dank voor de reacties en waardering! Wat uitleg over een andere mening delen Smile I.t.t. b.v. de zouweboezem zijn dit vlotjes zonder gaas en ook nog met vrij weinig begroeiing. Ideale omstandigheden voor predatie maar toch niet. Bij een fitte kolonie sterns valt weinig te roven. Niet de bescherming, zoals dat gaas om de vlotjes en op sommige plekken zelfs al schermen tegen hermelijnen, wezels etc. zijn het probleem maar het aanbod van voer. In het gortdroge voorjaar duurde het min. een half uur voordat er weer eens een sterntje met een juffertje of vlinder kwam. En dan gaat het niet hard als er 3 pulletjes op de vlotjes zitten te roepen en zijn de sterns lang van de vlotjes weg. Vorig jaar ontdekt dat je sterns verantwoord kunt bijvoeren en dat hier ca. 10 weken lang gedaan, 's ochtends en 's avonds en dat, door verbeterde weersomstandigheden halverwege juni, langzaam weer afgebouwd tot het broedseizoen over was. Kost een 100 euro aan 'investering' en heel veel vrije tijd maar werkt perfect. De sterns blijven daardoor veel langer bij de vlotjes en die pulletjes groeiden als kool. 14 broedparen, 29 pulletjes waarvan ca. 20 vliegvlug waarvan 2 'vlotjesverwisselaars' dood gepikt door de pulletjes. Al met al een goed resultaat, heel leerzaam en leuk om te doen. Dus bijvoeren is eigenlijk effectiever dan al die materiële bescherming en met grutto's zou je zoiets in gortdroge voorjaars ook kunnen doen door b.v. een bak vol regenwormen te plaatsen in de nabijheid van de nesten.

Groet Kees

Bedankt voor de uitgebreide uitleg Kees. Lof voor je aanpak. Maar hoever moet je hiermee gaan is de vraag die door mijn hoofd blijft spoken.

Groet Henk

Mooie foto en dito verhaal. Tegenlicht werkt goed bij deze beestjes

Bijkomend voordeel van werken zonder gaas is dat het wat leuker fotograferen is Smile Hier in de Krimpenerwaard liggen ook onbeschermde vlotjes. Er groeit wel het een en ander op, maar ik weet niet of dat een bewuste keuze is. En er zijn heel wat sterns groot geworden ondanks de droogte. Ik heb geen cijfermatige onderbouwing, maar ik heb niet het gevoel dat ze minder broedresultaat hadden dan in voorgaande jaren. Wel waren ze later in het seizoen nog bezig met de kleintjes. Van dat doodpikken door andere pullen had ik nog nooit gehoord. Bizar!

Groeten, Vincent

@Henk, misschien is het een uiterste poging om te redden wat er te redden valt. Wij zijn geen voorstander van bijvoeren en meer van: 'laat de natuur zijn gang maar gaan'. Maar het is een feit dat bij ons de vogelstand ieder jaar terugloopt en er ondanks zoveel inspanningen van o.a. de vogelwacht weinig hoop is voor de toekomst. Zeker nu de provincie Utrecht akkoord is gegaan met het afschieten van knobbelzwanen in de gehele prov. en dat al vanaf 1 Dec. Precies de tijd dat de wilde- en kleine zwanen arriveren Sad (https://www.petities.com/stop_de_kogel_voor_zwanen) Zo wordt natuurbeleving geen ontspanning meer maar een bron van ergernis.
@Vincent, in de 'droge' tijd hadden wij al vliegvlugge jong op enkele vlotjes terwijl op andere vlotjes de pulletjes uit het ei kwamen. Die laatsten hadden het heel wat gemakkelijker qua voeraanbod omdat het wat natter werd en er daardoor veel meer insecten kwamen. Hadden waarschijnlijk 'slimmere' ouders dan de eersten Smile En die 'vlotverwisselaars' zien dat er op de vlotjes met kleine pulletjes meer gevoerd wordt dan op hun eigen vlot dus dan is de keuze snel gemaakt Smile Maar die kleintjes pikken hard in op dat vreemde jong en ze hebben gelijk, bij ieder voermoment staat dat grote jong vooraan en sociaal zijn ze, die oudjes, want het jong wordt gewoon gevoerd. De volgende dag lag dat jong dood op dat vlotje. Opvallend is dat weinig vliegvlugge jong dit gedrag vertonen, de meesten verhuizen van vlotje naar de rietkragen.

Niet-alleen-op-de-wereld (op meerdere wijzen, als ik je verhaal zo lees).
Mooie verdeling licht vlak/ donker vlak, waarbij de hangende vogels dat donkere vlak met hun doorschenen veerpartijen mooi doorbreken. Het jong als donker element weer mooi in het lichte vlak, met mooi randje.
Zit fijn in elkaar.
Groet,
sieb

Interessante aanpak en respect dat jullie het ook netjes hebben afgemaakt ! Dat is echte betrokkenheid. De foto daarentegen vind ik eerlijk gezegd wat minder, het tegenlicht door de vleugels is natuurlijk erg fraai, het eenzame jong-met-gouden-rand is natuurlijk ook leuk, maar het geheel is (naar mijn smaak he? - niks 'is' natuurlijk bij dit soort dingen, het is meer een 'ik vind') toch wat rommelig. Niet mijn kopje thee. Mijn kopje staat overigens wel tussen het Sternservies dat je laat zien op je site Wink .... Groet
Toegevoegd: ik dacht eigenlijk altijd dat die hekjes bedoeld waren om tegen te gaan dat de vlotjes door andere broeders zouden worden ingepikt (meerkoet, fuut etc)? Maar klaarblijkelijk dus om predatie tegen te gaan. Weer wat geleerd Wink

» Last edited by Hans Overduin on Mon 12 Oct 2020, 11:10; edited 1 time in total

nog even over dat gortdroge voorjaar...heeft iedereen inmiddels de film 'Kiss the ground'gezien??...het pleidooi van Kees hierboven voor het bijvoeren zou wel eens verleden tijd kunnen worden als we anders omgaan met onze landbouw!...De film is wat mij betreft verplichte kost voor elke natuurliefhebber...en nog wel gratis te zien via Netflix ook:PRazz

Een prachtige foto is dit Kees , met lekker tegenlicht!Interessante informatie bovendien...
Groet,Fons

:
 
Page 1 of 1