Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by
Personal Gallery of thijsglastra
You can view the personal galleries of other members by clicking on the link in their profiles
Goto page 1, 2, 3  Next

Een close-upje van de Klapekster die een muis oppeuzelt. Dat lukte door het takje net buiten de minimale scherpstelafstand te zetten. De Klapekster zat hier op nog geen 3m van m'n tentje! Ietwat luguber maar je ziet wel hoe de Klapekster te werk gaat...

Groeten, Thijs Scientific name: Lanius excubitor
Dutch name: Klapekster
English name: Great Grey Shrike
Place: Groningen
Date: 11 Feb 2019
Posted: Fri 15 Feb 2019, 15:49
View: 1
Comments: 0
Afgelopen herfst voor de maandopdracht dit bosuiltje opgezocht. Naast de foto die ik destijds voor de maandopdracht instuurde, nog aardig wat foto's die ik nog niet eerder had geplaatst. Bij deze nog eentje uit de serie.
Ik stond al een paar uur bij dit uiltje, toen er 2 dames met 3 honden bij me kwamen staan, om te vragen wat ik aan het fotograferen was. Dat vond de uil toch wat te veel van het goede en dook z'n holletje in. Nadat de dames weer door waren gelopen, op een afstandje rustig afgewacht totdat de bosuil weer uit z'n holletje kwam. Na een kwartier kwam hij voorzicht over het randje kijken. Dat resulteerde in deze 'kiekeboe' foto. Gebruik gemaakt van de herfstkleuren die het bos oranje deden kleuren.

Groeten, Thijs Scientific name: Strix aluco
Dutch name: Bosuil
English name: Tawny Owl
Place: Nederland
Date: 15 Nov 2018
Posted: Sun 10 Feb 2019, 17:52
View: 0
Comments: 0
In Monument Valley zaten weinig vogels. In het besneeuwde landschap vonden we tijdens een wandeling de al eerder geplaatste Amerikaanse Klapekster. Voor de rest bijzonder weinig, maar toen we bij de camperplaats aankwamen zagen we twee roodborstlijsters zitten. Door op een helling te gaan staan kon ik deze fraaie lijstersoort mooi tegen de rode rotswand aan fotograferen. Dat in combinatie met de herfstkleuren en het beetje sneeuw zorgde voor een prachtig kleurenpallet, waarin de Roodborstlijster goed tot zijn recht komt!

Groeten, Thijs Scientific name: Turdus migratorius
Dutch name: Roodborstlijster
English name: American Robin
Place: Monument Valley, VS
Date: 28 Dec 2018
Posted: Thu 07 Feb 2019, 17:43
View: 0
Comments: 0
Vanochtend met -7 in mn tentje bij Klappie gaan zitten. De wereld was mooi wit door de rijp en bij aankomst, half uurtje voor zonsopkomst, zag ik haar al in het topje van haar slaapbosje zitten. Snel in mn tentje gaan zitten en dan is het wachten. Na een tijdje kwam ze in de hoge tak bij mn setting zitten, om vervolgens naar beneden te duiken en in de vrieskou lekker een muisje op te peuzelen. De zon kwam inmiddels net boven de bomen uit en bescheen in eerste instantie alleen nog maar de achtergrond, dat zorgde voor een mooi sfeertje, waarin de kou mooi in contrast staat met de warme gloed van de zon! Het was even kou lijden, maar dan heb je ook wat.

Groeten, Thijs Scientific name: Lanius excubitor
Dutch name: Klapekster
English name: Great Grey Shrike
Place: Groningen
Date: 20 Jan 2019
Posted: Sun 20 Jan 2019, 14:06
View: 4
Comments: 0
Op de camperplaats bij de Grand Canyon was het een feest met vogels, met name in de ochtenduurtjes. Overal waar je kwam zaten wel vogels, waaronder veel junco's, wat gaaien, maar ook deze Western Bluebirds. Ik had me nauwelijks ingelezen in de aanwezige vogelsoorten, dus toen ik deze soort voor het eerst zag wist ik niet wat ik zag, zulke mooie kleuren... Ze kwamen op het camper park langs in groepjes om water te drinken wat uit de kraantjes voor de campers drupte. Een mooi gezicht hoe ze als een compact groepje kwamen drinken. Deze ochtend was het ruim onder 0 en was het enige vloeibare water het water bij de kraantjes. Daarbij was het mooi zonnig en had ik daardoor genoeg sluitertijd voor wat actiebeelden. Ze vlogen namelijk af en aan om wat te drinken. Het moment is puur geluk maar de sluitertijd liet het gelukkig wel toe. Een van de bluebirds vloog hier net weg wat de foto toch wel extra leuk maakt ;)

Groeten, Thijs Scientific name: Sialia mexicana
Dutch name: Blauwkeelsialia
English name: Western Bluebird
Place: Grand Canyon, VS
Date: 26 Dec 2018
Posted: Wed 16 Jan 2019, 16:59
View: 2
Comments: 0
Nog een foto van de Amerikaanse Klapekster, met een andere achtergrond en de hagedis in de snavel. De achtergrond bestaat uit de besneeuwde rode rotsen en de strakblauwe lucht. De hagedis hing er waarschijnlijk al een tijdje want hij zag er wat verschrompeld uit. De staart was kort hiervoor al opgegeten door de Klapekster. Dit was vlak voordat de Hagedis voor de rest in zijn geheel naar binnen ging. Hierna zal ik er nog eentje plaatsen waar de Klapekster veel meer ruimte krijgt waardoor wat meer habitat in beeld is.

Groeten, Thijs Scientific name: Lanius ludovicianus
Dutch name: Amerikaanse Klapekster
English name: Loggerhead Shrike
Place: Monument Valley, VS
Date: 29 Dec 2018
Posted: Sat 12 Jan 2019, 17:25
View: 4
Comments: 0
Na 3 weken wachten was er dan gisterochtend eindelijk rijp. Op tijd richting de Notenkraker om deze mooie winterse omstandigheden te benutten! De Notenkraker was zoals altijd druk bezig met nootjes verstoppen. De hofleverancier van nootjes, een balkon bij een studentenflat, wordt nog altijd veelvuldig bezocht. Hier zat hij even in het gras met rijp. Door de donkere omstandigheden werden maar weinig foto's scherp, enkele waren gelukkig wel gelukt! Weer een leuke toevoeging aan de serie :) 

Groeten, Thijs Scientific name: Nucifraga caryocatactes
Dutch name: Notenkraker
English name: Spotted Nutcracker
Place: Wageningen
Date: 12 Dec 2018
Posted: Thu 13 Dec 2018, 8:20
View: 3
Comments: 0
Vanochtend was het zo mooi zonnig weer dat ik maar weer naar de Notenkraker ben gefietst. Onderscheidende plaatjes maken is inmiddels een uitdaging, maar daar houd ik van! Door de zonnige omstandigheden en de lelijke tak die er stond, maar gefocust op de vliegbeelden, zodat de tak gemeden kon worden. Doordat de tak een punt had waar de vogel telkens op terugkeerde kon ik met manual focus de scherpte zo leggen dat hij vanuit de richting waar de vogel vandaan kwam iets achter / voor de tak lag. Na heel veel pogingen lukte het dan eindelijk... een vliegende notenkraker!

Groeten, Thijs Scientific name: Nucifraga caryocatactes
Dutch name: Notenkraker
English name: Spotted Nutcracker
Place: Wageningen
Date: 11 Dec 2018
Posted: Tue 11 Dec 2018, 13:37
View: 2
Comments: 0
De Klapekster gebruikt niet alleen de setting om een muisje te verorberen, ze komt daarnaast ook langs als er geen eten te halen valt. De hogere uitzichtpunten voor veelvuldig gebruikt om vanaf te jagen. Prachtig om te zien en dat biedt weer kansen voor hele andere foto's. Deze dag was het overwegend bewolkt, waardoor high-key foto's mogelijk werden. Toen ze op deze afgebroken berkenstam ging zitten en ik 3 stops overbelichte, kreeg ik een fijne high-key met nauwelijks kleur. Het beetje kleur wat nog aanwezig was heb ik er uit gehaald omdat het i.m.o. niks toevoegde... Enkel het zwart, wit en grijs van de vogel en de stam komen zo mooi tot hun recht n.m.m.! Zelf erg blij met deze foto, die zeker tot mijn persoonlijke favorieten behoort van deze soort, ben benieuwd wat jullie er van vinden!

Groeten, Thijs Scientific name: Lanius excubitor
Dutch name: Klapekster
English name: Great Grey Shrike
Place: Groningen
Date: 01 Dec 2018
Posted: Mon 10 Dec 2018, 18:33
View: 2
Comments: 0
Vandaag staat er een artikeltje van mijn hand over de Bosuil op Natuurfotografie.nl ( https://www.natuurfotografie.nl/8-keer-creatief-bosuil/ ), die in het teken staat van het fotograferen van de Bosuil op verschillende manieren. Afgelopen jaar ben ik namelijk regelmatig naar twee bosuilen geweest in de omgeving van Wageningen met als doel een zo'n divers mogelijke serie te schieten van deze soort. Toen we vorig jaar in december sneeuw hadden kon ik de Bosuil in een geweldig mooie winterse omstandigheden vastleggen. Ik had destijds al een fotootje via de maandopdracht laten zien, maar bij deze nog een foto van deze prachtige dag, nu iets closer in beeld door besneeuwde takken heen gefotografeerd. 

Groeten, Thijs Scientific name: Strix aluco
Dutch name: Bosuil
English name: Tawny Owl
Place: Utrecht
Date: 11 Dec 2017
Posted: Tue 06 Nov 2018, 12:52
View: 3
Comments: 0
Nog zo'n 3 weken en dan bestaat de kans dat de Klapekster voor het 7e jaar op rij terugkeert bij mij achter het huis... ik hoop het ontzettend, maar goed, het is al een vrij oud beestje en het overwinteringsgebied verandert ook steeds verder. We hebben haar slaapbosje gelukkig weten te behouden voor komende winter dus dat is gunstig mocht ze terugkeren. Erg blij met de foto's die ik afgelopen winter heb kunnen maken, waaronder deze in het allereerste licht! Het warme licht vind ik een prachtig effect geven. Maar mocht ze terugkeren dan heb ik nog heel wat foto's in gedachten die ik graag zou willen maken, dus ik kijk uit naar haar terugkeer!

Groeten, Thijs Scientific name: Lanius excubitor
Dutch name: Klapekster
English name: Great Grey Shrike
Place: Groningen
Date: 18 Mar 2018
Posted: Mon 24 Sep 2018, 15:40
View: 2
Comments: 0
Op Helgoland hadden we veel bewolking dus ook aardig wat met high-keys gedaan. Hier twee Jan-van-genten met onenigheid in high-key. Denk dat ie beter uitkomt als je op de foto klikt; tegen een donkere achtergrond.

Groeten, Thijs Scientific name: Morus bassanus
Dutch name: Jan-van-gent
English name: Northern Gannet
Place: Helgoland
Date: 10 Jun 2018
Posted: Mon 13 Aug 2018, 15:33
View: 2
Comments: 0
Het barst al weer aardig los met de Steenuiltjes op BP, maar sinds 26 jan is er geen Bosuil meer langsgekomen, dus bij deze ;) Na de Bosuil van de winter al in een herfst- en wintersetting gefotografeerd te hebben was dit voorjaar het doel om de Bosuil in het groen vast te leggen. Deze dag op de fiets naar deze Bosuil en onderweg op klaarlichte dag totaal onverwacht een boommarter kunnen fotograferen op het fietspad waar ik fietste! Die was dus al in de pocket. Vervolgens bij de Bosuil ben ik wat op afstand gaan staan en heb ik geprobeerd een mooi doorkijkje te vinden in een struik voor mij. Dat was nog een beste uitdaging maar volgens mij wel leuk gelukt :) 

Groeten, Thijs Scientific name: Strix aluco
Dutch name: Bosuil
English name: Tawny Owl
Place: Gelderland
Date: 15 May 2018
Posted: Wed 08 Aug 2018, 9:34
View: 6
Comments: 0
2 latjes a 240cm gekocht, 2 'bogen' gemaakt van 3x 80cm. Voorste boog zo'n 15cm de grond in gedrukt, achterste deel lukte niet ivm droogte dus die maar schuin laten hangen (zit vast aan dekzeil dus blijft 'hangen'. Daarover een dekzeil. Heb een dekzeil van 3x4m gekocht; 1x3m om op te liggen, 3x3 voor over de houten constructie. Dekzeil vastgeschroefd op de constructie. Voorkant ook bedekt met dekzeil, gat in geknipt voor de lens en om doorheen te kijken. Hutje aangekleed met wat wilgentakken. Heb m in het donker neergezet. Scientific name: Casa natura
Dutch name: Lighutje
English name: Low angle hide
Place: Wageningen
Date: 22 Jul 2018
Posted: Mon 23 Jul 2018, 15:02
View: 109
Comments: 2
"NOODKREET"
Omdat mijn combi (lens en body) van het voorjaar op de straatstenen was gekletterd heeft me dat het een en ander aan geld gekost. Daarom nu een vakantiebaantje, nachtwerk in een kaasfabriek (Leerdammer ;) ). Als ik dan in de ochtend naar huis fiets is de zon net op, met het weer van de afgelopen weken puur genieten. Afgelopen vrijdag even een omweggetje gemaakt langs de uiterwaarden onder Wageningen. Daar trof ik een mooi clubje lepelaars aan waardoor ik op het idee kwam daar een lighutje neer te zetten. Die zelfde dag nog voor 8 euro iets primitiefs in elkaar gezet en geplaatst op de plek bij de lepelaars. Een dagje laten rusten en gisterochtend om 4.15 gaan liggen... in de schemer zag ik al lepelaars die echter al ruim voor zonsopkomst er vandoor gingen. Reigers vissen gewoon op 3m voor het hutje, dus ik wist dat ik goed verborgen zat. Dat bleek ook nog maar eens bij de eerste foto's van die ochtend (Vervolg zie hieronder). Scientific name: Accipiter gentilis
Dutch name: Havik
English name: Northern Goshawk
Place: Wageningen
Date: 22 Jul 2018
Posted: Mon 23 Jul 2018, 6:20
View: 11
Comments: 0
Afgelopen zondagochtend samen met Remco Been het Zuidlaardermeergebied in geweest. Ons hoofddoel was het zien en fotograferen van de jonge Zeearend die twee week eerder het nest verliet. Toen de grondmist was opgetrokken zagen we ver weg familie Zeearend in een boom zitten, dat was al super! Toen moeder Zeearend even later opvloog en in een boom ging zitten zijn we verplaatst zodat we wat dichterbij stonden. Vervolgens kwam ook vader Zeearend aangevlogen en landde keurig voor ons naast moeder Zeearend. Nog geen minuut later vloog ook het jong op en vloog in een rechte lijn naar de ouders. Die zagen de bui al hangen en verplaatste zich uit voorzorg zodat het jong niet bovenop hen zou landen. Zo had ik alle drie de Zeearenden in actie op de foto... Best uniek ook voor NL denk ik! Het bedelen van het jong was overigens succesvol, moeder Zeearend kwam uiteindelijk een lekkere vis brengen die opgepeuzeld werd in het hoge gras.

Groeten, Thijs Scientific name: Haliaeetus albicilla
Dutch name: Zeearend
English name: White-tailed Eagle
Place: Groningen - Onnerpolder
Date: 15 Jul 2018
Posted: Tue 17 Jul 2018, 17:57
View: 7
Comments: 0
Nog steeds flink wat foto's van de Klapekster die ik leuk genoeg vind om hier te laten zien, maar dit is voorlopig even de laatste. Bij deze foto vind ik de actie wel gaaf, de muis werd hardhandig onder handen genomen en aan stukken gescheurd. Het licht was al iets harder geworden, waardoor ik een wat hogere sluitertijd had voor de actie. Gelukkig was het licht ook weer niet te hard waardoor de kleuren nog mooi waren!

Zal ze al jongen hebben in het hoge noorden..... !?

Groeten, Thijs Scientific name: Lanius excubitor
Dutch name: Klapekster
English name: Great Grey Shrike
Place: Groningen
Date: 24 Feb 2018
Posted: Sat 19 May 2018, 9:57
View: 13
Comments: 0
De laatste twee maand de fotografie wat op een lager pitje door wat problemen met de apparatuur... Daar komt hopelijk deze week een einde aan, want ik kan mijn combi weer ophalen binnenkort. Gisteren met de body van mn pa en een geleende lens van een fotomaat het zuidlaardermeer in geweest. Voordat ik een excursie moest leiden voor de Nationale vogelweek van Vogelbescherming in het gebied even bij de Witkeelkwikstaart geweest. Vlak voordat ik weg moest voor de excursie ging hij nog even fraai in het fluitenkruid zitten met perfect licht! Erg blij mee.

Groeten, Thijs Scientific name: Motacilla cinereocapilla
Dutch name: Witkeelkwikstaart
English name: White-throated Wagtail
Place: Groningen - Onnerpolder
Date: 13 May 2018
Posted: Mon 14 May 2018, 15:37
View: 8
Comments: 0
Op een praktisch windstille avond zag ik dit tafereeltje. De witte kwikstaarten hadden wat palen uitgekozen om op te zitten poetsen met af en toe een onderbreking om een insect uit de lucht te pakken. De reflectie was erg fraai. Verschillende posities ingenomen t.o.v. de rij palen voor verschillende beelden. Deze schuine versie vind ik zelf wel leuk geworden.

Groeten, Thijs Scientific name: Motacilla alba
Dutch name: Witte Kwikstaart
English name: White Wagtail
Place: Groningen - Zuidlaardermeergebied
Date: 07 Apr 2018
Posted: Tue 24 Apr 2018, 15:46
View: 10
Comments: 0
Vers van de pers!

Na 5 winters aanwezigheid dachten we niet, i.v.m. werkzaamheden in het gebied, dat mevrouw Klapekster deze winter nog terug zou keren. Echter, ze kwam gewoon weer terug. 6 winters op rij komt ze nu terug naar dit gebied, vlak achter mijn huis, voor zover bekend volgens mij een 'Nederlands record'. Toch leuk zo'n ringetje! Waar het vorige winter niet lukte om de Klapekster omlaag te krijgen op de setting lukte dat vanmorgen wel. Het was prachtig koud en zonnig weer toen ze rond half 9 vanochtend op de setting kwam. Wat een geweldige soort om van zo kortaf te kunnen zien en fotograferen; een wens die uit kwam!

Groeten, Thijs Scientific name: Lanius excubitor
Dutch name: Klapekster
English name: Great Grey Shrike
Place: Groningen
Date: 17 Feb 2018
Posted: Sun 18 Feb 2018, 10:38
View: 10
Comments: 0
Select sort method:  Order:  
Page 1 of 3
Goto page 1, 2, 3  Next