Age: 42 Joined: 02 Jan 2005 Posts: 42 Location: Overijssel
Posted: Thu 31 May 2007, 18:13 Post subject: 500/4.0 en monopod?
Ik ga binnenkort zo'n beetje iedereen hier naapen door de 500/4 te kopen. Nu wil ik niet aan een statief, ik wil gewoon door de ovp kunnen lopen en uit de vrije hand schieten.
Nu is ie daar wat te zwaar voor dus wil ik er een mono-pod onder zetten, voor verkapt uit de hand fotograferen, de mono-pod mag de kilo's voor me dragen.
Nu lijkt het mij erg handig om er een tilt kop bij te nemen voor optimale vrijheid. Vraag aan jullie, wel of geen tilt kop? Maakt dit het gebruik van een mono-pod bij zo'n grote lens alleen maar lastiger?
Ervaringen hiermee en bewuste keuze's voor of tegen alleen een mono-pod? _________________ Wonderful creation
Gender: Male Age: 51 Joined: 20 May 2006 Posts: 262 Location: Weert
Posted: Thu 31 May 2007, 20:11 Post subject: geen balhoofd
Hoi
Ik gebruik (nog) niet zo vaak een monopod maar als ik hem gebruik
met de telelens is dat gewoon zonder balhoofd!
Dat is ook het stevigst en het meest stabiele!!
Gender: Male Age: 55 Joined: 13 Aug 2004 Posts: 406 Location: Enschede
Posted: Thu 31 May 2007, 21:49 Post subject:
Ik heb weliswaar geen 500/4.0 maar een Sigma 170-500.
Deze gebruik maar zelden zonder monopod (alleen als ik vanuit de auto of zeldzaam uit de hand fotografeer)
Ik gebruik de Manfrotto Monopod 680B vooralsnog zonder extra kop.
Deze mis ik soms wel, maar niet echt vaak.
groeten Art _________________ http://www.pbase.com/natureart
==========================
Canon bodies & glas | Manfrotto Monopod(s) | Benro tripod
Een beweegbare kop op een eenpoot lijkt me niet erg handig om niet te zeggen onzinnig . Zo'n systeem gaat uit van een vastzittend en een flexibel deel. Maar vastzitten op een eenpoot is onmogelijk. Die kan juist meedraaien en tilten met de kamera. En dat is ook de kracht van een eenpoot statief: de directe op en neer trilling door de zwaartekracht elimineren en op de overige vrijheidsgraden vrijheid van bewegen geven.
Je monopod is dus eigenlijk je balhoofd/tiltkop.
Ik hoop dat dit wat zinnig klonk, want ik bedenk opeens wat er met een tilt kop wordt bedoeld; een kop die de kamera alleen naar voren of naar achteren laat kantelen. Hmm...niet eens zo'n hele gekke gedachte.
groet
Gerrit Jan _________________ Canon 1D mk III. Canon 500 f/4L IS US + Canon 1.4 II extender op eenpoot.
Age: 42 Joined: 02 Jan 2005 Posts: 42 Location: Overijssel
Posted: Fri 01 Jun 2007, 7:47 Post subject:
Als je nu omhoog moet richten, moet je door je knieeen, je mono-pod schuin zetten, dus eigenlijk ook iets langer maken... Dat lijkt mij het onhandige.
Als hij kan "knikken", kun je je mono-pod recht houden en toch omhoog richten. Dat lijkt mij iets minder lastig werken bij bijv het fotograferen van overvliegende vogels.
Maar blijkbaar is zo'n kopje niet echt een veel gebruikt object hier? Iemand die echt nadelen kan noemen? _________________ Wonderful creation
Age: 47 Joined: 18 Aug 2005 Posts: 651 Location: Valkenswaard
Posted: Fri 01 Jun 2007, 8:22 Post subject:
Er zijn net zoveel voorstanders als tegenstanders van een tilt/swivelhead (zoals dat in het Engels heet). Zo'n hoofd is puur bedoeld voor verticale bewegingen, dus schuin naar boven en beneden mikken.
Het nadeel er van is dat je een extra component en dus risico op trilling installeert en extra knoppen te bedienen hebt. Het voordeel is gelegen in de gevallen waarin je moet tilten.
Aangezien ik zelf altijd op ooghoogte van mijn onderwerp probeer te komen, heb ik die tilt/swivel niet nodig. De enkele keer dat ik een spechtennest op 4 meter hoogte tegenkom zorg ik dat ik mijn driepoot bij me heb. Vluchtopnamen gaan uit de hand, want alleen dan hou je je draaicirkel klein.
Samengevat: ik gebruik de monopod alleen op reis als ik geen statief kan meeslepen en zelfs dan zijn de momenten dat ik zo'n kop zou wensen heel erg spaarzaam.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum