Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by

Home > Album >




:
:
 
:
:
:
:
:
:
:
 
 

Maar, hoezo Steppe ? Meen toch een witte vleugelachterrand te zien en contrast tussen slagpennen en dekveren.
Kleur van ondervleugeldekveren toevallig gezien/gefotografeerd ?
Is vogel door meerdere mensen gezien ?

Heb geen witte achterrand gezien in het veld, wel de donkere ondervleugel (is ook gefotografeerd), vleugels staken in zit ook voorbij de staart.
Overigens nog heel erg bedankt voor je tips Peter!

Ik mag er dus van uitgaan, Christian, dat je de vogel vandaag goed hebt kunnen bewonderen? Smile

Ik heb mezelf vandaag vermaakt met een bezoek aan de Oostvaardersplassen waar ik o.a. Zeearend, Visarend en Geoorde Fuut heb gezien en gefotografeerd.

Helemaal juist Peter, beestje liet zich geweldig bekijken (weliswaar vaak ver maargoed...).
Naast enkele bewijsplaatjes, die op waarneming.nl staan, ook enkele schetsen weten te maken.

Quote:
Heb geen witte achterrand gezien in het veld

mmm...interessant.
Kijk eens op de site van Lesley van Loo, Christian (derde foto bovenaan, deze foto dus http://www.ltdphoto.com/viseters/steppevorkstaartpleviersite003.htm) en laat me dan eens weten wat je daarvan vindt. Ook op foto's van de ondervleugel is een lichte (zei het smalle) achterrand te zien. Dat de vleugels voorbij de staart staken lijkt me gezien de leeftijd eigenlijk ook niet zo vreemd.
Op grond van (inmiddels) andere gepubliceerde foto's waarop de ondervleugel te zien is, ga ik natuurlijk niet zeggen dat dit een Vorkstaartplevier is.
Juveniele Steppevorkstaartplevieren hebben smalle lichte toppen aan slagpennen (wat ook op sommige foto's te zien is), hoewel deze op de foto's wel erg wit overkomen. Wanneer de vogel alleen de bovendelen laat zien, is het soms knap lastig de vogel (goed) op naam te brengen. Op een paar foto's is te zien dat P1 geruid en nieuw is, en géén lichte top heeft, hetgeen dus voor Steppe pleit (uiteraard nog even afgezien van de zwarte ondervleugeldekveren). Meestal worden meer binnenste armpennen geruid voordat de vogels beginnen te trekken, om in de wintergebieden de overgebleven pennen verder te ruien. Dat zou een groter contrast tussen lichtgetopte en niet-lichtgetopte armpennen opleveren, waardoor determinatie wat sneller gaat.
Je zou je kunnen afvragen of deze vogel (op grond van alleen deze ene foto) door de CDNA als Steppe zou worden geaccepteerd.

:
 
Page 1 of 1