Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by
Birdpix.nl Forum Index -> Birdpix spelregels


Werkwijze editorteam soortnamen

 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
View previous topic :: View next topic  

Author
Message
Marcel van der Tol
Admin
AdminAge: 60
Joined: 31 Dec 2003
Posts: 4591
Location: Zoetermeer
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Sat 20 Oct 2018, 19:52    Post subject: Werkwijze editorteam soortnamen
Op Birdpix is een database editor team aan het werk die zich toelegt op een correcte naamgeving van de vogelsoorten die op Birdpix getoond worden.

Het team bestaat uit:

* Peter Vercruijsse
* Gerard Visser
* Henk Baptist
* Leo Snellink
* Marcel van der Tol (admin taken)

De editors die geen moderator zijn hebben een bal achter hun naam gekregen. Ze werken los van het moderator team maar er wel nauw mee samen. Editors hebben rechten om wijzigingen aan te brengen in de determinaties van de foto's. De moderators hebben het volste vertrouwen in de kennis van de editors en zijn blij dat zij deel van ons birdpixteam uitmaken.

Welke soortenlijst houdt Birdpix aan?
Voor de West Parleartic volgt Birdpix de namenlijst die de CDNA/CSNA in Nederland hanteert. Daarbuiten wordt de IOC lijst gevolgd. Dat kan in bepaalde gevallen tot verwarring leiden, omdat beide lijsten van een verschillend soortenconcept uitgaan. Ook moeten gebruikers er mee rekening houden dat er wereldwijd meerdere lijsten circuleren. De naamgeving en status per soor of ondersoort kan daarom verschillen met de naam die de gebruiker wenst te gebruiken.

Wat merken de gebruikers van de activiteiten van het editor team?
1. De complete lijst is beschikbaar in het uploadscherm. Bij het invoeren van een soortnaam moet je een keuze maken uit de aangeboden namen die tevoorschijn komen in het pull down menu als je het eerste deel van de soortnaam in hebt getypt. De wetenschappelijke en engelse naam worden er dan automatisch bij gezet. Dit voorkomt schrijffouten en fouten in de combinaties van namen.
2. Namen van ondersoorten kunnen niet in het invoerveld geschreven worden. Die moeten vermeld gaan worden in het beschrijvingsveld bij de foto.
3. Namen bij foto’s in de database kunnen niet aangepast worden door de gebruiker zelf. Deze foto's kunnen alleen aangepast worden door de editors en de moderators. Veranderen van determinaties wordt bij voorkeur door de editors gedaan.
4. Foto's in het Verzamelalbum kunnen wel aangepast worden wat betreft soort en beschrijving door de gebruiker.
5. Moderators kunnen wanneer zij bij het modereren een foute determinatie aantreffen, deze direct herstellen alvorens de foto geplaatst wordt. Wanneer vermoedt wordt dat de fotograaf per vergissing de verkeerde foto geüpload heeft, wordt de foto in het communicatie-album geplaatst, zodat de vergissing hersteld kan worden.
6. De editors hebben het recht om determinaties ter discussie te stellen en waar nodig te veranderen.

Wat doet het editor team nog meer?
1. Naast het controleren van de nieuwe geuploade foto's op juiste determinatie, verricht het editor team ook veel werk in de bestaande database. Alle foto's die in de database staan worden door het team van de juiste naam voorzien.
2. Soms zal het editor team dus aanpassingen moeten doen aan de naamgeving van de foto. De gebruiker krijgt geen persoonlijk bericht hierover, maar kan na inloggen rechts onder zijn naam klikken op "Bekijk commentaren op je eigen foto's" en zo zien of de editor veranderingen heeft aangebracht in de naamgeving van de foto. Er kunnen dus ook commentaren van editors onder foto's verschijnen.
3. Voor hybriden soorten zal een nieuwe naam in de lijst worden opgenomen. Wil je zo'n soort uploaden kun je altijd, eventueel via je Persoonlijk album, eerst overleggen met de leden van het editor team.

Marcel van der Tol
Back to top
Reply with quote
 
Display posts from previous:   
   Birdpix.nl Forum Index -> Birdpix spelregels

 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
Page 1 of 1


Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum