Hoi Lesley,
Als je meer informatie wilt hebben over wat wel en niet kan is de flora- en faunawet eenvoudig te downloaden vanaf internet. Met name artikel 2 en artikel 10 geven richtlijnen voor het gedrag in het veld. Met artikel 2 wordt vooral gezegd dat als een vogel nadelige gevolgen ondervindt van jouw handelen je verplicht bent dergelijk handelen achterweg te laten. Volgens artikel 10 is het verboden vogels, behorende tot een beschermde inheemse vogelsoort, opzettelijk te verontrusten.
Met name het woord opzettelijk maakt het verschil.
Wat een ander voor schade aanricht is even niet belangrijk, het gaat erom wat jij aanricht.
In het boek Vogelinventarisatie van M.Hustings e.a. 1989, een handboek voor inventariseerders staat hoe te handelen bij het gebruik van geluidsdragers. Een aantal soorten zoals kwartelkoning, waterral, bosuil, velduil, steenuil en watersnip zijn soms goed tot zangactiviteit te stimuleren d.m.v. afspelen van geluid.
Meestal wordt erbij vermeld: doe dit met mate en overleg, pas op voor verstoring!
Zelf ben/was ik ook niet het braafste jongetje uit de klas. Op de Gooise hei lokte ik door mijn ratelend keelgeluid Nachtzwaluwen, met zakkammetje en luciferdoosje Waterallen (geleerd van Jaap Taapken) en Kwartelkoningen, vanuit de schuiltent Korhoenders in Fochteloo. Zoals elke vogelaar wist ik de Wielewaal uit z'n tent te lokken en met de draaiende dop van mijn thermoskan weet ik Bladkoninkjes tot roepen uit te lokken in de herfst.
Vroeger was het een sport vogels met de gekste hulpmiddelen naar je toe te lokken. Daar schuilt ook wel de charme in van het nabootsen.
Het was nooit overdone. Maar soms, zoals bij de nachtzwaluw en wielewaal stopte ik heel snel. Je kan vogels echt de kop gek maken.
Ik ben altijd wel in voor een experimentje: voor de aardigheid heb ik in mijn keuken eens een elpeetje opgezet met de roepjes van een steenuil. Als reactie hierop landde er vrijwel direct een wild vleugelklapperende steenuil op de openstaande keukendeur. Erg spectaculair, maar ik had direct spijt. De steenuil is nog jaren gebleven, want ik heb hem nooit meer gelokt.
Wat ik ermee wil zeggen is dat je in het broedseizoen, en voor uilen begint dat al in januari, nooit geluiden moet afspelen. Je weet niet wat je in het broedseizoen teweeg brengt. Als je het niet zeker weet, doe het dan niet.
Vaak worden vogelgeluiden te hard afgespeeld en het is niet ondenkbaar dat de territoriumeigenaar dit ervaart als een supersoortgenoot, een reus, waartegen hij niet is opgewassen en vervolgens zijn territorium maar verlaat. Je kan ze fonetisch echt het gebied uitjagen.
Van soorten als het kleinst waterhoen wordt dit beweerd.
Tja, dan hebben we ook nog vogelsoorten die hebben een winterterritorium en je hebt dwaalgasten die op krachten moeten komen voor ze verder gaan. Zitten die te wachten op verwarrende lokroepen van soortgenoten? Ik denk het niet, ze willen bijkomen en lekker opvetten, zodat ze verder kunnen vliegen. Ook hier geldt volgens mij, kijk uit wat je doet.
Met groeten
Guido Meeuwissen
_________________
Canon 20D met lens Canon EF 400mm L f5.6 + Tamron 1.4 extender + Monopod Manfrotto 681B + 234 RC.