Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by
Birdpix.nl Forum Index -> Fotograaf van de maand


FvdM december 2013: Marcel Langelaan

 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
View previous topic :: View next topic  

Author
Message
Arjen Drost
Megavip


Gender: Male
Age: 44
Joined: 06 Dec 2004
Posts: 2311
Location: Groningen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Sun 01 Dec 2013, 1:40    Post subject: FvdM december 2013: Marcel Langelaan
Korte bio
Naam: Marcel Langelaan

Een kolonie drieteenmeeuwen op Spitsbergen (foto: Chris van Rijswijk)
Leeftijd: 38
Woonplaats: Berkel en Rodenrijs
Beroep: Logistiek planner
Andere hobby's? Reizen, fitness
Gebruikte apparatuur: Canon 7D, 5DmarkIII, 500mm, MP-E65
Website: http://www.pbase.com/mlangelaan/
Foto’s op Birdpix.


waterspreeuw

Interview
Waarom vogelfotografie?
Het begint natuurlijk bij het buiten zijn, lekker in de natuur. Als kind had ik al een grote interesse voor vogels. Menig spreekbeurt had dan ook een vogelsoort als onderwerp. De grote diversiteit in soorten met af en toe een zeldzaamheidje en de veranderingen per seizoen houden het zeer afwisselend. Daarnaast werkt een ochtendje fotograferen zeer ontspannend. De rit naar een locatie toe zorgt al voor een hoop innerlijke rust.


10 soorten in 1 plaatje

Wat zijn de minder leuke kanten?
Natuurlijk is het vervelend dat het soms wat druk is. Dat mensen gezellig keuvelend buiten hun auto staan te wachten op een velduil maar over het algemeen valt de drukte nog wel mee als je tenminste niet alleen in het weekend fotografeert.
Wat wel vervelend kan zijn is dat als er iets moois op je pad verschijnt en je geen camera paraat hebt je moeilijk van een mooi moment kunt genieten. Zo kwam er een tijd geleden een hermelijn uit het gras met een kievitsei in zijn bek, net terwijl ik de deur van mijn auto open deed. Toen ik heel voorzichtig mijn camera wilde pakken, keek hij mij aan, keerde om en draafde weg. Ik heb toen dingen gezegd die ik hier niet kan herhalen terwijl dit een heel mooi schouwspel was en ik gewoon van het moment had moeten genieten.


Grote zilverreiger met muis

Hoe werk je meestal?
Meestal fotografeer ik vanuit de auto maar als het even kan lig ik op mijn buik in het gras, sneeuw of zand om een leuke soort vast te leggen met een lekker laag standpunt. Ik fotografeer bijna altijd zonder statief om sneller te kunnen reageren op bijv. overvliegende vogels.


kiekendief met konijnenbout op het menu

Wat is je specialiteit en wat kenmerkt jouw foto’s?
Twee moeilijke vragen. Ik denk niet dat ik echt een specialiteit heb of dat iets mijn foto’s kenmerkt. Natuurlijk fotografeer ik het liefst met een laag standpunt maar dat kun je nauwelijks nog kenmerkend noemen. Verder ben ik een opportunistische fotograaf die dagen op het strand kan liggen tussen de sternen maar ik kan ook op een zeldzaamheid afgaan of lekker een rondje Zeeland doen vanuit de auto.


Velduil in het licht van de ondergaande zon

Hoe probeer je verstoring te voorkomen terwijl je die mooie foto maakt?
Vanuit de auto begeef je je op de openbare weg en zijn de meeste vogels goed te benaderen zonder ze te echt te verstoren. Lopend is het verstandig om vogels niet recht te benaderen maar zigzaggend en op het strand, gras of sneeuw gewoon lekker op de buik schuivend meter voor meter zodat het kan gebeuren dat je ineens tussen een groep grote sterns of sneeuwgorzen ligt en van verstoring nauwelijks sprake is.


parende kleine plevieren

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotograferen?
Omdat ik onze eerste safarireis naar Kenia en Tanzania goed wilde vastleggen ben ik mij gaan verdiepen in de digitale fotografie. De uiteindelijke keuze viel op een olympus 750 zoom, een compact camera met een groot zoombereik. Na deze reis werd het ook thuis een vereiste om tijdens het vogelen bewijsplaatjes te schieten. Al snel bleek deze compact camera zijn beperkingen te hebben en heb ik mijn eerste spiegelreflexcamera aangeschaft, de canon 350D met de sigma 80-400 lens. Het bewijsplaatje werd uiteindelijk steeds belangrijker en inmiddels is een waarneming niets meer waard zonder een mooie foto. De verslaving begon pas echt toen ik de mogelijkheid kreeg om de 500mm f4.0L aan te schaffen. De sprong voorwaarts in snelheid en scherpte maakte het fotograferen echt tot een feest.


twee buidelmeesjes in een lisdodde

Wat zijn je favoriete plekjes?
Mijn favoriete gebied loopt van Neeltje Jans over de Brouwersdam tot Stellendam en alles er tussen. Vooral in de winter is dit een heerlijk gebied om met de auto te doorkruisen. Uit eindelijk vind je altijd wel iets wat de moeite van het fotograferen waard is, van steltjes op de dam tot ganzen in de polders of gewoon een poetsend torenvalkje.


Poetsend torenvalkje

Wat is je droomsoort/-gebied?
Pinguïns en zeevogels op Antarctica lijkt me geweldig maar op dit moment nog iets te kostbaar.

Wat zou je nog graag doen op fotografiegebied?
Naast het zuidpoolgebied moet ik zeker nog een keer naar Costa Rica voor de kolibries en na de big five, de tijger, de berggorilla en de ijsbeer staat nu de jaguar boven aan mijn lijstje.


IJsbeer op Spitsbergen

Heb je een fotograaf die je erg inspireert? Zo ja, welke?
Jaloers was ik altijd op Jonathan Scott en zijn big cat plaatjes zijn wel een inspiratie geweest. In de eerste jaren op Birdpix heb ik veel inspiratie opgedaan aan de verschillende moderaters zoals bijv. Arie Ouwekerk en Mies. De kwaliteit die zij lieten zien, werd voor mij ook een streven.

Doe je nog aan andere vormen van fotografie?
Na een keer het specialistische lensje van canon, de MP-E65, geleend te hebben, ging er een nieuwe wereld voor me open. Dit lensje geeft je de mogelijkheid om close-ups van insecten te maken en dan blijken deze beestjes er van dichtbij zeer indrukwekkend uit te zien. Dus ja, extreme macro fotografie en tijdens de safaritrips in Afrika, India of Spitsbergen is vogelfotografie meestal ook ondergeschikt aan de fotografie van de plaatselijke zoogdieren.


Goudoogdaas snijdt een gaatje in mijn hand


Een lieveheersbeestje staat op het punt te vertrekken

Heb je nog een leuke anekdote m.b.t. je fotografie?
Tsja leuk? Ik stond een keer aan de rand van de Prunjepolder (natuurgebied in Zeeland) met de auto een tiental meters van de oprit naar een boerderij baltsende mussen te fotograferen op een hek van prikkeldraad toen er aan auto naast mij stopte. Nietsvermoedend draaide ik mijn raampje open want het gebeurt immers wel vaker dat mensen geïnteresseerd zijn in wat ik fotografeer.
Nog voordat ik het raampje had open gedraaid, kreeg ik echter te horen dat ik een viezerik was die hier niet welkom was etc etc. Verbouwereerd probeerde ik haar rustig te vertellen dat ik vogels aan het fotograferen was maar dit ging er bij haar niet in want het enige wat ze zag waren een paar mussen op prikkeldraad…….
Wat bleek, zij dacht dat ik haar en haar dochter aan het fotograferen was zo’n 100m verderop en dreigde de politie te bellen. Helaas bleek zij niet voor rede vatbaar en verloor ook ik uiteindelijk mijn kalmte. Dit bracht haar toch wat in verwarring waardoor ze even later vertrok. Zelf heb ik daarna nog even gewacht want gelijk vertrekken zou mij maar verdacht maken. De politie is natuurlijk nooit gekomen.
Na een paar minuten heb ik even mijn vriendin gebeld om wat stoom af te blazen. Die kwam echter niet meer bij van het lachen.

Wat vind je van Birdpix?
Bijna iedereen denkt in het begin dat hij mooie foto’s maakt, zo ook ik. Tot je de eerste foto op Birdpix zet en hij in het tijdelijke album verdwijnt. De een raakt geïrriteerd en keert Birdpix de rug toe, de ander leert er van en kijkt hoe andere fotografen werken. Wat is hun exif, uitsnede en bewerking om daarna zelf ook steeds betere foto’s te maken en te plaatsen. Ik kan dus wel zeggen dat ik via Birdpix de meeste kneepjes van het vak heb bijgeleerd. Een zeer leerzame site.


Een bedelend dodaarsjong krijgt een hapje

Waarom zien we je niet zo vaak meer op Birdpix?
In mijn begin periode had ik door mijn wisselende diensten veel tijd om te fotograferen. Met een week late dienst was ik soms vier ochtenden in de week op pad. Hier kwam een eind aan toen er ongeveer 5 jaar geleden een ooievaar landde in onze achtertuin. Inmiddels is hij vorig jaar voor een tweede langs geweest en zijn mijn tijd en wil om vaak op pad te gaan geminimaliseerd. Er wordt dus een stuk minder geschoten (niet minder genoten).

Heb je nog een tip voor andere fotografen?
Neem geen kinderen Wink

Beste foto

Waarom is dit je beste foto?
Voor mij klopte toen alles, het licht, het standpunt, de achtergrond, het moment, de beleving en natuurlijk de moeite die je er in hebt gestopt.

Hoe heb je hem genomen?
Ieder jaar rond april kwamen er groepen grote sterns terug naar het openbare strand van de Maasvlakte om volgens mij of een partner te zoeken en/of te paren. Dagen achtereen sloop ik meter voor meter dichterbij en liet ook het opkomend tij het werk doen totdat ik midden in een groep sterns lag. Het vrouwtje (vermoed ik) zat al voor me toen een mannetje er naast landde met een aaltje in zijn bek. Tijdens het aanbieden begon hij te twijfelen en ontstond er een kort getouwtrek met uiteindelijk het vrouwtje als winnaar. Zij een aaltje rijker en ik een paar mooie plaatjes.

Wat kan er beter aan?
Het aaltje had wat mooier naar beneden kunnen hangen.

Welke foto zou je nog heel graag maken?
Nog zo ontzettend veel. maar gewoon een mooie havik of slechtvalk op een interessante prooi maakt mij al een heel gelukkig mens.

Wie zou je volgende maand tot fotograaf van de maand willen benoemen en waarom?
Als ik dan iemand moet noemen waarvan ik veel heb afgekeken dan is het waarschijnlijk Arie Ouwekerk. Een man met een jaloersmakend groot eigen eiland Wink. Hoe is hij daar en bij Birdpix verzeild geraakt?


voor Glenn, een mooie grauwe franjepoot
Back to top
Reply with quote
 
Rinus van der Reest
GuestPostPosted: Sun 01 Dec 2013, 12:01    Post subject:
Mooi, herkenbaar verhaal.
Prachtige foto's en natuurbeleving.
Groet
Rinus
Back to top
Reply with quote
 
pabos


Gender: Male
Age: 75
Joined: 28 Dec 2012
Posts: 83
Location: hilversum
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Sun 01 Dec 2013, 12:22    Post subject: Prachtig
Gefeliciteerd met je uitverkiezing van fotograaf van de maand.
Ik heb genoten van je prachtige foto's waarvan ik de Dodaarsfoto het meest aandoenlijke vind. gr. peter
_________________
Sony A7 mlll, 28-200mm, 200,600mm en 70mm macro.
godox flitser.
Back to top
Reply with quote
 
Wilfred Marissen
PixPas (Basic)


Gender: Male

Joined: 12 Aug 2007
Posts: 82
Location: Woerden
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Sun 01 Dec 2013, 16:38    Post subject:
Mooi verhaal Marcel, en bedankt voor de herkenbare tip al komt ie voor mij te laat Laughing

Gr. Wilfred
_________________
Canons met diverse lenzen, statief, eenpoot, flitsers
Back to top
Reply with quote
 
Leo Brosens


Gender: Male
Age: 68
Joined: 10 Sep 2009
Posts: 16
Location: Zundert
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Sun 01 Dec 2013, 19:40    Post subject:
Prachtige foto's Marcel. Ook je macrofoto's spreken me erg aan.
Je foto's sporen me aan om verder bij te leren. Hopelijk kom ik zo nog eens in de buurt van jouw niveau.
Mvg
Leo Brosens
_________________
Vanaf 6-2011 Canon 7D met Canon 500 L f/4 en Canon 1,4x.
Daarvoor aanvankelijk digiscoper (met Zeiss Diascope) en telescoper (met TMB92L sterrenkijker).
Gitzo statief GT3541LS met kop G2380
Back to top
Reply with quote
 
Gerrit Stam


Gender: Male
Age: 63
Joined: 08 Jun 2008
Posts: 55
Location: Loenen aan de Vecht
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Sun 01 Dec 2013, 20:48    Post subject: FvdM
Mooi verhaal; je foto's stralen passie en kwaliteit uit. Prachtig om naar te kijken.

Groet,
Gerrit
_________________
EOS 7d Mk. II, Tamron 150-600
Back to top
Reply with quote
 
Leon Walraven


Gender: Male
Age: 33
Joined: 06 Mar 2006
Posts: 422
Location: Raalte
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Sun 01 Dec 2013, 21:21    Post subject:
Schitterende foto's man! Genot voor het oog. Groot compliment!
Back to top
Reply with quote
 
Robert Wagter


Gender: Male
Age: 56
Joined: 28 Oct 2006
Posts: 128
Location: Nijega, Friesland
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Mon 02 Dec 2013, 12:01    Post subject:
Je hebt aardig 'bijgeleerd' in de loop der jaren Very Happy ; erg mooie foto's waarvan ik er helaas een aantal momenteel niet kan zien (rood kruisje).

Altijd handig zo'n relativerende vriendin! Dat herken ik wel.

Bedankt voor de tip maar die komt helaas te laat.
_________________
Canon EOS 70D + Sigma 120-300 F2.8
http://robertwagter.blogspot.com/
Back to top
Reply with quote
 
Digihop
GuestPostPosted: Mon 02 Dec 2013, 16:53    Post subject:
Leuk verhaal van de Hermelijn gebeurd ons allemaal wel eens, je kan iet alles fotograferen.

Van die vrouw heb ik ook wel eens meegemaakt toen werd wel de politie gebeld en die kwam ook. Liet ze mijn foto's zien op de camera en toen moesten ze wel lachen. Tegen die vrouw zei ik daarna dat haar kinderen te lelijk waren om maar een stukje geheugenkaart aan te verspillen en dat ze niet bang hoefde te zijn dat ik daar foto's van ging maken... manlief erbij en klappen over en weer en alsnog op het politiebureau geeindigd. Hoort erbij denk ik, ik hoor dit wel vaker.
Back to top
Reply with quote
 
Marcel van Kammen


Gender: Male
Age: 37
Joined: 07 Nov 2006
Posts: 802
Location: Noardbergum
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Wed 04 Dec 2013, 16:54    Post subject:
Mooi herkenbaar verhaal Marcel,zelfs je naam Smile Dat van die kinderen: gelukkig ben ik daar nog niet aan begonnen,

@Digihop: whaha...het laatste gedeelt van je reactie vind ik dan wel weer lachen. Ondanks dat je op het buro bent beland geef ik je groot gelijk in je reactie (alhoewel het voor de kindjes wat zielig is). Wie heeft er gewonnen? Smile
_________________
Kijk ook eens op mijn site: www.momentsofnature.nl

Nikon Camera en wat lensjes.
Back to top
Reply with quote
 
peter wijnAge: 54
Joined: 08 Nov 2003
Posts: 3784
Location: Utrecht
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Wed 04 Dec 2013, 18:15    Post subject:
't is toch wel een beetje kermerkend wat je met die MP-E65 allemaal tovert: sadomasochistische beelden van muggen en dazen die zich aan jouw bloed te goed doen...

en hier: opmerkelijk interessante foto's van meestal opmerkelijk zorgvuldige kwaliteit. Niet per sé spectaculair, maar wel opmerkelijk.
van harte met jezelf, en je verse familie
_________________
hi lui
mooi licht
Back to top
Reply with quote
 
Johan Scholtens


Gender: Male
Age: 53
Joined: 04 Jun 2008
Posts: 94
Location: Leerdam
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Wed 04 Dec 2013, 21:12    Post subject:
Mooi wat je hier laat zien. Wel jammer dat je niet veel tijd meer hebt, maar ja er zijn nu eenmaal tijden dat er ook aandacht voor nóg belangrijkere zaken bestaan Very Happy

Leuke anekdote van die hermelijn. Herkenbaar dat je soms meer baalt van het beeld waar je geen foto van hebt kunnen nemen, dan er gewoon maar van te genieten op dat moment. Maar goed, dat zit nu eenmaal in het natuurfotografenbloed! Wink

Hopelijk zien we toch met enige regelmaat weer wat foto's van je verschijnen, want ze zijn meer dan de moeite waard!

Proficiat met je "uitverkiezing".

Groet, Johan
_________________
Canon spullekes.

Welkom op mijn website: www.johanscholtens.nl
Back to top
Reply with quote
 
Rowana


Gender: Female
Age: 34
Joined: 15 Nov 2010
Posts: 15
Location: Bruinisse
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Thu 05 Dec 2013, 15:15    Post subject:
Quote:
Heb je nog een tip voor andere fotografen?
Neem geen kinderen Wink


Of plan B: steek ze aan met dezelfde hobby Laughing
Heel leuk en herkenbaar verhaal om te lezen.
_________________
Canon 7D & 50D; 24-105MM; 70-200MM; 100-400MM; tamron 90MM macro; 600MM
Back to top
Reply with quote
 
Digihop
GuestPostPosted: Fri 06 Dec 2013, 12:06    Post subject:
Marcel van Kammen wrote:
Mooi herkenbaar verhaal Marcel,zelfs je naam Smile Dat van die kinderen: gelukkig ben ik daar nog niet aan begonnen,

@Digihop: whaha...het laatste gedeelt van je reactie vind ik dan wel weer lachen. Ondanks dat je op het buro bent beland geef ik je groot gelijk in je reactie (alhoewel het voor de kindjes wat zielig is). Wie heeft er gewonnen? Smile


Niemand eigenlijk, we moesten allemaal afkoelen. Maar inderdaad zielig voor die kinderen zulke ouders.
Back to top
Reply with quote
 
Frits Stoekenbroek


Gender: Male
Age: 68
Joined: 13 Sep 2007
Posts: 111
Location: Muiderberg
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Mon 16 Dec 2013, 19:20    Post subject:
Tja, alles is eigenlijk al gezegd maar toch. Ook ik vind het heel herkenbaar en gefeliciteerd met de verkiezing F v/d M.
De foto's zijn fantastisch en van een hoog niveau. Ik vind de buidelmezen buitengewoon en de microfoto's buitenaards, prachtig.
Nog veel succes met je hobby/carriere.
Gr. Frits
_________________
Nikon
Back to top
Reply with quote
 
Richard Diepstraten


Gender: Male
Age: 56
Joined: 01 Nov 2006
Posts: 26
Location: Vlaardingen
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Sat 28 Dec 2013, 17:23    Post subject:
Mooie hobby hebben we toch! In 2014 maar weer wat tripjes ondernemen, zin an!
_________________
Canon
Back to top
Reply with quote
 
Gerard van zeele


Gender: Male
Age: 68
Joined: 02 Feb 2010
Posts: 119
Location: Berkel en Rodenrijs
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Sat 28 Dec 2013, 18:21    Post subject:
Mooi verhaal en zoals gewoon bij jou perfecte foto's
Zelde dorp maar elkaar nooit ontmoet
Misschien ooit waar dan ook

Gr. Gerard
_________________
Canon Spulletjes
feisol 3471 statief met een schommelding
Back to top
Reply with quote
 
Display posts from previous:   
   Birdpix.nl Forum Index -> Fotograaf van de maand

 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
Page 1 of 1


Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum