Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by
Jaarboek Birdpix 2004

Het boek zelf
Het belangrijkste uitgangspunt voor het boek is 'kwaliteit' geweest, zowel wat uitgave betreft als wat foto's betreft. Het is dan ook een juweel van een boek geworden, met stuk voor stuk prachtige foto's op een schitterende manier vormgegeven. Het is een vierkant boek geworden, 23x23 cm, met harde kaft, gebonden en 120 pagina's op hoogwaardig papier. Door middel van een aantal voorbeeldpagina's krijg je een goede indruk van de vormgeving van het boek. Download hier het PDF-bestand van het binnenwerk (1,3 MB) en download hier het PDF-bestand van de omslag (85 kB).
Bekijk hier de reacties over het boek en klik hier voor een foto van de officiele presentatie van het fotoboek.

Jaarboek 2004
Foto van de cover van het voorbeeldboek

De foto's en de fotografen.
Dit jaarboek bevat een selectie van de beste foto's uit 2004 die op de website birdpix.nl werden geplaatst. We hebben getracht om in dit boek een beeld te geven van de verhoudingen op de website. Dit heeft erin geresulteerd dat de foto's voor het overgrote deel foto's van vogels zijn (>90%), maar dat er ook enkele foto's van vlinders, libellen en zoogdieren zijn opgenomen. De meeste foto's in dit jaarboek zijn gemaakt met digitale spiegelreflexcamera's. Iets meer dan 10% is gemaakt d.m.v. digiscoping. Het accent ligt op foto's die gemaakt zijn in Nederland en BelgiŽ, maar ook zijn enkele foto's die elders in Europa zijn gemaakt in dit boek opgenomen.
Omdat we wilden voorkomen dat alle foto's in het jaarboek al bekend zouden zijn, hebben we er voor gekozen om foto's op te nemen die nog niet op birdpix zijn gepubliceerd. Deze foto's zijn wel van fotografen die bij birdpix zijn aangesloten.

Er zijn 30 fotografen die meewerken aan dit jaarboek. Dit zijn voor 'birdpixers' allemaal bekende namen, maar toch noem ik enkele namen: Arie Ouwerkerk, Hans Gebuis, Jan Smit, Ran Schols, Chris Schenk, Wim Wilmers en Patrick Beirens, maar dit is slechts een greep uit de vele goede en ervaren fotografen.

De soorten
Bijna 70 foto's hebben hun plek in het boek gevonden. We hebben gezocht naar een evenwicht in algemene, schaarse en zeldzame soorten. Voor wat betreft de zeldzame soorten, vonden we dat hoogtepunten als de Haakbekken van de stad Groningen, de Geelsnavelduiker van Antwerpen, de Ross' Meeuw van Scheveningen en de Westelijke Blonde Tapuit van de Eemshaven niet mochten ontbreken in het overzicht van 2004. Voorbeelden van andere zeldzame en schaarse soorten zijn: Kleine Geelpootruiter, Orpheusspotvogel, Sperwergrasmus, Koereiger, Kleine Burgermeester, Morinelplevier en Noordse Pijlstormvogel.
Een greep uit de algemene soorten: IJsvogel, Klapekster, Zwarte Specht, Grauwe Gans, Goudvink, Kruisbek, Giezwaluw, Purperreiger en Gaai.

De opzet
Voor de opzet van het boek hebben we gekozen om de maanden van het jaar te volgen. Een logische opbouw voor een jaarboek en tegelijkertijd geeft het een beeld van welke vogels in welk seizoen kunnen worden gezien en gefotografeerd.
Van de winnaars van de fotocompetitie "vogelfoto van het jaar 2004" die birdpix.nl in januari 2005 georganiseerde, zijn de winnende foto's uiteraard opgenomen in dit boek. Dit is aangegeven bij de betreffende foto's.
Achterin het boek zijn de biografieŽn en foto's van de meewerkende fotografen opgenomen.

Bestellen
Via het bestelformulier kun je het boek bestellen.