Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >




:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Gelukt en hoe!! Prachtig beeld van de witwang.

Voor je vraag moet ik meer weten van je apparatuur.
Op mijn Nikon d500 bestaat de mogelijkheid een zgn. groepsfocus van 4 punten in te schakelen, die een vogel beter in beeld houdt.

Groet Henk

» Last edited by henkdikkers on Sun 20 Jun 2021, 9:46; edited 1 time in total

@henkdikkers, Bedankt voor je mooie compliment.
Ik heb een Nikon d5, ik denk dat de bediening van die camera overeen komt met jouw d500.
Ik heb ook de groepsfocus van 4 punten vaak aanstaan. Soms ook op d25. Dat is het vierkantje met ronde stipjes er omheen. Werkt ook prima. Mijn camera pakt een vogel in de vlucht altijd snel op, alleen heeft de camera soms moeite met het oppakken bij een groene achtergrond. De camera blijft dan hunten terwijl ik de vogel volg. Misschien te weinig contrast of de vogel te ver weg?

Zo te lezen haal je wel alle mogelijkheden uit je fantastische camera, Conny. Contrast en afstand zullen dan toch wel de oorzaak zijn van het hunten, bij een dergelijke achtergrond. Heb zelf ook uren bij de witwangen gestaan en er slechts een paar goede foto’s van overgehouden. Staan hier op bp. Het is topsport. Wees er blij mee.


Groet Henk

@henkdikkers, hartelijk dank voor je antwoord. Aan de camera kan het bijna niet liggen daar ben ik zeer tevreden over, maar soms heb je het gevoel dat je iets niet goed doet en dan weet je niet wat. Naast mij stond ook iemand te fotograferen, zij had ook moeite met de autofocus bij die groene achtergrond. Het is inderdaad topsport en heel leuk om te doen. Ik ga morgen even je foto's opzoeken op BP, krijg zo visite. Bedankt Henk.

Heel mooie opname Conny. Hij lijkt veel op het Visdiefje.
gr. Christina

Mooie foto! Wees maar blij met je camera, met zo'n geavanceerde fase/contrastdetectie combi. Mijn camera werkt alleen maar met contrastdetectie, en die heeft met dit soort achtergronden helemaal erg veel moeite. Maar als het dan lukt, dan heb je wel een erg mooi egaal achtergrondje. Prachtige soort natuurlijk ook en goed belicht op al het zwart en wit.

Ik hoor trouwens veel mensen die enthousiast zijn over backbutton focus, en dan afdrukken als de focus in orde is. Ik moet nog een keer over die drempel om dat ook eens te proberen, want ik hoor van iedereen die die stap heeft kunnen maken, dat ze niet meer terug willen, en meer geslaagde vliegbeelden kunnen maken. Mensen hier die dat kunnen bevestigen (of ontkennen)?

Groeten, Vincent

@Vincent, inderdaad de back button focus daar hoor ik ook goede berichten over van degene die het gebruiken. Moet ik ook maar eens gaan proberen.

Leuke soort en die staat er netjes op. Ik gebruik voor vliegende vogels meestal de 3D-modus. In alle gevalle echter is het oppikken van het onderwerp de uitdaging, de 3D of de GROUP functie houdt 'm iets gemakkelijker in focus ALS je hem eenmaal hebt. Dat is toch een kwestie van goed mikken en daarna volgen van je onderwerp. Stabilisatie van de lens uitschakelen, dat werkt meestal vertragend op de AF.
@Vincent: AF-on knop werkt prima en ik zou inderdaad niet meer terugwillen denk ik. Voorkomt volgens mij veel foto's waarbij de AF net even iets anders pakt dat jij wil

Met Hans eens dat het oppikken de echte uitdaging is.
Als ik vliegbeelden maak, dan stel ik meestal scherp op een boom of een bosje o.i.d op ongeveer dezelfde afstand als waar ik de vogel verwacht.
Dat scheelt een hoop gependel voor de AF en die tijd krijg je meestal niet.
gr
G

@Hans Overduin, @Gerard Visser, @Vincent bedankt voor jullie reacties en tips, maar ik heb nog enige vragen voor jullie.
Natuurlijk is het oppikken van het onderwerp en het volgen de grootste uitdaging en het allerbelangrijkste.
Ik heb altijd begrepen dat je de stabilisatie bij gebruik van statief uit moet zetten bij vrij stilzittende onderwerpen. Bij een vliegende vogel die je volgt mag bij mij de stabilisatie van mij lens op de sportstand als ik vanaf statief of uit de hand werk. Ik wist niet dat dit vertragend werkte op de AF.
Het scherpstellen en ontspannen van elkaar los koppelen lijkt mij ideaal voor een vrij stilzittende vogel die achter takken of het riet zit.
Inderdaad pakt de AF-C soms net wat anders als jij wilt, bijvoorbeeld een meeuw op de golven, je stelt scherp en op het moment dat je afdrukt komt er net een golfje omhoog voor de meeuw met gevolg dat de golf scherp is en de meeuw net niet helemaal. Zelf schakelde ik dan vaak over naar AF-S en dan ging het ook vaak beter. Maar dan is misschien de AF-on knop ideaal, zodat de scherpte op de meeuw blijft in zo'n situatie.
Maar hoe werkt het dan als je een vogel in de vlucht volgt die eigenlijk steeds van afstand verandert ten opzichte van je zelf? Ik neem aan dat je scherp stelt met je duim op de af-on knop en met je wijsvinger de ontspanknop indrukt voor een opname. Het lijkt mij dat je dan tussendoor aldoor opnieuw moet scherpstellen, vanwege de steeds veranderde afstand of zie ik dat verkeerd? Zo ja dan zie ik het voordeel niet meer ten opzichte van de autofocus. Nu laat ik ook tijdens het volgen en afdrukken af en toe de ontspanknop los en stel dan weer opnieuw scherp.
Denken jullie dat bij gebruik van back button focus de camera een vogel in de vlucht eerder oppakt bij een groene achtergrond?
@ Gerard, jouw techniek pas ik ook wel eens toe bij gebruik in een hut en werkt ook goed in bepaalde situaties.

Heel mooi gevangen, Conny, en een super mooie achtergrond maakt het voor mij af.
Ik dacht dat iedereen hier wel de backbutton gebruikte maar dat is dus niet zo. Ik ben er al vrij snel naar overgestapt en vind het top werken. Misschien is het wel effe wennen maar ik denk dat je dan ook niet meer terug wilt.

Groet, Karin

Als ik het goed begrijp, houd je bij een vliegende vogel de AF-ON knop continu ingedrukt, zodat het effectief een AF-C wordt (continue autofocus). Zal ook wel moeten met een vliegende vogel die continu van positie verandert ten opzichte van jou. Zodra de compositie / houding / positie van de vogel optimaal is, druk je ook nog op de ontspanknop om je camera te laten 'ratelen'. Ondertussen houd je die AF-ON knop gewoon vast. De 'shutter-AF' zet je dan uit. Ervaringsdeskundigen, corrigeer me vooral als het anders werkt!

Ik ben zelf altijd bang dat ik momenten ga missen doordat ik alleen maar op de ontspanknop druk, en vergeet te focussen. Dat zal misschien in de overgangsfase ook zo gaan zijn. Een kwestie van wennen misschien. Ik ga het ook maar weer eens proberen, en dan vooral veel oefenen.

Groeten, Vincent

Mooi vliegbeeld van de Witwangstern.

Groet
Geerie.

@Vincent: ik gebruik back button focus sinds een tijdje, ook voor stilzittende vogels, en wil nooit meer terug. Verder gebruik ik voor vliegende vogels AFC, houd de back button met mijn duim ingedrukt en druk af op de ontspannerknop als ik de vogel goed in beeld heb.

Je hebt deze er mooi op gekregen hoor Conny. Zulke beelden zijn zeker niet makkelijk natuurlijk. Het blijft meestal behoorlijk moeilijk om zo'n vliegende vogel goed vast te kunnen leggen en in beeld te krijgen en te houden.
Ik gebruik zelf ook de back button alweer een behoorlijke tijd en wil zeker niet meer terug. Gebruik het zowel bij stilzittende en vliegende vogels. Ik heb een Canon 7D mark ii en gebruik de instelling AI Servo waarbij een bewegend beeld gevolgd wordt door de AF en hem scherp houdt. Ik houd dus de AF ingedrukt zodra aangegeven wordt dat hij hem scherp heeft en volg dan de vogel. Dus niet telkens opnieuw de AF loslatend en indrukkend om opnieuw proberen scherp te stellen. Mocht ik dit fout doen hoor ik het natuurlijk ook graag.

Groet,
Alwin K.

Hartelijk bedankt voor jullie tips, ga er zeker iets mee doen, reacties en nominaties.

:
 
Page 1 of 1