Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by
Birdpix.nl Forum Index -> Fotograaf van de maand


FvdM april 2015: Otto Plantema

 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
View previous topic :: View next topic  

Author
Message
Arjen Drost


Gender: Male
Age: 47
Joined: 06 Dec 2004
Posts: 2329
Location: Groningen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Tue 31 Mar 2015, 23:00    Post subject: FvdM april 2015: Otto Plantema
Korte bio
Naam: Otto Plantema
Woonplaats: Nederweert
Beroep: chemicus
Andere hobby's? Atletiek (actief en als organisator wedstrijden)
Gebruikte apparatuur: Canon
Website: www.pbase.com/otto1
Foto’s op Birdpix

Interview
Waarom vogelfotografie?
Vogelfotografie is mijn manier van natuurbeleving, als het even kan op de mooiste plekken met de mooiste soorten.


Schitterende natuurervaring: 183,000 paren albatrossen en 100,000 pinguins, op het onbewoonde Steeple Jason.Deze droom bestemming stond al 25 jaar op mijn lijstje.


De eerste keer bij een keizerspinguin kolonie op het zeeijs voor de kust van Antarctica was een emotioneel moment

Wat zijn de minder leuke kanten?
De digitale donkere kamer kost me (te) veel tijd.

Wat is je specialiteit?
Mijn favoriete vogelfamilies zijn paradijsvogels en prieelvogels (uiterst schuw) en albatrossen en pinguins (vaak tam). Deze bijzondere soorten hebben hun leefgebied in moeilijk toegankelijke regenwouden of afgelegen en moeilijk te bereiken eilanden. Dus veel van mijn fotoreizen, in begin vaak met mijn vrouw, maar later ook alleen, hebben een avontuurlijke en pionierende inslag.


Tentje op de gletsjer in de Himalaya, zelfs hier Himalayan snowcocks...


Baltsende Cock of the Rock, bij een lek in Venezuela in de jungle. Ik kreeg de tip mee, om voor zonsopgang onopvallend bij de lek te posten, voordat de vogels zouden arriveren, en dat werkte.

Wat kenmerkt jouw foto’s?
Ik probeer zoveel mogelijk beeld te maken van karakteristiek gedrag van bijzondere vogels in hun natuurlijke leefomgeving. Van een Amerikaanse dwaalgast op Schiermonnikoog, word ik niet vlug warm. Artistieke fotografie is ook niet aan mij besteed.


Roodkeelduiker met vis. De vogels foerageren op zee en brengen voedsel naar hun partner en jongen op kleine zoetwater meertjes.


Apapane, een van de endemen in het regenwoud van Kauaí, die de introductie van muizen en katten in de Hawaii archipel overleefd heeft. De foto is gemaakt in de stromende regen.


Tufted puffins op vogelrots aan de kust van Noord Oost Siberie. Atlantische of Pacific Papegaaiduikers, ze zijn in alle standen prijs.

Hoe werk je meestal?
In Nederland werk ik veel vanuit de auto of vanuit vaste schuilhutten in de natuurgebieden rond Nederweert. In de zuidelijke oceanen zijn de vogels meestal weinig schuw, en dan is rondlopen op zoek naar interessante situaties lonend. Bij de roofvogeltrek is ervaring en goed kijken hoe de trekrichting zich ontwikkelt (windrichting) belangrijk.


Bijeneters vanuit schuilhut.


Buller’s Albatros, toch wel een van de mooiste albatrossen; groot deel van de populatie broedt op een vulkaan eiland nabij Chatham Island, Nieuw Zeeland.Foto gemaakt vanaf het achterdek van een schip.


Baltsende Royal penguins (Schlegels pinguïn), endemen op Macquarie Island, tammer vind je ze niet!

Hoe probeer je verstoring te voorkomen terwijl je die mooie foto maakt?
De meeste vogels geven aan, wanneer je te dicht bij komt, dat moet je dan respecteren.

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotograferen?
Vogels kijken heb ik op mijn 6de van mijn vader geleerd, we gingen dan naar “De Beer” (nu onderdeel van de Europoort) morinelplevieren spotten. In mijn studententijd in de jaren ’70 in A’dam ging ik elke zomer naar mooie vogelgebieden als IJsland, Groenland, Spitsbergen en Nepal (in die tijd niet eenvoudig te bereizen bestemmingen), met rugzak, tentje en lichtgewicht voedsel. In vogeltijdschriften en landelijke kranten deed ik daar verslag van, met zwartwit foto’s als documentatie.

Wat zijn je favoriete plekjes?
Ik fotografeer veel in de peelgebieden in mijn woonplaats Nederweert (Groote Peel, Banen).


Boomvalk met keizerlibel vanuit vaste schuilhut van het Limburgs Landschap bij de Banen, Nederweert; 1,5 km vanaf mijn huis.Op 3 achtereenvolgende ochtenden, met veel libellenactiviteit op het water, maakte ik 1000 opnames, waarvan 1 bruikbaar.

Ik reis veel naar bestemmingen buiten Europa. De arctic en antarctic, tropische regenwouden en de migratieroutes van/naar Europa zijn favoriet. De Falkland Islands, IJsland en Zuid-Israel zijn bv prachtige bestemmingen met weinig beperkingen voor fotografen.


Kraanvogels op winterlokatie in Israel bij zonsopgang; even later vliegen de vogels op, op weg naar hun foerageerplekken, oa naar de pinda velden.


Wespendief op voorjaarsdoortrek over de Negev Desert, Israel.Er zijn dagen met 50,000 doortrekkende vogels per dag.Goed opletten en anticiperen op trekrichting.

Wat is je droomsoort/-gebied?
Paradijsvogels en prieelvogels van New Guinea.


Mannetje Wilson's Bird of Paradise op zijn baltsplaats in de donkere onderbegroeing van het regenwoud in Nieuw Guinea. Door de voortdurende regens s'nachts op het provisorisch tentje kostte het me s'morgens een uur, om de apparatuur van binnen weer droog te krijgen. Lange sluitertijd en hoge ISO.....


Hula man in vol ornaat bij ceromie in Centraal gebergte van Nieuw Guinea. Let op de veren van de lokale paradijsvogels en parrots.De locals kennen het balts gedrag van de paradijsvogels en lijken dat voor zich zelf te kopiëren

Wat zou je nog graag doen op fotografiegebied?
Ik zou nog graag een tweede poging wagen om Amsterdam eiland te bezoeken, waar de zeldzame Amsterdam albatros broedt. Dan is mijn soortenlijstje pinguïns en albatrossen compleet. De eerste poging liep letterlijk schipbreuk. In 2011 had ik op Reunion aangemonsterd op het Franse bevoorradings schip Marion Dufresne, met als doel de Franse sub Antarctische eilanden te bezoeken, maar helaas liep het 120m lange schip bij Crozet op de rotsen, een paar dagen voor we Amsterdam eiland zouden bereiken. De 10 dagen wachttijd op alternatief vervoer terug over zee naar de bewoonde wereld (Kaapstad) kon ik gelukkig prima benutten om de franse biologen een handje te helpen met het vangen en opmeten van donsjongen van de koningspinguïn.


Door de schipbreuk van de Marion Dufresne bij Crozet had ik 10 dagen de tijd om met het lopende koningspinguïn onderzoek mee te helpen, hier vang ik jonge pinguïns die in een paar minuten onderzocht worden (oa bloedmonster, gewicht).


Deze koningspinguin kwam gewond uit zee, en binnen een paar secondes was er een groep slagers in de buurt, de Giant Petrels (Possession Island, Crozet archipel).

Heb je een fotograaf die je erg inspireert? Zo ja, welke?
In mijn studententijd las ik de boeken van Jan Strijbos, over zijn avontuurlijke reizen naar o.a. IJsland en Groenland; later was ik onder de indruk van het werk en de aanpak van Tuy de Roy (succesvolle fotografe van pinguïns en albatrossen) en Tim Laman, die in 45 expedities alle 40+ paradijsvogels onder extreem moeilijke condities gefotografeerd heeft.

Doe je nog aan andere vormen van fotografie?
Tot een paar jaar geleden was ik jaarlijks in de Alpen en Himalaya om te wandelen en te klimmen. Fotografisch heel uitdagend, want landschapsfotografie is niet mijn sterkste kant. Zoogdieren zijn vaak bijvangst. Momenteel doe ik ook veel aan atletiekfotografie.


Mount Everest in volle glorie. Voor zonsopgang kleurt de berg soms oranje, door reflectie van het eerste licht op de ijskristallen in de lucht. Hier de NO wand vanuit Tibet, vanaf een hoog uitzichtspunt op 5600m. Het betreft een diakopie.


Mijn 3 ploeggenoten op weg naar de Peak Lenin in Kirgizie; 7100m hoog; pittige tocht met 3 weken alleen sneeuw en ijs. Hier heb ik de superlichtgewicht Tamron 28-200mm lens gebruikt; ideaal en op f/8 prima resultaat.


Harp Seal pup op het zeeijs in de Lawrence Bay, Canada. Brigit Bardot heeft met succes campagne gevoerd om de jacht te stoppen op deze "white coats".

Heb je nog een leuke anekdote m.b.t. je fotografie?
Een van de birders birds is de Flame Bowerbird, broedvogel in het regenwoud van Nieuw Guinea. In 2006 maakte ik alleen een reis naar het oostelijke deel van het eiland (PNG). De ‘flame” stond boven aan mijn lijstje. De lokale gids vond een Bower (prieel) en maakte met een aantal palmtakken een provisorische hide. Na 2 uur wachten verscheen er een mannetje, die een vrucht aan de Bower toevoegde. Op dat moment drukte ik af, de vogel schrok van het geluid van de sluiter en vloog weg. Ik was erg geconcentreerd bezig geweest, maar toen pas voelde ik wat gekriebel in mijn laarzen. Bij nadere inspectie haalde ik 10 dikke bloedzuigers van mijn kuiten! De vogels kwamen trouwens de dagen erna terug, waardoor ik het paringsritueel in alle standjes kon vastleggen, nu wel met de “stille” sluiter.


Mannetje Flame Bowerbird bezig om de Bower (prieel) verder te versieren; als het mannetje een vrouwtje ziet danst hij minutenlang om de Bower om het vrouwtje te verleiden.Ademloos.Dit was tijdens mijn eerste reis naar New Guinea in 2006. De autofocus van de Mark2 had de grootste moeite om scherp te stellen op de fluoricerende vogel.

Wat vind je van Birdpix?
Inspirerend, houdt me op de hoogte van de technische ontwikkelingen.

Heb je nog een tip voor andere fotografen?
Ik probeer mijn eigen weg en passie te volgen, en vraag me geregeld af, wat ik nog graag zou doen, en maak dan concrete plannen. Zo heb ik er 5 jaar over gedaan om mijn lijstje pinguïns en albatrossen af te vinken, met veel endemen op zeer afgelegen eilanden (met de Amsterdam albatros nog te gaan….). Dan is er minder tijd om nog eens achter de invasie van sneeuwuilen in 2014 aan te gaan, hoe mooi de beelden ook waren.

Beste foto
Moeilijke vraag, dus ik beperk me tot mijn laatste foto trip in 2014, naar het onbewoonde Steeple Jason Island (Falkland Islands). Het beeld geeft een indruk van de overweldigende albatros kolonie in het landschap.


Steeple Jason met 183,000 paar Black-browed Albatrossen, een van mijn highlights.

Waarom is dit je beste foto?
Het was een donkere ochtend, met zwarte wolken boven de kolonie Wenkbrauwalbatrossen (183,000 paren), ineens kwam de lage zon even door en belichtte de vogels prachtig. Alles kwam even bij elkaar.

Hoe heb je hem genomen?
Groothoekzoom, brandpunt 17mm.

Wat kan er beter aan?
Ik had graag een extremere groothoek of fisheye uitgeprobeerd.

Welke foto zou je nog heel graag maken?
Zou graag nog eens de keizerspinguïn kolonies bezoeken in het vroegste voorjaar (september), als jongen nog heel klein zijn.


Baltsende Black-browed Albatrosses in de immense kolonie van Steeple Jason, een photographers dream.


Black-browed Albatross op nest met (enige) jong; tegenlicht pakt hier goed uit.

Wie zou je volgende maand tot fotograaf van de maand willen benoemen en waarom?
Wim Werrelman neemt stokje over, hij maakt foto’s met bijzondere invalshoek (o.a. zijn albatrosfoto’s).
Back to top
Reply with quote
 
peter wijn



Age: 57
Joined: 08 Nov 2003
Posts: 3780
Location: Utrecht
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Wed 01 Apr 2015, 7:06    Post subject:
wat een reizen...
machtig mooi

het verschil in benadering van pinguin of regenwoud-vogel kan bijna niet groter zijn.
Hoe lang ben je bezing met het voorbereiden van een reis? Het zal niet altijd 25 jaar zijn?

Met een huidige generatie camera nog eens naar het kanaal in Nederweert?
dank voor het kijkje in jouw wereld
_________________
hi lui
mooi licht
Back to top
Reply with quote
 
Joep Tomlow


Gender: Male
Age: 41
Joined: 14 Dec 2004
Posts: 630
Location: Limburg
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Wed 01 Apr 2015, 20:18    Post subject:
Beste Otto,

Allereerst dank voor het delen van dit verhaal en natuurlijk het jarenlang delen van je schitterende foto's op het web.
Je bent een avonturier pur sang, dat wist ik al en dat blijkt wederom uit al die reportages uit verre oorden. Groot respect heb ik hiervoor, ook voor je conditie en doorzettingsvermogen om o.a. de grote hoogtes van de Himalaya te trotseren.
Je schrijft dat artistiek fotografie niet aan jou besteed is, maar je zoekt wel artistieke soorten en oorden op Wink en je hebt toch veel oog voor bijzondere lichtomstandigheden.
Ook dichtbij huis weet je bijzondere foto's te maken, met in mijn ogen als hoogtepunt de Boomvalk met libel. Die heeft de nodige tijdschriften en ook kalender gesierd en natuurlijk de Avifauna van Limburg (2006).

Otto, ik wens je nog heel veel succes en vooral plezier met het bereiken van je (droom)bestemmingen en hoop dat je ooit nog eens voet aan wal mag zetten op Amsterdam eiland.

Wellicht tot ziens in het Nederweertse!

Groet, Joep
_________________
Canon EOS 7D + EF 400 mm f5.6 L USM | Statief: Manfrotto 055PRO-B + 501HDV videokop | Monopod: Manfrotto 680 + 484RC2 balhoofd
Back to top
Reply with quote
 
Rick Robaard


Gender: Male
Age: 51
Joined: 07 Aug 2007
Posts: 195
Location: Meppel
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Wed 01 Apr 2015, 21:55    Post subject:
Mooi verhaal over jaloersmakende bestemmingen.
Dat alles begeleid door geweldige foto's.
Inspirerend.
Dank.

Groet, Rick
_________________
'Always look on the bright side of life'
Back to top
Reply with quote
 
birdman


Gender: Male
Age: 62
Joined: 06 Jun 2004
Posts: 89
Location: Amsterdam
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Fri 03 Apr 2015, 9:26    Post subject:
Prachtige foto's, die laten zien dat focus op soorten kan leiden tot iets bijzonders. Genieten!
_________________
Canon 1 DX Mark III, Canon 90 D en Canon 500 MM 4.0 Type II, 100-400 mm, 70 - 200 MM, 16 - 35 MM.
Back to top
Reply with quote
 
Michiel Janssen


Gender: Male
Age: 49
Joined: 03 Feb 2009
Posts: 672
Location: Zevenhuizen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Fri 03 Apr 2015, 9:54    Post subject:
De passie en bevlogenheid straalt ervanaf en daar heb ik veel bewondering voor. Dat geld natuurlijk ook voor de foto's.
_________________
http://michieljanssen.smugmug.com/
Back to top
Reply with quote
 
Wim Werrelman


Gender: Male
Age: 61
Joined: 19 Sep 2010
Posts: 133
Location: Utrecht
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Sat 11 Apr 2015, 11:00    Post subject:
Hoi Otto,

Een fijn verhaal en mooie foto's.
Leuk om te zien en te lezen hoe jij je gespecialiseerd hebt en hoe gedreven je daar mee omgaat.
Net als een postzegel; je blijft plakken tot je op de bestemming bent!

Ik voel me vereerd dat je mij hebt uitgekozen als je opvolger (als fotograaf van de maand).
Hartstikke leuk; ik zal, net als jij, mijn best doen voor een mooi verhaal.

Hartelijke groet en helder zicht!
Wim
_________________
Nikon D 810. Nikkor 80-400 mm; Nikkor 500 mm 4.0; Nikkor 20 mm. www.wimpics.com
Back to top
Reply with quote
 
Bert Ooms
Moderator
Moderator


Gender: Male
Age: 68
Joined: 29 Sep 2007
Posts: 573
Location: Emmen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Thu 16 Apr 2015, 20:12    Post subject:
Hi Otto,
Indrukwekkend, zo ver en zo hoog als je gaat voor de fotografie!!
En bijzonder inspirerend wat je ervan laat zien hier.
Albatrossen behoren ook tot mijn favoriete vogels, en heb ze een paar maal heel goed kunnen bewonderen in Nieuw Zeeland. Jouw verhaal zet me weer aan het denken over die andere prachtige albatrosbestemmingen...

Maar dichterbij is die boomvalk met libelle is ook nog een leuke uitdaging hier in het Bargerveen. Jij hebt hem er spectaculair fraai op staan!

Dank voor je verhaal!

Groet,
Bert
_________________
Nikon
Back to top
Reply with quote
 
heinz


Gender: Male

Joined: 31 Mar 2015
Posts: 7
Location: ederveen
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Wed 29 Apr 2015, 20:34    Post subject:
herhaling van Michel's reactie ziet er goed uit Otto, hoop dat ik ooit ook zo ver kom.
Gr, heinz Very Happy
_________________
canon eos 60D +canon18-55mm IS
+canon ef 400mm 5.6 usm
Back to top
Reply with quote
 
sieb
PixPas Pro


Gender: Male
Age: 68
Joined: 05 Apr 2011
Posts: 98
Location: zwolle
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Fri 01 May 2015, 8:32    Post subject:
Mooi om te lezen/zien hoe jij als een moderne Alfred Wallace door het Maleise Eilandenrijk reist, of als een moderne Amundsen het poolgebied bezoekt.
De foto's doen daarvan op een indrukwekkende wijze verslag.

Groet,
Sieb
_________________
canon powershot sx30, sinds juni 2013 sx50, sinds december 2018 nikonp900
Back to top
Reply with quote
 
Gerrit Stam


Gender: Male
Age: 66
Joined: 08 Jun 2008
Posts: 55
Location: Loenen aan de Vecht
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Mon 27 Jul 2015, 20:14    Post subject: FvdM
Werkelijk ademloos naar je foto's gekeken en je verhaal gelezen! Indrukwekkend!

Gerrit
_________________
EOS 7d Mk. II, Tamron 150-600
Back to top
Reply with quote
 
Display posts from previous:   
   Birdpix.nl Forum Index -> Fotograaf van de maand

 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
Page 1 of 1


Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum