Voor feiten over vogels

Sovon voorziet de maatschappij van kennis over aantallen, verspreiding en ecologie van vogelpopulaties in Nederland

Huismussen
Jaarrond Tuintelling

Tel mee in het Jaar van de Huismus

De Huismus is een van de talrijkste broedvogels in Nederland en komt in bijna het hele land voor. Toch zijn er nog veel vragen rondom de soort. Zo weten we bijvoorbeeld weinig over het broedsucces van de Huismus. In het Jaar van de Huismus kun je meetellen om onze kennis hierover te vergroten.

Over Sovon

De vogelbevolking van ons land is continu in beweging. Samen met duizenden vrijwilligers brengt Sovon de ontwikkelingen in aantallen en verspreiding van vogels in kaart. Door verklarend onderzoek krijgen we inzicht in de oorzaken van deze veranderingen. Deze kennis is beschikbaar voor onderzoekers, beschermers, beleidsmakers en natuurliefhebbers. Zo voorzien we de maatschappij van feiten over vogels.

Nieuws

Scholeksters op een broedpaal

Tijdens het Jaar van de Scholekster hebben vrijwilligers de broedprestaties van Scholeksters op broedpalen in de gaten gehouden. Van de 383 broedplatforms waarvan we data binnen hebben gekregen, waren er 49 bezet (13%).

Visarend

Eind maart verschijnen de eerste Visarenden in het land.

Kievitsnest met eieren

De technologie voor automatische beeldherkenning ontwikkelt zich snel. Denk aan het ontgrendelen van je smartphone door in de camera te kijken.

Nieuws en agenda
Sovonacademie
Nieuws

Sovonacademie

Via de Sovonacademie willen we vogelaars helpen om vogels beter te leren (her)kennen. Met webinars, online cursussen en praktijkcursussen brengen we je kennis van de ecologie, het gedrag en de determinatie van vogels in Nederland bij. Hier doe je kennis op die je niet in vogelboeken vindt, maar die je helpt om je veldwerk voor een project goed te kunnen doen.

Uitgelicht

Screenshot Bird Flu Radar

Met de nieuw ontwikkelde ‘Bird Flu Radar’ is het mogelijk om risico’s op uitbraken van vogelgriep in real-time in heel Europa te voorspellen.

Watervogelteller in actie langs rivier

Tellingen van alle watervogels of alleen ganzen en zwanen in waterrijke gebieden om hun verspreiding en aantallen te volgen.

Tijd
4 out of 5 stars
Kennis
3 out of 5 stars
Rene Oosterhuis tussen de huismussen

Ik was denk ik een jaar of 8 toen ik met mijn schoolrapport naar mijn opa en oma ging. Normaal was zo’n bezoekje goed voor een rijksdaalder in de spaarpot maar dit keer ging de boekenkast open en kwam er een verrekijker tevoorschijn.