Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >
:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Herkenbaar beeld. In Scheveningen (haven) ook regelmatig te zien zo. Voor mijn gevoel is er iets teveel rood in het beeld.

Willem

Ik heb het rood niet extra aangezet, Willem. Dit was naar mijn beleving het warme licht zoals het er was terwijl de zon aan het opkomen was. Maar goed, het blijft lastig. Ik fotografeer meestal met automatische witbalans. Die ontdekt wel of het zonnig of bewolkt is. Maar een zonsopkomst is natuurlijk een bijzonder geval. Dus of de kleuren in het raw bestand dan 100% de realiteit beschrijven, kan ik niet met zekerheid stellen. Ik lees vaak dat mensen zeggen niets aan de kleuren gedaan te hebben. Maar de camera deed ook al iets aan interpretatie van de kleuren, afhankelijk van de instellingen (witbalans, levendigheid, etc) en het merk (nikon koeler dan canon, fuji die alles wat dik aanzet, enz). Dat vergeten mensen vaak.

Groeten, Vincent

Nou, het is in elk geval een meeuw, en daar kijk ik per definitie graag naar. De witbalans, 's ochtends: als niet ochtendmens kun je me alle kleuren voorschotelen, of het realistisch is kan ik je niet zeggen.
Ik heb een raw programma, silkypix, dat een voor-instelling heeft voor zonsopkomst. Als ik mijn foto's die instelling geef valt me het rood direkt op, dat ze er extra in gedaan hebben. Bij die lui lijkt het dus wel een echt ochtendkleurtje te zijn, dat extra rood.
Zoals hij is vind ik hem mooi - de meeuw statig, ontspannen, op zijn paal, en de achtergrond donker maar niet vetzwart.
Doe mij een meeuw en ik ben om!
Tja, wat de camera al voor je doet - vaak meer dan je bedoeling was, maar alleen als je de JPG die in de camera gemaakt wordt gebruikt zit je daar aan vast. Bij de Raw kan alles weer worden aangepast en dan hangt het af van je eigen smaak wat je er van maakt. Van mij mag je deze foto zo laten. Het is een meeuw. Het is goed.
grtz, josephine

Ik hou hier wel van. Door het mooie ochtendlicht wordt de meeuw in het zonnetje gezet.

Groet Ties.

ik vind de kleuren wel mooi, de natuur heeft alle denkbare variaties...
grt. guido

Staat er geweldig op, Vincent.
Ik vind de kleur wel herkenbaar als ochtendlicht.
En klopt hoor, adult winter.
gr
G

Die staat er mooi op in het ochtendlicht. Je was op stap voor de MO. Ik hoop dat het gelukt is. Bij mij nog niet, nergens gekke plekken te vinden.

Groeten jacolien

Mooie foto Vincent, ik bekeek de reacties en de foto nog een keer en moet zeggen rood vind ik hem niet maar warm van het zon licht.
Mooi effect van de achtergrond.

Groet,
Jan

Jacolien, dit was voor de vorige opdracht. Veel buiten geweest rond zonsopkomst toen. Deze maandopdracht wil nog niet zo goed lukken...

Bedankt allemaal voor jullie reacties!

Groeten, Vincent

Het licht is prachtig en ook de gewolkte achtergrond!

groet Wil

Prachtig licht had je hier en de perfecte achtergrond. Zo wordt ineens een kleine mantelmeeuw een prachtvogel! Compliment!

Groet Kees

Heel fijn, deze. En wat mij bijzonder bevalt, het wit en het bruin van de vogel dat perfect terugkomt in de paal, inclusief tekening van het bruin.
De donkere achtergrond doet dit alles prima uitkomen, terwijl de structuur in de achtergrond ervoor zorgt dat het geen saaie achtergrond is.
Groet,
sieb

Ook jullie bedankt voor jullie reacties en waardering. Met een portret van een meeuwensoort zal je niet snel erg hoge ogen gooien onder fotografen. Ik had de foto ook op Facebook laten zien, en daar is er al helemaal weinig animo voor. Hier op BP worden wat fototechnische dingetjes dan toch meer opgemerkt, ook al is het maar een meeuw. Dat vind ik dan toch weer leuk om te lezen. En waarom meeuwen maar matig aanspreken, ik kan het ook niet verklaren.

Groeten, Vincent

Even wat betreft de witbalans. Als toch hoofdzakelijk landschapsfotograaf heb ik de witbalans vast staan op 5200 Kelvin. Mijn camera bemoeit zich daar dus niet mee. De interpretatie doe ik zelf achteraf bij de RAW ontwikkeling. Dat geeft in dit soort situaties (die je bij landschappen juist bewust opzoekt) veel meer zekerheid.

:
 
Page 1 of 1