Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >
:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Ik heb nog wel eens de hoop gehad deze in de PyreneeŽn aan te treffen. Nooit natuurlijk, maar het lijkt me supergaaf om eens met zo'n beest oog in oog te staan. Deze laat zich ook wel heel mooi zien.
Heel fraai, deze foto
grtz, josephine

Prachtplaat Alex. Complimenten! Nog nooit gezien deze schoonheid!
Zoals Josephine al schrijft zitten er in de Cordillera Cantabrico (uitlopend in de PyreneeŽn) in Noord Spanje ook nog een aantal. Deze worden dusdanig afgeschermd dat het nagenoeg onmogelijk is deze vogels te zien, laat staan te fotograferen. Vanwege de isolatie ten opzichte van de rest van de Europese populatie, valt het ergst te vrezen wat betreft de overlevingskans (in het wild) van de soort hier. Ook de vernietiging van hun habitat ten gunste van de veeteelt (regelmatig worden hier berghellingen in brand gestoken) draagt hieraan bij. Al met al een treurig vooruitzicht.
Groeten Peter

Geweldige ontmoeting Alex.
Groet Kees

Auerhoen staat er prachtig op, Alex. Ik denk dat met een verticale uitsnede, waarbij het struikje rechtsonder eraf gesneden zou zijn, de foto nůg mooier zou zijn geweest.

Groet, Leo

Gave vogels zijn het. Prachtig dat je er hier eentje in vol ornaat hebt kunnen fotograferen. Ook nog eens lekker aan het roepen zo te zien. Ik hoop dat deze soort in ScandinaviŽ nog wel goed levensvatbaar is. Ik zie in de achtergrond wat dubbele lijntjes bij veel takjes en streepjes. Daardoor oogt de achtergrond net wat onrustiger dan als dat enkele streepjes waren geweest. Ik zie die dubbele lijntjes wel eens vaker bij foto's. Hoe ze precies ontstaan, weet ik niet. Ik vermoed toch een bepaalde bibber van de hand gedurende de sluitertijd. Misschien de adrenaline in combinatie met Zweedse temperaturen? Smile

Groeten, Vincent

Gave foto Alex, grote wenssoort voor me, wat een beest! Mooie omgeving en een prima compositie zo.
@Vincent, ik denk dat die dubbele lijntjes meer dof gerelateerd zijn. Als Alex had gebibberd dan was de hoen ook niet scherp Wink Het stoort mij overigens helemaal niet.

Groeten, Thijs

Hoe kunnen takjes dubbel worden afgebeeld als ze buiten de scherptediepte vallen dan? Ik vind het altijd maar een apart verschijnsel.

Groeten, Vincent

Interferentie Vincent.

Ik weet niet of Alex een spiegellens gebruikt, die kan dat ook veroorzaken. Ik vind het toch wel heel fijn in dit decor.

Ik denk dat ik eens moet gaan googlen op interferentie en spiegellenzen 😄

Spiegellenzen worden niet echt (meer) gebruikt toch, als ik het goed lees? Ik zie alleen maar verhalen over goedkope spiegellenzen van Samyang en Tokina met veel mm's die een bedenkelijke kwaliteit foto's opleverden. Bij die foto's zie ik inderdaad regelmatig dubbele streepjes in de achtergrond. Ik neem aan dat Alex niet iets soortgelijks gebruikt?

Interferentie is hetzelfde als moirť, als ik het goed begrijp? Dat is als patronen van het onderwerp op een bepaalde manier interfereren met de patronen op de sensor, waardoor vreemde patronen in de foto ontstaan. Dat is toch iets anders dan dubbele takjes, Adri?

Groeten, Vincent

Spiegellenzen of spiegelkijkers worden meer in de astrofotografie gebruikt. Je hebt daar geen onscherpte achtergronden die kunnen storen.

Ik bedoel eigenlijk geen moirť Vincent. Meer van als je bijvoorbeeld door een hekwerk fotografeert, dus als er een obstructie in de lichtweg zit, dichtbij de lens (in een spiegellens zit ook een obstructie). Fotografeer maar eens door een hekwerk. Je zult zien dat er in de achtergrond een raar effect optreedt.

(verbeter me als ik het fout heb)

Heerlijke Zweedse setting Alex. Leuk om weer eens wat van je te zien hier!

De dubbele lijntjes, als je je er al aan zou storen, kunnen misschien ook wel ontstaan door de stabilisatie, zo'n bewegende lenzencluster in je objectief moet toch ook nog een minder gunstig effect opleveren lijkt me. Maar waar hebben we het helemaal over. De achtergrond is wat druk, en die zou met een beetje blurren misschien mooier worden. Maar de auerhoen zelf staat er toch magnifiek op? Dat is toch waar je naar kijkt? Hoofdzaak en bijzaak, zoiets.
grtz, josephine

Josephine, het is hier natuurlijk bijzaak. Maar keuvelen over dubbele takjes vind ik wel leuk. Misschien in een forumdraadje.

@geen spiegellens hoor, maar een hele gewonen 500 mm 4f.
@Adri; dank je, ben erg ziek geweest (nee geen corona) en mag blij zijn dat ik nog leef, gaat gelukkig langzaam beter!

:
 
Page 1 of 1