Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >




:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Hey Arjan, het is dus nog gelukt! Leuk en een mooi resultaat !

Tja, ik kan je foto met het uitgebeten wit volgens mij nergens meer zien - dus ook niet zeggen wat ik daarvan in dit specifieke geval van vind. In algemene zin vind ik persoonlijk wat uitgebeten wit vaak minder storend dan wit dat met de hooglichten omlaag gebracht is. Soms is het lastig te voorkomen dat er een beetje* wit uitbijt en ik vind dat meestal prima. Het is ook een beetje de vraag of je naar een foto als geheel kijkt en bedenkt wat je ervan vind of wat het met je doet, of dat je naar het histogram kijkt of er misschien ergens iets is overbelicht. Ik vergelijk het altijd maar met muziek opzetten om ervan te genieten, of 'test-cd's' draaien om te kijken of je stereo-apparatuur wel voor 99,99999% zuiver is Wink ....

Goed, terug naar de Duiker: leuk in deze omstandigheden en mooie omgevingskleuren.

Groet, Hans

*toegevoegd: natuurlijk wel met mate, een foto kan ook gewoon echt teveel overbelicht zijn Wink

» Last edited by Hans Overduin on Wed 07 Apr 2021, 20:41; edited 2 times in total

Hij zit prachtig in de kleuren, dan de druppels van de sneeuw op hem maakt het een erg leuk plaatje.
Groet, Jan

Prachtige foto, Arjan. Mooi laag standpunt en fraaie kleuren.

Groet, Leo

Wat een heerlijke plaat, Arjan! Een gezonde dosis jaloezie hier, want ik heb ze wel gezien, maar op grote afstand. Het lage standpunt is top, en de sneeuw maakt de foto helemaal af.

Voor wat betreft uitgebeten wit: als er grote witte vlekken zonder enig detail in een foto zitten, zien we dat als een tekortkoming ja. Het wit onder controle houden is toch wel iets waar elke vogelfotograaf zijn best voor doet. Tegelijk is het met een fel zonnetje verdraaid lastig om vogels als brilduikers, grote zaagbekken of zelfs futen goed te belichten, van donker tot licht. Eigenlijk heb je met zulke soorten gewoon zacht licht nodig, of een camera met een enorm dynamisch bereik. Maar als je bij fel licht toch een spectaculair beeld hebt weten te schieten en het uitgebeten wit is niet al te storend, dan kan een foto wel gewoon geplaatst worden. Beter wat uitgebeten wit dan een grauwgrijze vlek waar nog steeds geen detail in zit.

Voor wat betreft verscherping, misschien heb je wat aan dit topic?

Heeft niks met deze prachtplaat van doen, want hier is de belichting van donker tot licht dik in orde, en de scherpte is prima Smile

Groeten, Vincent

Hel mooi en intiem portret van een fijne soort en inderdaad de sneeuwvlokken zijn een bonus!


gr
Krijn

@Hans Overduin
Dank voor je leuke reactie! Ja het is inderdaad gelukt, nog een aantal uur gewacht nadat jij wegging, het was een lange zit, maar uiteindelijk toch met succes! Over dat uitgebeten wit: totaal mee eens, ik vind het in sommige gevallen niet storend, en een teveel overbelichte foto is uiteraard niet goed, maar dat is hier ook niet het geval volgens mij!
Tot ziens weer in het veld!

@Vincent Vuik
Dank voor je reactie! Vind je deze foto niet te 'vercrackt-verscherpt'? Of moet ik gewoon niet inzoomen op de foto? Dat kan het natuurlijk ook zijn...

Mooi laag standpunt, fraaie opname. Het is jammer dat je de exif gegevens niet hebt mee gestuurd. Bij vogels met veel wit belicht ik vaak onder met belichtings compensatie als de zon schijnt. Meestal 1 stop om de details in het verenkleed te behouden. Het verschilt per camera. Ik fotografeer met een nikon camera met een hoog dynamisch bereik. Bij mijn fotomaatje die met een canon camera fotografeert zit dan op -2 stops. Je kan natuurlijk ook even wachten totdat de zon achter een wolk verdwijnt.

Ik vind deze niet oververscherpt hoor. Veel inzoomen moet je inderdaad niet doen. Foto's op BP zijn bedoeld om te bekijken op 1024 van de vaak 1920 pixels van je beeldschermbreedte. Wat mij betreft zou dat best iets meer mogen worden binnenkort, zodat de foto een wat groter deel van de breedte van je beeldscherm beslaat. Ik ga daar alleen niet over. Maar inzoomen op details, daarvoor moet je gewoon in het origineel zijn.

Groeten, Vincent

Ik snap de lovende woorden hierboven, en het is een geweldige soort, mooi laag standpunt, dus allemaal prima voor elkaar. Wat dat betreft inderdaad jaloersmakend. Maar ik heb bij deze foto wel moeite met de over-verscherping, althans zoals ik het op mijn scherm zie. Onder de kin van de vogel en langs het zwarte gedeelte van de hals zie ik een duidelijke witte verscherpingsrand en verder komt het verenkleed mij ook een beetje "borstelig" over zoals ik dat altijd noem (en ik snap dat de veertjes nat zijn, maar dat bedoel ik dus niet....).

Gr. Harry

@Harry: dat 'borstelige' heb ik vaker bij deze soort (als 'ie erdoor komt verschijnt er van mij ook nog eentje hier), en ook bij Roodhalsfuten in zomerkleed. Dat heeft naar mijn idee meer met de structuur te maken dan met oververscherping.. Groet, Hans

Prachtige foto vanaf een mooi laag standpunt. Heerlijke mooi zachte kleuren rond de kleurige Kuifduiker. De vele tijd die je er ingestopt hebt om de vogel uiteindelijk op de plaats te kunnen krijgen hebben zich geloond. Ook de nabewerking heeft dus geloond.
Ik ben het wel met Harry eens er onder de kin en langs de hals een witte verscherpingsrand te zen is. Ik kan mij er zelf nog niet zo aan storen want ik ben ook altijd nog wel in een leerstadium om het iedere keer met enig zelfvertrouwen voor elkaar te krijgen. Daarom ook een mooie discussie hier over het verscherpen en de witte veervelden onder de mannen en de dame die het heel goed in de vingers hebben en er een goed zicht op hebben. Kan weer wat van geleerd worden toch!

Groet,
Alwin K.

Prachtig vastgelegd, met dit weer wil je niet naar buiten. Heel geslaagd.

Groet Peter

Waanzinnige mooie foto Arjan, super!!

Groeten, Thijs

Dank voor de mooie woorden allemaal,

@Harry, de originele foto is perfect aan scherpte, de oververscherping is gedaan naar aanleiding van het verkleinen voor BP. Dat zal een leerproces zijn, voor nu hou ik het zo!

Groet,
Arjan

:
 
Page 1 of 1