Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by
Personal Gallery of thijsglastra
You can view the personal galleries of other members by clicking on the link in their profiles
Goto page 1, 2, 3  Next

Vaak zie je Bosuilen in holtes van bomen. Minder vaak zitten ze vrij. Deze vogel zit over het algemeen in een holte, maar heeft soms wel eens de neiging om op een plekje buiten de holte te gaan zitten. Echt vrij zit de vogel niet, vanaf het pad is de vogel eigenlijk niet te zien. Door iets dichterbij te kruipen in een nogal onmogelijke houding, kreeg ik precies een mooi doorkijkje, waardoor de vogel helemaal vrij zat. Was overigens een lekker donker plekje, tussen de klimop. Met iso 2500 en 1/6 uit de hand werd er uiteraard veel onscherp. Maar in zo'n geval moet je gewoon veel foto's maken, want dan zijn er vaak wel een paar scherp :) Levert toch weer een andere bosuilfoto op!

Groeten, Thijs Scientific name: Strix aluco
Dutch name: Bosuil
English name: Tawny Owl
Place: Nederland
Date: 16 May 2019
Posted: Tue 21 May 2019, 6:16
View: 1
Comments: 0
De laatste foto die ik wil laten zien uit de serie van de Blauwe reiger die twee Wilde eenden kuikens naar binnen werkte. Nadat de moedereend de aanval had ingezet koos de Blauwe reiger het hazenpad. Voor het tweede kuiken was het echter ook te laat. In de snavel van de reiger maakte het eendje zijn eerste en laatste vlucht en verdween niet veel later in de bek van de reiger. De moedereend had nog 6 jongen over, hopelijk redden daar de meeste het van tot volwassen eend! De fietser in de achtergrond fietste niet veel later rustig voorbij en had niets meegekregen van het hele schouwspel. 

Groeten, Thijs Scientific name: Ardea cinerea
Dutch name: Blauwe Reiger
English name: Grey Heron
Place: Wageningen
Date: 26 Apr 2019
Posted: Mon 06 May 2019, 14:54
View: 2
Comments: 0
Laatste tijd regelmatig op de fiets op pad rondom Wageningen, in het voorjaar is er altijd genoeg te beleven! Net boven de campus van Wageningen zitten wat paartjes Patrijzen, op zoek naar deze vogels zag ik een moeder eend met jongen. Mijn aandacht werd echter getrokken door een fazant die nogal druk was. Tijdens het fotograferen van de fazant zag ik vanuit mijn ooghoeken een Blauwe reiger aankomen vliegen en besefte me dat die de jonge eendjes ook gezien moest hebben... En inderdaad, niet veel later had de Blauwe reiger een kuiken te pakken. Hij vloog er vrij snel een stukje mee weg, niet echt goed op de foto kunnen zetten. Maar de reiger was nog niet uitgegeten en niet veel later naderde hij weer de moedereend met jongen. 1 van de jongen was bij het oversteken van de ene sloot naar de andere sloot achtergebleven en daar wist de reiger wel raad mee... Ook dit jong werd gepakt, dit keer lag ik klaar voor de foto. (1/2) Scientific name: Ardea cinerea
Dutch name: Blauwe Reiger
English name: Grey Heron
Place: Wageningen
Date: 26 Apr 2018
Posted: Tue 30 Apr 2019, 14:29
View: 5
Comments: 0
Het was altijd nog een wens om eens een Bruine kiekendief op de foto te zetten. Tot dusver waren het altijd slechts bewijsplaatjes. Maar begin april op een fraai plekje voor kieken wezen kijken. In eerste instantie leek het erg rustig en hadden we de moed al bijna opgegeven, toen het opeens een beetje begon te vliegen. Eerst het mannetje en later het vrouwtje mooi met nestmateriaal. Het licht was gelukkig nog niet al te hard en de houding kan i.m.o. bijna niet beter. Kortom, zeer content mee :)

Groeten, Thijs Scientific name: Circus aeruginosus
Dutch name: Bruine Kiekendief
English name: Western Marsh Harrier
Place: Nederland
Date: 08 Apr 2019
Posted: Fri 26 Apr 2019, 15:41
View: 2
Comments: 0
Voor zonsopkomst op de fiets gestapt en bij de uiterwaarden onder Wageningen wezen kijken. Tijdens de zonsopkomst fietste ik onderlangs bij de Wageningse berg. Hier zitten verschillende paartjes Fazant welke ook wel op t fietspad te zien waren. Vlak voor een bocht zag ik al in de verte twee fazanten lopen precies in een spotlight van de opkomende zon. Gebruik gemaakt van deze mooie omstandigheden,leverde imo wel een sfeervolle foto op.

Groeten, Thijs Scientific name: Phasianus colchicus
Dutch name: Fazant
English name: Common Pheasant
Place: Wageningen
Date: 20 Apr 2019
Posted: Tue 23 Apr 2019, 15:18
View: 0
Comments: 0
De Bosuil blijft voor mij een fantastisch onderwerp. Naast de adulte vogels, had ik de jonge vogels al wel eens gezien maar echt goed op de foto was nog niet gelukt. Na een tip dat bij een nest de jongen waarschijnlijk binnen enkele dagen er uit zouden kunnen komen, de volgende ochtend die kant op gegaan. Bij aankomst trof ik 1 jong in de holte van de boom aan, maar al gauw viel mijn blik op een jonge bosuil die op de grond lag tegen een boom aangedrukt. Toen het drukker begon te worden met wandelaars en honden (snuffelend bij elke boom en achter een haas aan rennend) samen met een andere fotograaf besloten om het uiltje op een tak op veilige hoogte te zetten, we zagen het anders al mis gaan! De dagen daarna was een van de twee jongen soms zoek, maar afgelopen donderdagochtend zaten ze beide mooi op enkele meters hoogte in de takken tussen het frisse groen! Lekker vroeg in de ochtend, voordat de zon op de takkeling stond, was het uiltje lekker actief om zich heen aan het kijken! Genieten!

Groeten, Thijs Scientific name: Strix aluco
Dutch name: Bosuil
English name: Tawny Owl
Place: Nederland
Date: 18 Apr 2019
Posted: Sun 21 Apr 2019, 11:15
View: 0
Comments: 0
Afgelopen herfst voor de maandopdracht dit bosuiltje opgezocht. Naast de foto die ik destijds voor de maandopdracht instuurde, nog aardig wat foto's die ik nog niet eerder had geplaatst. Bij deze nog eentje uit de serie.
Ik stond al een paar uur bij dit uiltje, toen er 2 dames met 3 honden bij me kwamen staan, om te vragen wat ik aan het fotograferen was. Dat vond de uil toch wat te veel van het goede en dook z'n holletje in. Nadat de dames weer door waren gelopen, op een afstandje rustig afgewacht totdat de bosuil weer uit z'n holletje kwam. Na een kwartier kwam hij voorzicht over het randje kijken. Dat resulteerde in deze 'kiekeboe' foto. Gebruik gemaakt van de herfstkleuren die het bos oranje deden kleuren.

Groeten, Thijs Scientific name: Strix aluco
Dutch name: Bosuil
English name: Tawny Owl
Place: Nederland
Date: 15 Nov 2018
Posted: Sun 10 Feb 2019, 17:52
View: 3
Comments: 0
In Monument Valley zaten weinig vogels. In het besneeuwde landschap vonden we tijdens een wandeling de al eerder geplaatste Amerikaanse Klapekster. Voor de rest bijzonder weinig, maar toen we bij de camperplaats aankwamen zagen we twee roodborstlijsters zitten. Door op een helling te gaan staan kon ik deze fraaie lijstersoort mooi tegen de rode rotswand aan fotograferen. Dat in combinatie met de herfstkleuren en het beetje sneeuw zorgde voor een prachtig kleurenpallet, waarin de Roodborstlijster goed tot zijn recht komt!

Groeten, Thijs Scientific name: Turdus migratorius
Dutch name: Roodborstlijster
English name: American Robin
Place: Monument Valley, VS
Date: 28 Dec 2018
Posted: Thu 07 Feb 2019, 17:43
View: 1
Comments: 0
Vanochtend met -7 in mn tentje bij Klappie gaan zitten. De wereld was mooi wit door de rijp en bij aankomst, half uurtje voor zonsopkomst, zag ik haar al in het topje van haar slaapbosje zitten. Snel in mn tentje gaan zitten en dan is het wachten. Na een tijdje kwam ze in de hoge tak bij mn setting zitten, om vervolgens naar beneden te duiken en in de vrieskou lekker een muisje op te peuzelen. De zon kwam inmiddels net boven de bomen uit en bescheen in eerste instantie alleen nog maar de achtergrond, dat zorgde voor een mooi sfeertje, waarin de kou mooi in contrast staat met de warme gloed van de zon! Het was even kou lijden, maar dan heb je ook wat.

Groeten, Thijs Scientific name: Lanius excubitor
Dutch name: Klapekster
English name: Great Grey Shrike
Place: Groningen
Date: 20 Jan 2019
Posted: Sun 20 Jan 2019, 14:06
View: 4
Comments: 0
Op de camperplaats bij de Grand Canyon was het een feest met vogels, met name in de ochtenduurtjes. Overal waar je kwam zaten wel vogels, waaronder veel junco's, wat gaaien, maar ook deze Western Bluebirds. Ik had me nauwelijks ingelezen in de aanwezige vogelsoorten, dus toen ik deze soort voor het eerst zag wist ik niet wat ik zag, zulke mooie kleuren... Ze kwamen op het camper park langs in groepjes om water te drinken wat uit de kraantjes voor de campers drupte. Een mooi gezicht hoe ze als een compact groepje kwamen drinken. Deze ochtend was het ruim onder 0 en was het enige vloeibare water het water bij de kraantjes. Daarbij was het mooi zonnig en had ik daardoor genoeg sluitertijd voor wat actiebeelden. Ze vlogen namelijk af en aan om wat te drinken. Het moment is puur geluk maar de sluitertijd liet het gelukkig wel toe. Een van de bluebirds vloog hier net weg wat de foto toch wel extra leuk maakt ;)

Groeten, Thijs Scientific name: Sialia mexicana
Dutch name: Blauwkeelsialia
English name: Western Bluebird
Place: Grand Canyon, VS
Date: 26 Dec 2018
Posted: Wed 16 Jan 2019, 16:59
View: 4
Comments: 0
Nog een foto van de Amerikaanse Klapekster, met een andere achtergrond en de hagedis in de snavel. De achtergrond bestaat uit de besneeuwde rode rotsen en de strakblauwe lucht. De hagedis hing er waarschijnlijk al een tijdje want hij zag er wat verschrompeld uit. De staart was kort hiervoor al opgegeten door de Klapekster. Dit was vlak voordat de Hagedis voor de rest in zijn geheel naar binnen ging. Hierna zal ik er nog eentje plaatsen waar de Klapekster veel meer ruimte krijgt waardoor wat meer habitat in beeld is.

Groeten, Thijs Scientific name: Lanius ludovicianus
Dutch name: Amerikaanse Klapekster
English name: Loggerhead Shrike
Place: Monument Valley, VS
Date: 29 Dec 2018
Posted: Sat 12 Jan 2019, 17:25
View: 4
Comments: 0
Na 3 weken wachten was er dan gisterochtend eindelijk rijp. Op tijd richting de Notenkraker om deze mooie winterse omstandigheden te benutten! De Notenkraker was zoals altijd druk bezig met nootjes verstoppen. De hofleverancier van nootjes, een balkon bij een studentenflat, wordt nog altijd veelvuldig bezocht. Hier zat hij even in het gras met rijp. Door de donkere omstandigheden werden maar weinig foto's scherp, enkele waren gelukkig wel gelukt! Weer een leuke toevoeging aan de serie :) 

Groeten, Thijs Scientific name: Nucifraga caryocatactes
Dutch name: Notenkraker
English name: Spotted Nutcracker
Place: Wageningen
Date: 12 Dec 2018
Posted: Thu 13 Dec 2018, 8:20
View: 4
Comments: 0
Vandaag staat er een artikeltje van mijn hand over de Bosuil op Natuurfotografie.nl ( https://www.natuurfotografie.nl/8-keer-creatief-bosuil/ ), die in het teken staat van het fotograferen van de Bosuil op verschillende manieren. Afgelopen jaar ben ik namelijk regelmatig naar twee bosuilen geweest in de omgeving van Wageningen met als doel een zo'n divers mogelijke serie te schieten van deze soort. Toen we vorig jaar in december sneeuw hadden kon ik de Bosuil in een geweldig mooie winterse omstandigheden vastleggen. Ik had destijds al een fotootje via de maandopdracht laten zien, maar bij deze nog een foto van deze prachtige dag, nu iets closer in beeld door besneeuwde takken heen gefotografeerd. 

Groeten, Thijs Scientific name: Strix aluco
Dutch name: Bosuil
English name: Tawny Owl
Place: Utrecht
Date: 11 Dec 2017
Posted: Tue 06 Nov 2018, 12:52
View: 3
Comments: 0
Nog zo'n 3 weken en dan bestaat de kans dat de Klapekster voor het 7e jaar op rij terugkeert bij mij achter het huis... ik hoop het ontzettend, maar goed, het is al een vrij oud beestje en het overwinteringsgebied verandert ook steeds verder. We hebben haar slaapbosje gelukkig weten te behouden voor komende winter dus dat is gunstig mocht ze terugkeren. Erg blij met de foto's die ik afgelopen winter heb kunnen maken, waaronder deze in het allereerste licht! Het warme licht vind ik een prachtig effect geven. Maar mocht ze terugkeren dan heb ik nog heel wat foto's in gedachten die ik graag zou willen maken, dus ik kijk uit naar haar terugkeer!

Groeten, Thijs Scientific name: Lanius excubitor
Dutch name: Klapekster
English name: Great Grey Shrike
Place: Groningen
Date: 18 Mar 2018
Posted: Mon 24 Sep 2018, 15:40
View: 2
Comments: 0
Op Helgoland hadden we veel bewolking dus ook aardig wat met high-keys gedaan. Hier twee Jan-van-genten met onenigheid in high-key. Denk dat ie beter uitkomt als je op de foto klikt; tegen een donkere achtergrond.

Groeten, Thijs Scientific name: Morus bassanus
Dutch name: Jan-van-gent
English name: Northern Gannet
Place: Helgoland
Date: 10 Jun 2018
Posted: Mon 13 Aug 2018, 15:33
View: 2
Comments: 0
Het barst al weer aardig los met de Steenuiltjes op BP, maar sinds 26 jan is er geen Bosuil meer langsgekomen, dus bij deze ;) Na de Bosuil van de winter al in een herfst- en wintersetting gefotografeerd te hebben was dit voorjaar het doel om de Bosuil in het groen vast te leggen. Deze dag op de fiets naar deze Bosuil en onderweg op klaarlichte dag totaal onverwacht een boommarter kunnen fotograferen op het fietspad waar ik fietste! Die was dus al in de pocket. Vervolgens bij de Bosuil ben ik wat op afstand gaan staan en heb ik geprobeerd een mooi doorkijkje te vinden in een struik voor mij. Dat was nog een beste uitdaging maar volgens mij wel leuk gelukt :) 

Groeten, Thijs Scientific name: Strix aluco
Dutch name: Bosuil
English name: Tawny Owl
Place: Gelderland
Date: 15 May 2018
Posted: Wed 08 Aug 2018, 9:34
View: 6
Comments: 0
2 latjes a 240cm gekocht, 2 'bogen' gemaakt van 3x 80cm. Voorste boog zo'n 15cm de grond in gedrukt, achterste deel lukte niet ivm droogte dus die maar schuin laten hangen (zit vast aan dekzeil dus blijft 'hangen'. Daarover een dekzeil. Heb een dekzeil van 3x4m gekocht; 1x3m om op te liggen, 3x3 voor over de houten constructie. Dekzeil vastgeschroefd op de constructie. Voorkant ook bedekt met dekzeil, gat in geknipt voor de lens en om doorheen te kijken. Hutje aangekleed met wat wilgentakken. Heb m in het donker neergezet. Scientific name: Casa natura
Dutch name: Lighutje
English name: Low angle hide
Place: Wageningen
Date: 22 Jul 2018
Posted: Mon 23 Jul 2018, 15:02
View: 109
Comments: 2
"NOODKREET"
Omdat mijn combi (lens en body) van het voorjaar op de straatstenen was gekletterd heeft me dat het een en ander aan geld gekost. Daarom nu een vakantiebaantje, nachtwerk in een kaasfabriek (Leerdammer ;) ). Als ik dan in de ochtend naar huis fiets is de zon net op, met het weer van de afgelopen weken puur genieten. Afgelopen vrijdag even een omweggetje gemaakt langs de uiterwaarden onder Wageningen. Daar trof ik een mooi clubje lepelaars aan waardoor ik op het idee kwam daar een lighutje neer te zetten. Die zelfde dag nog voor 8 euro iets primitiefs in elkaar gezet en geplaatst op de plek bij de lepelaars. Een dagje laten rusten en gisterochtend om 4.15 gaan liggen... in de schemer zag ik al lepelaars die echter al ruim voor zonsopkomst er vandoor gingen. Reigers vissen gewoon op 3m voor het hutje, dus ik wist dat ik goed verborgen zat. Dat bleek ook nog maar eens bij de eerste foto's van die ochtend (Vervolg zie hieronder). Scientific name: Accipiter gentilis
Dutch name: Havik
English name: Northern Goshawk
Place: Wageningen
Date: 22 Jul 2018
Posted: Mon 23 Jul 2018, 6:20
View: 11
Comments: 0
Nog steeds flink wat foto's van de Klapekster die ik leuk genoeg vind om hier te laten zien, maar dit is voorlopig even de laatste. Bij deze foto vind ik de actie wel gaaf, de muis werd hardhandig onder handen genomen en aan stukken gescheurd. Het licht was al iets harder geworden, waardoor ik een wat hogere sluitertijd had voor de actie. Gelukkig was het licht ook weer niet te hard waardoor de kleuren nog mooi waren!

Zal ze al jongen hebben in het hoge noorden..... !?

Groeten, Thijs Scientific name: Lanius excubitor
Dutch name: Klapekster
English name: Great Grey Shrike
Place: Groningen
Date: 24 Feb 2018
Posted: Sat 19 May 2018, 9:57
View: 13
Comments: 0
De laatste twee maand de fotografie wat op een lager pitje door wat problemen met de apparatuur... Daar komt hopelijk deze week een einde aan, want ik kan mijn combi weer ophalen binnenkort. Gisteren met de body van mn pa en een geleende lens van een fotomaat het zuidlaardermeer in geweest. Voordat ik een excursie moest leiden voor de Nationale vogelweek van Vogelbescherming in het gebied even bij de Witkeelkwikstaart geweest. Vlak voordat ik weg moest voor de excursie ging hij nog even fraai in het fluitenkruid zitten met perfect licht! Erg blij mee.

Groeten, Thijs Scientific name: Motacilla cinereocapilla
Dutch name: Witkeelkwikstaart
English name: White-throated Wagtail
Place: Groningen - Onnerpolder
Date: 13 May 2018
Posted: Mon 14 May 2018, 15:37
View: 9
Comments: 0
Select sort method:  Order:  
Page 1 of 3
Goto page 1, 2, 3  Next