Je hebt in ieder geval een goede scoop ik neem aan dat je de nieuwste ats 80 hd hebt. Je bent alleen niet correct geinformeerd.
Met een spiegelreflex en een f/1.8 50 mm standaardlens kan je in principe wel digiscopen. Door de spiegelreflex via het filterschroefdraad (52 mm?) van de lens op een daarvoor geschikte digiscoopadapter te plaatsen. Uiteraard zonder gebruik van autofocus. Ook kan je ervoor kiezen om zogenaamde wegklapadapters te gebruiken zoals swarovski en zeiss, of universele aanbieders die hebben. Dit is dus echt digiscopen want je haalt het oculair niet van je telescoop af. Zover ik weet werkt dit bij de canons (o.a. 350D en 20 D) en ook bij de nikons. Van nikon heb ik gelezen dat ze dit niet aanmoedigen en dus ook geen informatie verstrekken, omdat ze vinden dat een dergelijke toepassing de kwaliteit van nikon onwaardig is.
Er is een hele serie compactcamera's waar je in principe mee kunt digiscopen. Het voordeel van de compactcamera's t.o.v. de spiegelreflexen is dat je de autofocus behoudt en dat je geen spiegel hebt die vervelende trillingen veroorzaakt.
Of een compactcamera geschikt is hangt af van een aantal dingen. Inwendige scherpstelling valt daar dus niet onder en is een fabeltje.
1. Er is geen vignettering, zo'n zwart rondje rond het beeld, wanneer de camera aan de telescoop gekoppeld wordt. Dat wil zeggen dat je vanaf ongeveer 2 keer zoom van de digicam bij een zoomoculair en vanaf ongeveer 1 keer zoom van de digicam bij een wideoculair de vignettering verdwijnt.
2. De zoomlens kan over het hele bereik gebruikt worden, wanneer de de camera gekoppeld is aan een digiscopadapter, sommige camera's die als geschikt voor digiscopen verkocht worden, blijken bij het inzoomen of uitzoomen de adapter te raken en zichzelf dan te resetten.
3. Er kan een adapter gekoppeld worden aan de camera.
Vaak is het laatste punt het grootste probleem. Slechts enkele compactcamera's bieden de mogelijkheid om filters of voorzetlenzen te koppelen aan de camera. Ontbreekt deze mogelijkheid dan ben je aangewezen op universele systemen, zoals de eerder genoemde wegklapadapters. Heb je wel zo'n mogelijkheid voor een filter of voorzetlens, meestal heb je daar een aparte hulpstuk voor nodig, dan moet je nog een bijpassende digiscoopadapter zien te krijgen, die je op de schroefdraad van het camerahulpstuk plaatst. Er zijn ook diverse universele hulpstukken op de markt, maar of ze goed functioneren kan ik niet beoordelen.
Tenslotte is een niet onbelangrijk punt de sensorgrootte. Momenteel worden veel camera's geproduceerd met minsten 6 megapixels op een 1/2.5 sensor. Hoe hoger het getal achter de slash hoe kleiner de sensor. Het nadeel hiervan is dat er relatief veel pixels op een heel klein opervlak geperst worden. Die pixels beinvloeden elkaar wat de kwaliteit van het beeld niet ten goede komt. Dat wordt door de camerafabrikanten opgelost door allerlei trucs uit te halen om het beeld weer op te krikken.
Algemene consensus onder digiscopers is dat je momenteel in de klasse van 6 tot 8 megapixels een sensorgrottte van minstens 1/1.8 moet hebben en dan blijven er nog maar heel weinig camera's over. Op dit moment kom ik uit op
olympus sp350 (of een naast familielid)
fuji e900 (werkte niet lekker op mijn leica)
Dit zijn camera's waaraan je in ieder geval een filter of voorzetlens kan koppelen en die niet zo'n kleine sensor hebben.
Als je geluk hebt kan je nog ergens een sonyw17 of w7 dan wel een canon a95 op de kop tikken.
Ook zou de canon s80 interessant kunnen zijn in combinatie met een wideoculair, hoewel ik daar wisselende berichten over heb gelezen.
Heb je een wegklapadapter, dan komen meer camera's in aanmerking.
Bij alle pogingen om een goede camera te vinden moet je altijd zelf controleren of de combinatie echt werkt. Ik heb niet de mogelijkheid om alles wat op internet geschreven wordt in de praktijk te toetsen.
Marcel van der Tol
_________________
Leica APO Televid zoom 25-50 met Olympus OM D-E M10 mark iii 14-42 mm pancake lens en 45 mm lens.
Olymous OM D-E M1 mark iii Zuiko 300mm F4 met 1.4 converter.