Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >




:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Het zijn mijn favoriete meeuwtjes, die dunbekmeeuwen. Zo mooi! Meestal erg lastig om het oog er gedetailleerd op te krijgen maar hier zie je toch de details nog goed.
Hier ook weer (zie de bijeneter): de vogel echt wel heel centraal geplaatst. Hier bij BP toch wel één van de meest gehanteerde aanmerkingen bij een foto, naar mijn ervaring.
Maar prachtige tinten, dank zij het kennelijk niet al te beste weer. En het roze op de borst nog subtiel zichtbaar.
grtz, josephine

Mooi hoor, rustig portret van deze mooie meeuw.

Groeten,

Ruben

Natuurlijk ben ik mij bewust van de gulden snede, en die pas ik ook wel degelijk toe.
Kijk maar eens waar het oog van de vogel geplaatst is. Compositie is meer een kwestie van smaak en gevoel en er bestaan geen regels voor.
Belangrijke reden om deze uitsnede te kiezen is ook dat de omgeving van de meeuw op de foto niets meer toevoegt aan het beeld. Geen enkel ankerpunt of perspectief. Liever had ik hem nog iets verder gecropt, maar dat zou weer ten koste gegaan zijn van de details.
Ik vind het ook een prachtige meeuw en ik denk dat op deze foto het hele wezen van het dier, de zachte tinten in het wit de snavel en het oog goed wordt weergegeven.

Ik snap het hoor, Marcel, maar hoe zou het dan komen dat er hier zo vaak aanmerkingen gemaakt worden over centrale plaatsing en onvoldoende kijkrichting? Persoonlijk zou ik de foto precies zo hebben afgewerkt, juist om de reden die jij al aangeeft. Doe je er meer beeld bij, links en onder dus, dan wordt de foto hoe langer hoe saaier. Terwijl het vogeltje toch echt heel mooi is. En er goed op staat.
Veel mensen krijgen dat commentaar: te centraal, te weinig kijkrichting. Met als bedoeling dat ze daar iets van leren, denk ik? Wordt het niet ook wel eens als extra afwijzingsreden vermeld? Natuurlijk nooit als doorslaggevende afwijzingsreden, dat weet ik ook wel.
Maar het is toch wel een punt. Misschien zaait het wat verwarring. Misschien zou er vanuit het birdpix publiek ook wat positiever op dit soort foto's gereageerd moeten worden.
Nogmaals: wat mij betreft is er niks mis mee. Maar kennelijk is er weinig interesse voor de foto, en dan vraag ik me af hoe dat komt. Zo'n mooi meeuwtje! Ik denk dat het als foto dan gewoon niet erg aanspreekt.
grtz, josephine

Je zou bij deze foto van een driekwart pose heel goed kunnen kiezen voor een compositie waarbij het oog iets boven het centrum van de foto staat. Ik denk toch dat het prettiger kijkt.

Net zo "fout" als deze centrale foto, vind ik foto's waarbij het onderwerp vraagt om een centrale pose (die heb je ook). Daar lees je soms ook nog de opmerking dat het onderwerp centraal staat. Dat voelt toch meer dat de regel van drie een aangleerd kunstje is dan dat er werkelijk over de bedoeling van een compositie wordt nagedacht.

Dit ter overpeinzing. Het is een subtiele meeuw, leuk dat je het onderwerp ter discussie stelt.

Voordeel is nu wel dat er misschien toch wat meer naar de foto gekeken wordt - zelf klik ik hem best geregeld nog aan en geniet elke keer meer van dat mooie meeuwtje. Zeker als je ze zelf hebt meegemaakt met hun statige manier van zwemmen en de roze buik. Tot ze geluid gaan maken want dat is minder mooi .....
grtz, josephine

Ik vind hem heel mooi, zowel qua detaillering als compositie. En een prima discussie als extra…

Mooie meeuwensoort, en hij staat er goed op. Je argumentatie voor deze compositie gaat vooral over minder of meer croppen. Eens dat minder croppen geen meerwaarde heeft, het monotone water maakt de foto niet spannend. Maar links een reep eraf en rechts dezelfde reep erbij zorgt niet voor meer saai water, maar wel voor een wat minder statisch ogende foto. Hoeft niet veel te zijn, omdat de meeuw schuin naar je toe is gewend. Dan vraagt de foto (weer gevoelsmatig!) minder kijkruimte dan in de situatie waarbij de vogel echt naar rechts kijkt.

@Josephine, ik geloof niet dat centrale plaatsing door ons als reden wordt gebruikt voor plaatsing in het verbeteralbum. Hooguit als dit leidt tot een compositie waarbij een vogel bijna met zijn snavel tegen de rand van de foto botst.

Groeten, Vincent

@ Vincent: Nou, ik heb het wel voorbij zien komen: anders, namelijk: centrale plaatsing helpt niet mee. En ik zei het al, ik weet dat dat nooit de echte afwijzingsreden is. Maar zeker bij beginners, die kennen het reilen en zeilen hier nog niet zo goed. Velen beschouwen dit als leerschool, en krijgen van de "leraren" te horen, dat een centrale plaatsing niet zo goed is. En zo wordt het regeltje geboren, in de hoofden van de BPers. Tenzij ze natuurlijk denken: wat een zeikerds hier - en besluiten hun heil elders te gaan zoeken. Die afwijzingsreden "anders, nl:" geeft toch een signaal af, dat niet door iedereen goed wordt begrepen. Vind ik jammer. Want het leidt tot irritatie en misinterpretatie. En hoe je dan wel zo'n tip eronder zou moeten zetten? ik hoop altijd dat er wat meer mensen zijn die (zoals Leo Snellink indertijd) de moeite nemen om dat ex-TA oftewel het verbeteralbum met enige regelmaat door te nemen en te voorzien van de tips, uitleg en wat er nodig lijkt te zijn om die gebruiker met respect op weg te helpen.
Vroeger deed ik dat veel vaker: ik vond het leuk, herkende ook veel van mijn eigen fouten in die foto's.
Helemaal afgedwaald ben ik nu!
Maar ik bedenk ineens dat ik ook wel weer eens wat meer aandacht aan het verbeteralbum mag geven.
grtz, josephine

Compo moet een keuze blijven, eens. Je ziet daarin ook stromingen door de tijd heen. Een jaar of 15 geleden werd er gemiddeld veel strakker gekaderd dan tegenwoordig. Kijk ons die details eens goed in beeld brengen. Tegenwoordig wordt wat kijkruimte wel op prijs gesteld, of zelfs vogels in hun landschap. Maar dat toont al aan dat er geen 'regels' zijn over de compositie. Het is en blijft een kwestie van smaak. Goede suggestie dus, om in het verbeteralbum opmerkingen over een andere compositie niet op te schrijven als afkeurredenen. Het is vaak meer bedoeld als "als je toch iets gaat aanpassen, kun je misschien overwegen meteen wat aan de compositie te doen".

Groeten, Vincent

:
 
Page 1 of 1