Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >




:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Prachtige foto zeg Henk, ik heb nu weer helemaal zin in de lente.

» Last edited by Jovanzo on Thu 14 Mar 2024, 6:40; edited 1 time in total

Mooi, zo tussen de bloemetjes.

Zo is het precies Henk.
En wat je nooit hebt gekend dat mis je niet.

@Henk, ja de ''vooruitgang ''. Onbekend maakt onbemind?
mooi tafereel.
Ik zou nog even een lichtje in het oog hebben geprutst...
groet, Guido

Deze tijd komt er weer aan, nog even wachten en we kunnen ook weer zoiets moois maken

Gr Sam

Mooie klassieke foto, Henk!

Het 'voordeel' van een hoge leeftijd is dat je relatief weinig last hebt van het 'shifting baseline syndroom'. Hoe jonger je bent, hoe minder je weet hoe het vroeger was (grutto's, kemphanen, kwartelkoningen, veldleeuweriken, enz.) en hoe meer je de huidige situatie gewoon gaat vinden. Jouw tekst bewijst dat maar weer. En dan gaat dat nog maar over 2010. Je hebt wellicht ook nog herinneringen aan een jaar of 30 geleden, toen er nog heel wat meer grutto's waren dan in 2010.

Toch ben ik nog enigszins hoopvol gestemd, nu er toch een grote push is om meer natte natuur te maken. Veenweidegebieden mogen vanuit 'water en bodem sturend' niet eindeloos worden bemalen. Er komt een rem op de intensieve veehouderij vanwege stikstof. Bij ons in de Krimpenerwaard wordt toch vrij massaal gewerkt met hogere grondwaterstanden, extensivering van het landgebruik, grote delen waar intensieve veehouderij wordt ingewisseld voor natuurvriendelijk boeren (natuur op 1, agrarisch gebruik op 2). Natuurlijk kan dat niet overal, maar als in een deel van het land de knop langzaam om gaat, is het misschien nog mogelijk om de weidevogelstand in ons land te stabiliseren.

Groeten, Vincent

@ Vincent
Bedankt voor je uitgebreide reactie op deze foto.
De hoopgevende ontwikkelingen die je schetst, zoals in de Krimpenerwaard zie ik ook in onze omgeving. In Friesland is het Agrarisch Natuurfonds bv. bezig de laatste Weidevogel- reservaten veilig te stellen. Prima initiatieven en zo is het misschien mogelijk, zoals je zelf voorzichtig stelt, dat de weidevogelstand gestabiliseerd kan worden. Ook het boekje van ecoloog Thomas Oudman
“Uit de Shit” dat een pleidooi houdt voor meer boeren en minder vee, is een eyeopener die hopelijk in brede kring aandacht krijgt en aan het denken zet. Maar haaks daarop zie ik ontwikkelingen die verontrusten.
De waterkwaliteit is op veel plaatsen slecht.
De pesticiden legaal bv. glyfosaat of illegaal bv. dinoterb blijven maar doorgaan.
De forse achteruitgang van insecten.
De politieke constellatie zowel hier als in Europa is de natuur momenteel niet gunstig gezind toch?

Tot slot, ik hoop dat ik te pessimistisch ben en dat de zaken die jij noemt het tij ten goede doen keren.

Groet Henk

» Last edited by henkdikkers on Thu 14 Mar 2024, 17:41; edited 1 time in total

Mooie foto, heerlijk als die grutto's er weer zijn en in de wei lopen.

Groeten,

Ruben

Ik hoop niet dat het zover komt, dat we zeggen "gelukkig hebben we de foto nog" (ook al is dit wel een fraaie). Ik ben het met je eens Henk, dat de ruk naar rechts, die Europa nu meemaakt, niet gunstig is voor de grutto. Maar de Green Deal, ook al is die afgezwakt, leidt er denk ik wel toe, dat boeren en aanverwante bedrijven en banken gaan nadenken, wat verstandige investeringen voor de toekomst zijn. Voor de langere termijn ben ik dan ook niet zo pessimistisch. Grote vraag blijft intussen wel voor hoeveel flora en fauna de wending te laat komt. Daar gaat het voorlopig nog even de verkeerde kant op...

Groet,
Bert

Helaas kiezen heel veel mensen nog voor zichzelf ten koste van de natuur en de planeet. Dus vanuit dat perspectief inderdaad weinig reden voor optimisme in brede zin. Uiteindelijk zal deze hele ontwikkeling zich ook tegen de mens gaan keren. Maar het kortetermijndenken regeert helaas.

Groeten, Vincent

Nederland gaat tegen de -al sterk afgezwakte- natuurwet stemmen in de EU...Ik lees in een eerder commentaar de verwachting dat boeren gaan nadenken...op anderhalve welwillende boer na, zie ik dat niet gebeuren, zeker nu ze de politieke wind mee hebben zullen ze een nog grotere be...eehh...mond krijgen. Ik mijd inmiddels zoveel mogelijk kranten en journaals om nog enige levensvreugde te behouden.
Mooie foto overigens...

Het boek "Natuuramnesie. Hoe we vergeten zijn hoe de natuur er vroeger uitzag" gaat over het shifting baseline syndroom (schuivende referentiekaders). Over gebrek aan collectief natuurhistorisch geheugen, wat dan weer bijdraagt aan een wereld waarin natuur vogelvrij is en waarin ruim baan is voor dwaalmeningen, oppervlakkige inzichten en kromme vergelijkingen. En het ontbreken van urgentiebesef. Helder maar niet vrolijk stemmend verhaal (overigens wel positief over de Onlanden) de De piek van grutto broedparen zat in Nederland zo rond 1970, daarna is het snel minder geworden, maar daarvoor ook veel minder,
Je foto is in ieder geval heel fraai,
En vandaag buiten, met het zonnetje, dat was ook lekker, één en al vogelgetwietepiet uit het struikgewas. En ben ik de stad nog niet eens uit geweest.
Groet,

Dank voor de verhelderende commentaren allemaal. En ben tot de ontdekking gekomen dat ik door mijn hoge leeftijd ontsnapt ben aan het ‘shifting baseline syndroom’

Mooie foto, Henk. Ha, 2010, het jaar waarin ik afscheid nam van ca. 25 jaar schaaksport en me ging richten op vogeltjes. (mijn 3, nog steeds schakende broers, zagen en het zien het nog steeds als 'verraad' Smile ) Die dure projecten, denk dat het ook een beetje belangenverstrengeling is tussen boeren en de Landschappen etc. waarbij ook de jacht een rol speelt. En de herintroductie van de wolf heeft bij heel wat boeren veel kwaad bloed gezet want die zeggen nu, zie je wel, als je die natuurorganisaties hun gang laat gaan....En moeten we niet verder kijken, de klimaatsverandering in- en de steeds groter wordende armoede in Afrikaanse landen, de onverminderde en grootschalige jacht op vogels in de Zuid-Europese landen....Ik richt me maar op hetgeen wel goed gaat, de opmars van de blauwborst, roodborsttapuiten in de uiterwaard (daarvoor moest je in 2010 toch echt naar de heide) sprinkhaanzangers, steltkluten etc. Ben eigenlijk maar voor één ding bang, dat die EU van Nederland het Hong Kong van Europa wilt maken......

Groet Kees

Dank je voor je uitgebreide commentaar Kees.
Je trekt het wel heel breed, door de mondiale problemen aan te kaarten. Als je dat in ogenschouw neemt, lijkt bv. biodiversiteit maar van ondergeschikt belang. Maar we moeten wel ergens beginnen he. Wie het kleine niet eert…..enz. En ik voel met je mee dat je blij moet zijn met wat wel goed gaat, zoals met de soorten die je noemt. Maar is de opmars van die soorten niet dezelfde als de opmars van de wolf? Hij is hier zelf naar toe gekomen en niet geherintroduceerd. In dit ‘Hongkong van Europa’ …….vond hij een gedekte dis.

Henk

» Last edited by henkdikkers on Fri 15 Mar 2024, 14:37; edited 1 time in total

Misschien een eerste pre om dat gebied daar in Frankrijk waar ze als eerste neerstrijken ontdoen van al die jagers hutten die daar opgesteld zijn..
Dat is op zich al te zot voor woorden dat dat nog steeds toegestaan wordt.

Groet Johan

:
 
Page 1 of 1