Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by
Birdpix.nl Forum Index -> Nieuws


Stadsvogelfotowedstrijd

 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
View previous topic :: View next topic  

Author
Message
Daan Schoonhoven


Gender: Male
Age: 50
Joined: 14 Jul 2003
Posts: 2683
Location: Nijkerk
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Sun 08 Mar 2009, 16:41    Post subject: Stadsvogelfotowedstrijd
Zoals je wellicht weet loopt de fotowedstrijd "Vogels in de stad" tot 1 april aanstaande. Tot deze tijd kun je foto's uploaden. Onderaan dit bericht vind je nogmaals alle informatie op een rij, maar eerst een update van de stand van zaken van de mensen van Vogelbescherming Nederland:

Inmiddels begint het stadsvogelboek vorm te krijgen. De first draft van de tekst is naar de tekstredactie en nu kan begonnen worden met het selecteren van beeld. In de wedstrijdmap heb ik al een paar mooie plaatjes gezien ... maar de diversiteit ontbreekt nog een beetje. Er is nog iets minder dan een maand om mooie stadsvogels toe te voegen!

Let dus vooral goed op de opsomming van soorten waar men beeld van zoekt en laadt in de komende maand hier foto's van op.

Je kunt leuke prijzen winnen en je foto wordt wellicht in het boek opgenomen. (Als je foto in het boek wordt opgenomen, ontvang je daar een vergoeding voor, het is dus geen poging van VBN om goedkoop aan beeldmateriaal te komen).

Succes met het doorzoeken van je bestanden of het alsnog maken van foto's!

Foto's kun je uploaden in dit album: http://www.birdpix.nl/album_cat.php?cat_id=47

-----------------------------------------------------------------------------------

Vogelbescherming Nederland en Birdpix organiseren de fotowedstrijd "Vogels in de stad".

Voor sommige vogelsoorten is de stad het belangrijkste leefgebied. Vogelbescherming Nederland zal in 2009 een speciale gids uitbrengen over stadsvogels. Deze uitgave is de eerste in zijn soort. In het boek staan beschrijvingen van allerhande maatregelen die genomen kunnen worden om steden vogelvriendelijk in te richten. Naast voorbeeldprojecten worden natuurlijk ook vogelsoorten beschreven. Hiervoor zijn hele goede foto’s nodig van vogels in een stedelijke omgeving. Daarom heeft Vogelbescherming Nederland samen met Birdpix deze wedstrijd uit geschreven. Uit alle inzendingen worden foto's geselecteerd die worden opgenomen in het boek. Voor deze foto's wordt een vergoeding betaald en bovendien ontvangt de fotograaf een exemplaar van het boek. De winnende foto's zullen in elk geval gebruikt worden in dit boek en bovendien zal de winnaar beloond worden met een vogelboekenpakket ter waarde van € 100,= Voor twee runners-up krijgen een vogelboekenpakket ter waarde van € 50,= De redactie zal bestaan uit een vertegenwoordiger van Vogelbescherming Nederland, Birdpix en Tirion uitgevers.

De foto’s moeten voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die Vogelbescherming Nederland hanteert voor al het beeldmateriaal. De vogel moet uiteraard herkenbaar en scherp in beeld worden gebracht, maar het moet ook duidelijk zijn dat de vogel in een stedelijke omgeving leeft. Bijvoorbeeld: een spreeuw op een fietsstuur is een prima stadsvogelbeeld, maar een foto van een spreeuw die op een fiets een jong voert laat zien dat deze vogels de stad als leefgebied hebben. De stad mag heel duidelijk in beeld zijn, maar mag niet de aandacht afleiden van de vogel tenzij dit functioneel is.

Vogelsoorten die in ieder geval in deze uitgave aan bod komen zijn:

Gierzwaluw
Halsbandparkiet
Huismus
Huiszwaluw
Kauw
Kleine plevier
Kneu
Kuifleeuwerik
Oeverzwaluw
Putter
Scholekster
Slechtvalk
Spreeuw
Stadsduif
Turkse tortel
Visdief
Zwarte roodstaart

Hiernaast zal er aandacht zijn voor alle algemene tuin- en parkvogels [koolmees, merel, ekster, roodborst etc.] en watervogels in de stad [zoals wilde eend, fuut, meerkoet, meeuwen en niet te vergeten de soepgans]

Tot 1 april kun je maximaal 10 foto's uploaden in het wedstrijdalbum. Voorwaarde is dat je een origineel van de geuploade foto achter de hand hebt. Je mag een uitsnede maken, maar er moet minimaal 5 megapixel overblijven van de originele foto, zodat de foto bruikbaar is voor drukwerk.

Enkele voorbeelfoto's ter illustratie:
http://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=134405
http://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=128928
http://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=125066

De regels van de fotowedstrijd op een rij:
1. Je mag maximaal 10 foto’s inzenden. De foto moet door de betreffende gebruiker zijn gemaakt.
2. Het onderwerp van de foto is een vogel in de stad, bij voorkeur gemaakt in Nederland. De foto mag eerder op Birdpix hebben gestaan.
3. Van 1 november tot en met 1 maart kunnen foto’s worden geupload in het betreffende album. De uitslag wordt half mei bekend gemaakt.
4. Alle velden van het uploadscherm moeten worden ingevuld. Bij de omschrijving moet vermeld worden met welke apparatuur de foto is gemaakt en ook de technische gegevens als sluitertijd, diafragma etc. Daarnaast wordt een beschrijving over de omstandigheden op prijs gesteld. Evt. crops moeten worden vermeld, er moet minimaal een resolutie van 5 megapixels overblijven. Foto’s waarbij bovengenoemde info niet beschreven is, worden niet geaccepteerd.
5. Alleen kleine bewerkingen met een fotobewerkingsprogramma zijn toegestaan (zoals cropping, verscherping, stofjes wegretoucheren, contrast en levels). Clonen, tekst in en kaders om de foto etc. zijn niet toegestaan.
6. Per gebruiker kan er slechts 1 prijs worden gewonnen.
7. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
Back to top
Reply with quote
 
Daan Schoonhoven


Gender: Male
Age: 50
Joined: 14 Jul 2003
Posts: 2683
Location: Nijkerk
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Mon 30 Mar 2009, 22:24    Post subject:
Dinsdag 31 maart is de laatste dag dat je foto's kunt inzenden!!
Back to top
Reply with quote
 
Display posts from previous:   
   Birdpix.nl Forum Index -> Nieuws

 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
Page 1 of 1


Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum