Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >
:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Mooi! Hij had je nog wel iets rechter aan mogen kijken dan was hij echt om te bibberen met die felle ogen.

Groet,
Richard

Prachtig om deze vogel van zo dichtbij vast te kunnen leggen. Heel wat beter dan hut 10 waar ik vorige week was en het moest doen met een scholekster. Welke hut ben je geweest?

Groet Wouter

Echt een machtig beest. En dan die blik. Mooi vastgelegd.

Gaaf vind ik dat altijd, zo'n frontale blik, waarbij je geconfronteerd wordt met de stevige spiermassa op die borst. Het vraagt uithoudingsvermogen zo'n hut, maar als het dan beloond wordt door een bezoek van zo'n havik, dan ben je toch dik tevreden lijkt me.

Groeten, Vincent

Gave foto met een heerlijke blik. Ik ben het eens met Richard, dat had de foto extra gaaf gemaakt.

Gr,
Kevin

Prachtige foto zo frontaal en met uitgespreide staart, Thijs.

Groet, Leo

Fijn zo frontaal!

Een topper, geweldig!
Wat jullie avondklok betreft, mogen jullie niet klagen, wij moeten vanaf deze week 19hoo binnen zijn, was daarvoor 18hoo.
Groet Matleen

Mooi zeg. Ook dat je vermeld dat het met aangeboden prooi is.

Groet RenéP

Hoe komen die hutten toch allemaal aan prooien, hebben ze jagers in dienst?

@ henk: Ja, hoe komen ze daaraan? Ik vraag me dat ook wel af. Hoezeer ik me ook kan voorstellen dat het gaaf is om de vogels zo dichtbij voor je lens te krijgen, in settings die geen storende elementen hebben, ik heb nog nooit een fotohut bezocht, en verwacht dat ook niet te gaan doen.
Ik ga er een beetje van uit dat de prooi die neergelegd is in elk geval al dood is en niet met een pootje vastgebonden zijn lot hoeft af te wachten. Muizen kun je eenvoudig kweken, of verkrijgen door ze bij muizenplagen te vangen, zo dienen ze nog een bepaald doel, zou je kunnen zeggen.
Kleine vogeltjes wordt een ander ding, worden die überhaupt gebruikt als aas? Waar haal je ze vandaan? Ik weet dat sperwers dol zijn op pimpelmeesjes. Maar ik dacht dat roofvogels vooral levende prooi eten, die ze zelf vangen, dus ja, worden er levende of dode dieren gebruikt? Ik vind dat wel een ding hoor - voor een foto!
Maar ik neem aan dat er bij hutten gebruik wordt gemaakt van dood aas, en dat dat dode aas voordat het voor dat doel is vermoord een minimaal korte tijd in gevangenschap heeft hoeven verkeren.

Die twee knalrode ogen komen wel heel indringend binnen zeg! Heel imposant plaatje dit
grtz, josephine

@Henk, je kan bij de huteigenaar een duif bestellen, die is inderdaad dood. De daadwerkelijke oorsprong weet ik niet, maar heb wel eens vernomen dat het afdankers zijn van duivenmelkers. Maar of dit nog steeds zo is en of dit nog verschilt per huteigenaar weet ik niet.

Groeten, Thijs

Indrukwekkend beeld met die indringende ogen van deze Havik. Staat er erg mooi op zo. Zou hem natuurlijk graag eens zo op een foto willen vastleggen of zo voor me krijgen. Weet niet of ik dat vanuit een hut zou doen met een prooi die hiervoor gebruikt wordt. Ik heb geen wetenschap over de wijze waarop de prooien verkregen worden dus durf daar weinig over te oordelen. Natuurlijk heb je daar wel je gedachte over maar zonder daar dus weet over te hebben.

Groet,
Alwin K.

@ Thijs
Dank voor je snelle en duidelijke antwoord. Het komt er dus wel op neer dat de ene vogel wordt gebruikt om een foto te maken van een andere. Ik besef dat het bij het voeren van vogels sowieso om een glijdende schaal gaat, van meelwormen tot duiven etc. Ieder zal de grens voor zichzelf moeten bepalen: hoever wil ik gaan voor een foto?

@josephine bedankt voor je overwegingen op mijn vraag aan Thijs.

Mijn beeld is dat de aangeboden dieren altijd dieren betreffen die toch wel zouden worden gedood. Ze worden dus niet gedood met het doel om als voer te dienen. Het zijn bijvoorbeeld gevangen muizen, afgedankte wedstrijdduiven, afschot van jagers, verkeersslachtoffers, etc. Daar kan je natuurlijk ook van alles van vinden, maar dat staat los van de vraag of je die dode vogels vervolgens als voer zou willen gebruiken. Dood zijn ze toch al. Ik denk dus niet dat de ene vogel opgeofferd wordt voor de andere, of voor jouw foto.

Een voor mij relevantere vraag is of de vogels niet te afhankelijk worden van voer. Zo mogen vossen op sommige bekende plekken niet meer gevoerd worden, omdat ze er te afhankelijk van werden. Als dat voederen dan ineens twee weken stokt (bijvoorbeeld omdat het regent en de fotografen binnen blijven), moeten de vossen ineens voor zichzelf zorgen. Zo zou het ook kunnen werken met vogels bij voederplekken (zowel met zangvogels als met roofvogels overigens). Alles valt of staat met het aandeel van het voer ten opzichte van het dagmenu van de vogel. Ik ga ervan uit dat huteigenaars hier verantwoord mee proberen om te gaan.

Groeten, Vincent

@Vincent, wat betreft de prooien, volgens mij is dat inderdaad het geval. Daarin moet je dan de huteigenaar in vertrouwen, maar het lijkt me dat ze daar zelf ook goed over nadenken.

Wat betreft de gewenning, dat is iets waar denk ik weinig bekend over is (dan wel wetenschappelijk). Er zijn bij zo'n hut nog genoeg dagen dat er geen havik komt of een enkeling. Terwijl deze hut op de grens van 2 territoria zit en er in een jaar tijd toch vele verschillende haviken worden gezien. De vogels komen er dus niet dagelijks en moeten zelf ook jagen. De aanwezigheid van buizerds (meer aaseters) leidt er ook vaak toe dat de haviken niet komen. In zekere mate zit er dus gewenning in, maar ze zijn niet afhankelijk denk ik. Als roofvogels afhankelijk worden van zo'n hut, ja, dan gaat er i.m.o. zeker wat mis.

Groeten, Thijs

Bij dieren zoals vossen zal die gewenning veel sneller optreden, denk ik, dan bij vogels. De gewone tuinvogels blijven binnen een dag of zo gewoon weg als er niet meer wordt gevoerd, en die lijken dus gewoon wel weer wat te vinden. Bij roofvogels is dat denk ik ook wel zo, al weet ik dan natuurlijk niet. Instinct raak je niet kwijt omdat je het even makkelijk gehad hebt, lijkt me.
Misschien valt dat dus wel mee - maar ik vind dat enig wantrouwen tegenover degene die prooi aanlevert zeker op zijn plaats is. Een kwestie van vertrouwen zou ik liever vervangen door een kwestie van doorvragen en controleren. Je hebt vandaag de dag ook nog de kwestie van vogelgriep besmettingen, waar natuurlijk ook wel rekening mee gehouden moet worden.
Lijkt me
grtz, josephine

Inderdaad een super foto van de havik.
Hele mooie setting en lekker scherp.
Groet,
Herman

Indrukwekkend. Prachtig.
gr. Christina

:
 
Page 1 of 1