Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by
Birdpix.nl Forum Index -> Nieuws / News


Swarovski digiscoper of the year 2013

 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
View previous topic :: View next topic  

Author
Message
Marcel van der Tol
Admin
AdminAge: 58
Joined: 31 Dec 2003
Posts: 4367
Location: Zoetermeer
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Sun 12 Jan 2014, 11:24    Post subject: Swarovski digiscoper of the year 2013
SWAROVSKI OPTIK kiest de ‘Digiscoper of the Year 2013’

‘Liefde zonder grenzen’ is de titel van de foto waarmee Juan Manuel Benjumea uit de VS de wedstrijd ‘Digiscoper of the Year 2013’ heeft gewonnen, een jaarlijkse fotowedstrijd georganiseerd door SWAROVSKI OPTIK. Zijn inzending werd door een internationale jury bestaande uit fotografen, vogelaars en digiscoping-experts en het grote publiek bekroond met de eerste plaats.

De diversiteit en het unieke karakter van de natuur blijven ons fascineren en verbazen. Digiscoping, waarbij foto’s met behulp van een telescoop worden gemaakt, is een geweldige mogelijkheid om de natuur en vooral de enorme biologische diversiteit op aarde te ontdekken en vast te leggen. Dit is alweer het achtste jaar dat SWAROVSKI OPTIK de wedstrijd ‘Digiscoper of the Year’ organiseert. Digiscopers van over de hele wereld worden uitgenodigd om hun mooiste foto’s met een breed deskundig publiek te delen en ze te laten beoordelen door een vakjury, en kunnen mooie prijzen winnen.

Ook dit jaar was het aantal deelnemers opnieuw toegenomen, wat de groeiende populariteit van digiscoping nog eens onderstreept. Ruim 1.600 foto’s werden ingestuurd, zo’n 15% meer dan in 2012, en niet minder dan 510 nieuwe digiscopers namen dit jaar deel aan de wedstrijd.

Om meer variatie aan onderwerpen en scenario’s in de wedstrijd mogelijk te maken, werden dit jaar voor het eerst vier categorieën gehanteerd: ‘Gedrag en Actie’, ‘Portret’, ‘Zoogdieren’ en ‘Video’. De winnende foto in elke categorie werd geselecteerd door een aparte vakjury. De uiteindelijke winnaar werd uit deze vier finalisten gekozen.

De winnaar van de wedstrijd ‘Digiscoper of the Year 2013’ is Juan Manuel Benjumea uit de VS. Hij is tevens de winnaar in de categorie ‘Gedrag en Actie’. Met zijn unieke foto van twee verschillende vogelsoorten – een zwanenhalsfuutvrouwtje (Aechmophorus occidentalis) en een clarksfuutmannetje (Aechmophorus clarkii) – die samen een uniek paringsritueel uitvoeren, maakte hij indruk op zowel de vakjury als de publieksjury. Vandaar ook de titel van zijn foto: ‘Liefde zonder grenzen’.

Hij wint hiermee een SWAROVSKI OPTIK digiscoping-set, bestaande uit de nieuwe ATX/STX telescoop (model naar keuze) met een TLS APO adapter, een telescoopstabilisator, statief en statiefkop.

De winnaar in de categorie ‘Portret’ is Jorge de la Cruz Martin uit Spanje. De jury was onder de indruk van zijn foto van een rode rotslijster (Monticola saxatilis). Dankzij de scherpte van het beeld komen de verfijnde details en structuur van de veren buitengewoon mooi tot hun recht. De kleur en beeldcompositie geven het portret een bijzonder evenwichtige uitstraling, wat het aantrekkelijk maakt voor de toeschouwer.

Robert Wilson uit de VS is de winnaar in de categorie ‘Zoogdieren’ met zijn schitterende portretfoto van een eland (Alces alces), getiteld ‘Een grote jongen!’ Hij slaagde erin om deze schuwe en majestueuze woudkoning op een zeer natuurlijke manier te portretteren, waarbij hij ook de imposante afmetingen van dit dier prachtig wist vast te leggen.

Frank Resseler uit België is de winnaar in de nieuwe categorie ‘Video’. In zijn digiscoping-video zijn talloze verschillende soorten vogels en insecten te zien. De jury was vol lof over de prachtige montage van vogels en insecten, met fascinerende close-ups en slow-motionbeelden.

Deze drie categoriewinnaars ontvangen elk een SWAROVSKI OPTIK EL 32 verrekijker.

De winnaars van ‘Digiscoper of the Year 2013’ werden ook dit jaar geselecteerd op basis van de gecombineerde scores van een internationale vakjury en de stemmen van het publiek door geregistreerde bezoekers van de website www.digiscoperoftheyear.com. De jury hanteerde de volgende selectiecriteria: de relevantie voor het wedstrijdthema, het esthetische aspect van de foto’s, en de scherpte van het beeld. De 15 beste digiscoping-foto’s en de 5 beste video’s in elke categorie zijn door SWAROVSKI OPTIK gepubliceerd op de website http://www.digiscoperoftheyear.com.

Tijdens de 4 maanden durende wedstrijd konden fans elke maand de drie mooiste digiscoping-foto’s en de beste digiscoping-video kiezen op de SWAROVSKI OPTIK Facebook-pagina. De makers ervan wonnen elk een hoogwaardig SWAROVSKI OPTIK fleecejack.
_________________
Leica APO Televid zoom 25-50 met Olympus OM D-E M10 mark iii 14-42 mm pancake lens en 45 mm lens.
Olymous OM D-E M1 mark iii Zuiko 300mm F4 met 1.4 converter.
Back to top
Reply with quote
 
Rinus van der Reest
GuestPostPosted: Sun 12 Jan 2014, 12:05    Post subject:
Marcel
Bedankt voor de link.
Schitterend foto's komen daar voorbij.
Rinus
Back to top
Reply with quote
 
Display posts from previous:   
   Birdpix.nl Forum Index -> Nieuws / News

 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
Page 1 of 1


Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum