Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by
Birdpix.nl Forum Index -> Reisverslagen


Zeearendreis naar de Oderdelta: 11 vragen beantwoord

 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
View previous topic :: View next topic  

Author
Message
Daan Schoonhoven


Gender: Male
Age: 50
Joined: 14 Jul 2003
Posts: 2683
Location: Nijkerk
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Tue 20 Sep 2011, 19:18    Post subject: Zeearendreis naar de Oderdelta: 11 vragen beantwoord
Zeearendreis naar de Oderdelta: 11 vragen beantwoord




Waarom zou je zeearenden vanuit een bootje fotograferen?
Het is de beste manier om goede vliegbeelden van zeearenden te maken waarbij je ze met wat geluk in alle posities en aanvlieghoudingen kunt vastleggen. Ga je bij de juiste omstandigheden het water op dan kun je unieke foto's schieten. De arenden komen vaak met meerdere exemplaren tegelijk waarbij veel interactie is te zien en te fotograferen. Daarbij gaan ze af en toe achter de altijd aanwezige meeuwen aan om een vis af te pakken. Zeearenden tonen ten aanzien van een klein bootje op het water een veel geringere schuwheid dan op het land. Zeker in de Oderdelta waar ze de vissers dagelijks op het water gewend zijn.

Wat zijn die juiste omstandigheden om zeearenden te fotograferen?
Liefst rustig water zodat de boot niet teveel beweegt want de cirkelende arenden zijn best moeilijk te volgen met een forse tele. Maar belangrijker nog is mooi licht, liefst gesluierde zon, en wind uit de juiste richting. Door hun gewicht van 5-6 kilo kunnen de zeearenden alleen vis grijpen als ze tegen de wind in dalen, zodat ze voldoende lift hebben om na de 'catch' weg te komen. Vergelijk het met een landende Jumbojet op Schiphol die vervolgens een doorstart maakt. Net als een Jumbojet kunnen de arenden met harde wind tegen langzamer vliegen en beter manoevreren, maar dan moet de boot wel onder de hoge wal varen in verband met de bij harde wind optredende golven De beste wind komt uit het Noorden aangezien dan het licht vanuit Zuidelijke richting komt. De eerste ochtend- en de laatste middaguren bieden de beste kansen om ook de ondervleugels goed belicht te hebben en de lichte kop doortekent te krijgen. Bij volle zon overdag bijt de lichte kop van de volwassen vogels vaak lelijk uit.





Moet je bij andere weersomstandigheden dan maar niet gaan varen?
Dat ligt eraan, heb je onvoldoende routine dan vergroot je met elke vaartocht je 'skills', noodzakelijk om bij optimale omstandigheden 'raak' te schieten. Zowel je brandpuntkeuze als je AF-instellingen zijn van groot belang om een mooie zeearend fullframe te schieten. Daarbij is het even wennen aan de situatie van een bewegende boot, bewegend water en bewegende zeearenden. 't Is wat anders dan vanuit een schuilhut met je lens op statief te wachten tot er een vogel op tak of aas landt.

Dat statief kan dus wel thuisblijven?
In de boot kun je een vliegende zeearend niet vanachter een vast statief volgen aangezien de vogels soms recht overkomen en de manoeuvreer ruimte aan boord sowieso ontbreekt. Een 1-beensstatief met schommelkop kan werken als je je alleen op de 'catch' concentreert, Rudi De Bruyne heeft zo in het verleden heel fraaie foto's gemaakt. Je moet dan van te voren inschatten waar de vis in het water komt zodat je de duikende arend op het juiste moment hebt. Een schouderstatief kan ook wat extra stabiliteit geven.

Welke lenzen moet ik meenemen?
De meest gestelde vraag en het antwoord is: zoveel mogelijk! Je stapt vanuit de auto zo de kade op de boot in waar genoeg ruimte is voor al je spullen. In het begin zal je vanwege de grotere beeldhoek makkelijker met een 70-200mm of een 300mm werken maar vaak levert een 400- of 500mm meer kansen. Als er bijvoorbeeld een arend op de kant in een boom zit heb je elke millimeter nodig en dat geldt ook voor 'zwevers op afstand'. In principe wil je met zoveel mogelijk goede foto's thuiskomen en dan geldt: alle spullen mee. Belangrijk is wel om je spullen goed tegen spat- en buiswater te beschermen, vooral bij het oversteken van breder water kan het stevig te keer gaan. Maar als je je apparatuur goed waterdicht beschermd is er weinig aan de hand.

Stepnica, dat is de Poolse Zeearendhoofdstad?
Hoofdstad is een groot woord voor een dorpje van 2000 inwoners zonder benzinepomp waar een Ikea zaagfabriek de grootste werkgever is. Maar voor de zeearendtochten is het de beste uitvalsbasis omdat er vissers zijn die regelmatig de Oderdelta bevissen met staand wand op snoekbaars en rode baars. De witvis die ze boven halen gaat overboord of wordt bewaard tot de arendentochten. Vanuit Stepnica zit je zodra je de vissershaven verlaat midden in zeearendgebied waarna er ruim twintig kilometer kustlijn met arend potentie zich voor je uitstrekt.

Zo'n arendtocht, wat stelt dat voor?
Je gaat met een man of drie in een zes meter lange open boot met binnenboordmotor het water op. De Poolse schipper vaart en zal bij het ontdekken trachten de arenden met vis naar de boot te lokken. Dat lukt soms wel en soms niet, de arenden gebruiken de vis meestal als aanvulling op hun menu van watervogels en aas. Kok- en zilvermeeuwen hangen meestal continu rond de boot en bieden tijdens de onderlinge visgevechten de kans op een mooie 'shoot'. Fotograaf Jan van der Greef heeft zich zelfs de laatste jaren in Noorwegen en Polen toegelegd op het fotograferen van meeuwen in vlucht tijdens arendtochten. Andere 'bijvangst' kan bestaan uit reigers en aalscholvers terwijl er soms ook bonte kraaien een tijdje meevliegen. De arendtrips zijn intensief en duren meestal 2- tot 3 uur.





Waarvoor zou je daar helemaal naar Polen voor reizen?
Omdat de Poolse Oderdelta de grootste dichtheid zeearenden van Midden-Europa heeft, in het gebied tussen Stettin en de Oostzee nestelen 80-100 paar. Daar komen in het winterhalf jaar nog broedvogels uit andere delen van Duitsland en Polen bij die jagen op de honderdduizenden pleisterende watervogels. De totale aantallen in het gebied kunnen tot 200 vogels oplopen. Tegenwoordig worden zeearenden ook in Oost Duitsland, Noorwegen, Schotland en Zweden met vis naar bootjes gelokt. Het gaat in de meeste gevallen om kleine aantallen arenden die gewend zijn aan de dagelijkse voedertocht. In de Oderdelta kun je tijdens een twee uur durende vaartocht wel 15-25 verschillende zeearenden tegenkomen waardoor je meerdere kansen hebt en arenden van verschillende leeftijden in verschillende kleden kunt fotograferen.

Maar er overwinteren in Nederland toch ook miljoenen eenden, ganzen en zwanen?
Klopt, maar er zijn ondanks de toename relatief weinig zeearenden die in het winter halfjaar pleisteren in onze wetlands. Daarbij telt ons hele land slechts 3-4 territoriale paren terwijl er in de Oderdelta alleen al bij Stepnica op 1.200 hectaren 7-8 paar broeden. Tevens missen wij de relatie tussen binnenvissers en arenden waarbij nog speelt dat de ganzen in Nederland zo ongeveer klaarliggen om gegrepen te worden. Dan ga je als arend niet zo snel moeite doen om achter een bootje aan te vliegen. Desondanks is er wel eens een Biesbosch-visser op de terugtocht naar Lage Zwaluwe gevolgd door een arend, mogelijk een Poolse.





Kun je trouwens in Nederland zeearenden zien en fotograferen?
Best wel, in Nederland heb je vooral in de zogenaamde 'wetlands' kansen op zeearenden waarbij het belangrijk is het gedrag van watervogels in de gaten te houden. Breekt er grote paniek uit bij eenden en ganzen dan kan er een zeearend in aantocht zijn. In de Ezumakeeg bij het Lauwersmeer worden mooie foto's van vliegende zeearenden gemaakt maar vaak zitten ze daar toch behoorlijk ver. Dat geldt ook voor het Jan van de Boschpad aan de zuidzijde van de Oostvaardersplassen en in de Biesbosch. Je moet het in Nederland vooral hebben van individuele vogels die zich goed laten zien en fotograferen. Zo is er een zeearend die regelmatig de Lepelaarsplassen bezoekt en vlak bij de vogelhut op een oud aalscholversnest bivakkeert. Deze vogel is in 2010 in de Oostvaardersplassen geboren en herkenbaar aan ringnummer A4H2. Veel foto's bij publicaties over Nederlandse zeearenden zijn in Polen gemaakt, zoals de bekende foto die de affiches in Lelystad siert. De zeearend figureert daarop als 'Lelystadse Huismus' vanwege het broedpaar in de Oostvaardersplassen. Het broedpaar 'huismussen' In de OVP bestaat overigens uit een in Duitsland geringd wijfje en een ongeringde man die tot en met 2011 tien jongen grootbrachten.

Waarom zou ik met Birdpix en Martijn de Jonge naar de Oderdelta gaan?
Goede vraag want er zijn tegenwoordig verschillende aanbieders van zeearendreizen. Maar niemand gaat zo vaak het water op als Martijn de Jonge en kent zo goed de omstandigheden ter plaatse. Reeds in 1992 bezocht Martijn de moerassen bij Stepnica om Poolse biologen te vergezellen bij het ringen van de zeearenden. Sinds 2002 vaart hij met lokale vissers en in 2004 startte hij als eerste met georganiseerde zeearendtrips. Door de goede lokale contacten kunnen er steeds weer nieuwe activiteiten worden toegevoegd. Zo gaan we dit jaar weer naar Wolin maar ook naar de wisenten bij Walcz, een mooie dagtrip vanuit de Oderdelta. Tevens bezoeken we op de heenweg de grootste Europese kraanvogelpleisterplaats bij Berlijn. Daarbij staat Birdpix garant voor goede kwaliteit en organisatie. Kortom, reden genoeg om mee te gaan!

Klik hier voor meer informatie over de reis in oktober en om een plaats te boeken.

Martijn de Jonge
Amsterdam, 18 september 2011


Back to top
Reply with quote
 
cor


Gender: Male

Joined: 15 Mar 2004
Posts: 216

Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Thu 22 Sep 2011, 9:02    Post subject:
Quote:
Kun je trouwens in Nederland zeearenden zien en fotograferen?
Best wel, in Nederland heb je vooral in de zogenaamde 'wetlands' kansen op zeearenden waarbij het belangrijk is het gedrag van watervogels in de gaten te houden. Breekt er grote paniek uit bij eenden en ganzen dan kan er een zeearend in aantocht zijn. In de Ezumakeeg bij het Lauwersmeer worden mooie foto's van vliegende zeearenden gemaakt maar vaak zitten ze daar toch behoorlijk ver. Dat geldt ook voor het Jan van de Boschpad aan de zuidzijde van de Oostvaardersplassen en in de Biesbosch. Je moet het in Nederland vooral hebben van individuele vogels die zich goed laten zien en fotograferen. Zo is er een zeearend die regelmatig de Lepelaarsplassen bezoekt en vlak bij de vogelhut op een oud aalscholversnest bivakkeert. Deze vogel is in 2010 in de Oostvaardersplassen geboren en herkenbaar aan ringnummer A4H2. Veel foto's bij publicaties over Nederlandse zeearenden zijn in Polen gemaakt, zoals de bekende foto die de affiches in Lelystad siert. De zeearend figureert daarop als 'Lelystadse Huismus' vanwege het broedpaar in de Oostvaardersplassen. Het broedpaar 'huismussen' In de OVP bestaat overigens uit een in Duitsland geringd wijfje en een ongeringde man die tot en met 2011 tien jongen grootbrachten.


go worden al mijn zeearend foto's uit de ijsseldelta op birdpix zo even aan de kant geschoven

bedankt daan

groet
cor
Back to top
Reply with quote
 
peter wijn



Age: 57
Joined: 08 Nov 2003
Posts: 3780
Location: Utrecht
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Thu 22 Sep 2011, 9:16    Post subject:
Kan je het niet omdraaien Cor:

Quote:
en deIJsseldelta dan?


maar hee, er zijn helemaal geen foto's op birdpix van zeearenden in de IJsseldelta...
Wink
_________________
hi lui
mooi licht
Back to top
Reply with quote
 
cor


Gender: Male

Joined: 15 Mar 2004
Posts: 216

Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Thu 22 Sep 2011, 9:29    Post subject:
ok
vossemeer, zwartemeer, ijsselmonding, ketelmeer

ik wil even aangeven dat daar de beste foto's gemaakt kunnen worden, en Daan gaat daaraan voorbij.
Back to top
Reply with quote
 
Daan Schoonhoven


Gender: Male
Age: 50
Joined: 14 Jul 2003
Posts: 2683
Location: Nijkerk
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Thu 22 Sep 2011, 11:17    Post subject:
Cor: don't shoot the messenger! Martijn heeft deze tekst geschreven zoals je aan de ondertekening kunt zien.
Back to top
Reply with quote
 
cor


Gender: Male

Joined: 15 Mar 2004
Posts: 216

Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Thu 22 Sep 2011, 18:31    Post subject:
ok
Back to top
Reply with quote
 
Hans Tamminga


Gender: Male
Age: 68
Joined: 19 Feb 2009
Posts: 92
Location: Joure
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Sun 25 Sep 2011, 22:53    Post subject:
Een goede foto van een Zeearend in Nederland is geluk en een prima prestatie.
Geef 800 euro uit en in de Oder Delta kan je ze makkelijk benaderen. De ZA komen op de boot af. Bij rustig weer en met rustige collega's in de boot is het mogelijk met een uitstekende camera en lens een top foto te maken.
Zoals je ziet speelt geld geen enkele rol. Haha.
Hans
_________________
Sony A 7 Mark 11 en Sony A 7
Macro 18-70mm
Minolta 300mm 2.8 HS Apo en 1.4 converter
Minolta 600mm 4.0
Sony zoom 70-400
Back to top
Reply with quote
 
Martijn de Jonge



Age: 66
Joined: 01 Jan 2004
Posts: 462
Location: Amsterdam
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Mon 26 Sep 2011, 10:28    Post subject:
Nog steeds erg de moeite van het bekijken waard is de video die Michael Sanderson met slomo-cam schoot van de Poolse zeearenden in vlucht:

http://msfilms.eu/?p=25


Link

Groet, Martijn
_________________
Fotograaf en publicist
Back to top
Reply with quote
 
Willem de Wolf


Gender: Male

Joined: 25 Jul 2006
Posts: 264
Location: Espel
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Tue 27 Sep 2011, 7:47    Post subject: Zeearendreis naar Polen
Van harte kan ik deze reis van en met Martijn aanbevelen. Ik heb de reis vorig jaar eind maart/begin april mogen meemaken. De herinneringen aan die tijd, de fantastische omgeving, de diverse bootreisjes vanuit Stepnica,genieten op het strand van Wolin, het goede gezelschap, een uitstekende reisleider en vooral het verblijf in Frajda, koester ik.

Groet, Willem
Back to top
Reply with quote
 
Birdwatcher70


Gender: Male

Joined: 15 Mar 2011
Posts: 57

Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Mon 28 Nov 2011, 23:12    Post subject: filmpje Zeearend polen
Wat een mooie beelden...muziekkeuze vindt ik wel origineel.

wat een krachtige verschijning! wat een mooi beest ben er stil van!

bedankt voor het delen.

groetjes.

Spencer
_________________
Canon
Back to top
Reply with quote
 
Display posts from previous:   
   Birdpix.nl Forum Index -> Reisverslagen

 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
Page 1 of 1


Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum