Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by
Birdpix.nl Forum Index -> Techniek: fotografie en nabewerking


Wijs op fotoreis 3 - Bagage

 
Post new topic   Reply to topic
View previous topic :: View next topic  

Author
Message
Panthera



Age: 64
Joined: 05 Jun 2004
Posts: 349
Location: Maarssen
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Sat 11 Dec 2004, 14:07    Post subject: Wijs op fotoreis 3 - Bagage
Ziehier deel 3

WIJS OP FOTOREIS

Bagage 2

Wanneer je hebt bepaald wat je aan kleding en andere zaken meeneemt, kan je hetzelfde doen voor je mee te nemen apparatuur.

Wat gaat er mee
Fotografen zijn vaak geneigd veel te veel mee te nemen. Per slot van rekening is het niet eenvoudig wanneer je wat vergeten bent dat even thuis op te gaan halen. Dat doen normale mensen al niet wanneer ze 50 km ver zijn, laat staan wanneer ze 6000 km van hun huis zijn.

Maak een goede afweging. Hiervoor is het van belang eerst vast te stellen wat het hoofddoel van de vakantie is.
Hebben we het over een strandvakantie waarbij terloops wat wordt gefotografeerd, dan is het vervelend wanneer de camera het begeeft. Hebben we echter te maken met een reis waarbij het de bedoeling is dat er veel wordt gefotografeerd, dan is een reservecamera zeer aan te bevelen.
Zeker wanneer je met een digitale camera fotografeert, moet je beseffen dat in heel veel landen dit soort producten nog niet zijn doorgedrongen en dat ook het repareren dus niet gaat.
Wanneer een keuze moet worden gemaakt tussen een extra camera of objectief, moet de keuze altijd op de camera vallen. Minder objectieven mee is hooguit lastig, maar een enkele camera die dan kapot gaat, leidt altijd tot het stoppen met fotograferen.

Er zijn een aantal afwegingen die gemaakt moeten worden. Daarbij moet steeds de vraag worden beantwoordt: Hoe belangrijk is de fotografie voor mij en wat wil ik met mij foto’s.
Kom je thuis en blijkt de helft van je foto weg te zijn, dan is dat (heel erg) balen voor de reiziger, maar verschrikkelijk voor de fotograaf die een lange dure reis heeft gemaakt om de foto’s te verkopen. Wat ook meespeelt is, of je nog vaker naar die lokatie terug wilt keren.
Die vaststelling bepaald hoe de opslag van de foto’s zal plaatsvinden. Op CD, DVD, Harddisk, of misschien wel op meerdere media. Ook de vraag hoe het wordt opgeslagen is van belang. Wat voor zekerheden wil je inbouwen. Al dat soort zaken moet je voor jezelf beantwoorden. Doe dat natuurlijk niet een week voor je reis. Wanneer je dat ruim voordien doet, heb je nog alle tijd om aanpassingen te maken en vooral….om dingen uit te proberen.
Over uitproberen gesproken. Koop nooit iets vlak voordat je weg gaat. Je moet het eerst leren kennen en een aantal malen hebben gebruikt voordat je het inpakt. Beetje balen wanneer het snel kapot gaat terwijl je daar speciaal een geliefd objectief voor hebt thuisgelaten.

Wij nemen het volgende mee. 4x DSLR – 2x 80-400VR – 1x 300-800 – 1x 28-300 – 1x CP8800 – 2x SB800 Flitsers – 10 GB aan CF/MD – Accu’s en laders – 2x 1.4 convertor – 2x notebook met cd/dvd-branders – 2x Freecom Ext. 80 GB HD – FlashTrax met reserveaccu en 12 en 240 volt lader – 2 batterijladers – 20x AAA-accu’s – noodsoftware – 30x DVD-RW – Nikon en Fuji AC-adaptor (voor reiniging CCD) – 2x reisstekker voor land van bestemming (weegt lichter dan voor meerdere landen en is veel goedkoper)– tafelcontactdoos voor minimaal 5 stekkers (tweezijdig weegt lichter)
In Kenia hebben we nog 2 objectieven, een imagetank, een notebook en 150 CD’s liggen. Ook nog een reserve tafelcontactdoos en tal van andere zaken met een totaal gewicht van 15 kg. Das mooi zul je denken, maar dat ligt alleen maar daar en niet op andere bestemmingen.

Die goederen gaan is fototassen (speedbag’s) die weer in een reiskoffer op wieltjes gaan met zo’n handgreep. Vroeger gebruikten we tassen (soort sporttas) maar wanneer je daar een flink stuk mee moet lopen (2 km) terwijl ze bij elkaar 30 kg wegen, ga je vanzelf op zoek naar wat anders.

Hoe pakken we het in
Er zijn maar weinig fotografen nonchalant genoeg om hun spullen in de koffer te gooien. Je kunt van Pelican perfecte reiskoffers krijgen die onverwoestbaar zijn. Hierin zijn je spullen veilig in het ruim. Behalve duur, zijn ze echter ook heel zwaar. Je zult ze dus als extra bagage mee moeten nemen en dat kost pas geld.
Ik hoop voor jullie dat je nog wat in je koffer kunt stoppen. Weet echter dat er flink mee kan worden gegooid. Ook worden koffers vaak in containers gedaan. Ligt die van jouw onderop, dan heeft hij heel wat te voorduren.
Ondanks dat, stoppen wij wel degelijk spullen in de koffers.
Allereerst worden alle kwetsbare spullen in noppenfolie gewikkeld en vastgezet met een of meerdere elastieken. Bij het klaarleggen van de apparatuur wordt het gelijk afgevinkt op de bagagelijst. Zo hebben we een controle dat alles ook mee gaat en er niets wordt vergeten.
In de schalenkoffers (geven een veel betere bescherming) maken wij een extra versteviging. Klap de koffer open zodat beide schalen de grond raken. Pak nu een stuk PVC-buis (liefst rond 125mm) en bepaal de lengte die je nodig hebt om precies van het midden van de bodemschaal naar het midden van de dekselschaal te komen. (Dat ligt vaak tussen de 20 en 30cm)
Zet dat aan de onderkant vast met Ducktape.
Allerlei kleine zaken doen wij in kartonnen doosjes (Archiefdoosjes formaat A5 en 5cm hoog). Hierop zitten stickers met de inhoud. Deze doosjes leggen wij op de bodem tegen de achterkant aan (de bodem wanneer de koffer rechtop staat) en hieromheen komt de kleding. Hiertussen komen de wat minder belangrijke apparatuur zoals de flitsers, AC netspanningsadaptors en eventueel de convertors en extra objectieven. De eventuele objectieven worden voorzien van een extra laag noppenfolie en zo dicht mogelijk tegen de doosjes aangelegd. Regelmatig gaan er zelfs compactcamera’s in de ruimbagage.

Zorg er ook altijd voor dat alle apparatuur is gedemonteerd. Wij halen zelfs van grote objectieven (300-800 of 300/2.8) de zonnekap af (die gaan ook in de koffers). Besef namelijk dan alle spullen aan onverwachte schommelingen en dus krachten kunnen worden blootgesteld. Zeker een objectief wat nog op een camerahuis zit, kan heel eenvoudig het bajonet op de camera beschadigen, of erger nog, de camera induwen. Dat laatste is bijna niet meer te repareren, die kosten zijn zeer hoog.
Wanneer je denkt….dat zal mij niet gebeuren….even een voorbeeldje. Jij hebt je handbagage in de bagageruimte boven je gelegd en zit op je plaats. Nu komt er een medepassagier met zijn handbagage met metalen frame, wieltjes en handgreep. Die zwaait zijn troep naar boven en dat kletst tegen jou spullen aan. Zo propt hij verder en probeert dan de klep met kracht te sluiten. Pas op de vakantiebestemming bekijk je de gemaakte foto’s op een notebook en zie je een onscherpte aan een kant. Blijkt je bajonet aan een zijde 1 mm naar binnen gedrukt te zijn. Weg alle foto’s….weg camera.
Het bijkomend voordeel van losse componenten is dat ze mee minder ruimte innemen in je tas. Handleidingen van de camera’s gaan natuurlijk mee in de ruimbagage.

Het daadwerkelijk inpakken van de spullen doe je natuurlijk met beleid. Zorg dat er niet te weinig in de tassen zit (dan kan het stoten) maar ook niet te veel (is het veel kwetsbaarder). Denk goed na hoe de handbagage vervoerd zal worden en hoe dan de spullen liggen. (Wanneer de tas op zijn zij in het vliegtuig zal liggen, zal er veel meer druk worden uitgeoefend op spullen die dan aan de onderkant komen ten liggen.)

Zorg dat je op je bagagelijst aantekent waar wat ligt zodat je het op de terugweg weer net zo kun inpakken. Zorg ook dat je de bagagelijst bij je hebt. Dit is onder meer handig wanneer de Douane moeilijk gaat doen.

Heel belangrijk
Zeker wanneer je teveel bagage bij je hebt, moet je van te voren een noodplan hebben. Niet wachten tot je ermee wordt geconfronteerd, maar dat zelf op je bagagelijst aangegeven.
Weet ook wat je ermee kunt doen wanneer je er niet mee weg komt. Spreek bijvoorbeeld af met de personen die je wegbrengen dat ze wachten tot je de koffers hebt afgegeven en nog een paar minuten blijven staan wanneer je door de paspoortcontrole bent. Vlak hierna wordt namelijk de handbagage gescand en kan je problemen krijgen.

Heb je teveel gewicht in je ruimbagage, iets wat tegenwoordig niet meer wordt toegestaan. (Bel voordat je op reis gaat even naar het telefoonnummer wat je op Internet kunt vinden voor overbagage en vraag wat je dat per kilo zou gaan kosten.)
Wil je toch het risico nemen, stel dan vast wat je eventueel wilt achterlaten en check in. Is er een probleem, dan kunnen de personen die je hebben gebracht, de spullen mee terug nemen.
Wanneer je vervolgens door de paspoortcontrole gaat, wordt direct hierachter de handbagage gecontroleerd. Wij dragen dan een fotojack waarin we elk tenminste 8 AAA-penlite accu’s in een hoesje hebben. (is toch weer een kleine halve kilo). Het jack natuurlijk wel uittrekken voordat je door het poortje gaat en het op de lopende band leggen.
Ontstaan er hier onverhoopt problemen, dan kunnen de spullen die eerder als eventueel overbodig is aangemerkt, alsnog worden overhandigd aan de mensen die jullie hebben gebracht.

Statief of niet
Veel mensen zijn gewend aan het gebruik van een statief. Helaas weegt dit best wel wat (tenzij je er erg veel geld voor hebt neergeteld).
Zeker wanneer je reis grotendeels uit autoritten bestaat (safari’s in Afrika), kan je veel en veel beter volstaan met een rijst/bonen/zandzak. Maak hier een degelijke zak formaat A4 (bijvoorbeeld van parachutedoek) en vul deze in het land van bestemming met zand, bonen of rijst. Een beter statief is er niet. Wil je toch wat meenemen, denk dan eerst aan een 1-poot. Een stuk lichter en handzamer. Zeker in een safaribusje begin je helemaal niets met een 3-poot.

Het volgende stuk bestaat over algemene tips en handigheidjes.

Groet
Marco
_________________
www.panthera-multimedia.nl
Back to top
Reply with quote
 
Display posts from previous:   
   Birdpix.nl Forum Index -> Techniek: fotografie en nabewerking

 
Post new topic   Reply to topic
Page 1 of 1


Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum