Het magazine voor Natuurfotografen

Sponsored by
Birdpix.nl Forum Index -> Fotograaf van de maand


FvdM augustus 2013: Menno van Duijn

 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
View previous topic :: View next topic  

Author
Message
Arjen Drost
Megavip


Gender: Male
Age: 45
Joined: 06 Dec 2004
Posts: 2318
Location: Groningen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Thu 01 Aug 2013, 14:35    Post subject: FvdM augustus 2013: Menno van Duijn
Korte bio
Naam: Menno van Duijn

Leeftijd: 30
Woonplaats: Katwijk
Beroep: Merchandiser Hardwaren bij Bever
Andere hobby's: Reizen en Wielrennen
Gebruikte apparatuur: Canon, diverse lenzen en body’s.
Website: www.mvdphoto.com
Foto’s op Birdpix:

Interview
Waarom vogelfotografie?
Als vierjarig jochie kreeg ik van m’n ouders een afgekeurd Engels vogelboekje van 1 gulden uit de bibliotheek. M’n ouders hadden de Nederlandse namen van de vogels opgezocht en erbij geschreven. Binnen een mum van een tijd kende ik alle namen uit m’n hoofd en bleef ik maar zeuren wanneer we naar de duinen gingen zodat ik de vogels uit het boekje ook echt kon zien. Op latere leeftijd leerde ik meer vogelaars kennen en ging ik mee op pad door heel het land achter zeldzame soorten aan. Ik was diep onder de indruk van de fotografen met de telelenzen; toen kon je het aantal fotograferen bij een zeldzaamheid op één hand tellen: Hans Gebuis, René van Rossum (van wie ik het enthousiasme voor vogelfotografie heb gekregen), René Pop en Arnoud van den Berg. Al snel werd een eerste Pentax 200mm aangeschaft, toen een 400, vervolgens over op een Sigma 170-500 APO en toen de grote stap naar Canon. Al snel stak ik meer tijd in het fotograferen van de “gewone” soorten dan de registratie van zeldzaamheden, ik wilde meer uit m’n foto’s halen, ze moesten zelf “iets” vertellen. Ik kwam toen in contact met Lorenzo Maginzali en hij heeft mij heel veel geleerd en ik zag/ zie hem als mijn mentor.


Texel oktober 2000, scan dia.
Terwijl ander fotografen wachtte tot de vogel weer helemaal vrij kwam om deze full frame te fotograferen was ik de enige die de vogel op eigenwijze manier fotografeerde.


Wat is het leuke aan vogelfotografie?
Buiten zijn, tot rust komen en de schoonheid van de natuur vastleggen. Ik vind het met name ook leuk dat je door middel van je foto’s mensen enthousiast krijgt om ook te gaan fotograferen of meer naar vogels te laten kijken. Voorbeeld is mijn oud collega Hans Overduin die al eerder fotograaf van de maand is geweest. Tevens vind ik dat je als natuurfotograaf in dienst moet staan van de natuur. Door je foto’s te delen, de mensen er van te laten genieten en bewust te laten worden van het behoud van de natuur, heb je een rol als beschermer.


Uren, dagen en jaren achter elkaar hebben we in het voorjaar de Geoorde Futen gefotografeerd. Stil liggen wachten in een kleine schuiltent wachtend op wat er gaat komen en tussentijds genieten van alles wat er gebeurd.

Wat zijn de minder leuke kanten?
Dat er mensen rondlopen die de duurste apparatuur aanschaffen maar niks van vogels begrijpen, veelal de dieren verstoren en schade aan de omgeving toebrengen en wanneer ze dan op hun gedrag worden aangesproken direct in de aanval gaan. Er worden nu allerlei gedragsregels opgesteld, maar er zou eerder een collectief moeten komen. Een voorbeeld is “Respect the mountains”, een organisatie die bergsporters informeert en overtuigt dat ze hun omgeving schoon achter moeten laten en met respect naar de natuur moeten handelen. Zo iets zou meer waarde hebben dan een sheet met allerlei geboden.


Tja iedereen kent de verhalen rondom de Blauwborsten van Utrecht en andere locaties. Hordes fotografen die van heinde en ver komen voor die ene vogel terwijl als men een beetje moeite en tijd in lokale gebieden zou steken ze een vogel geheel voor zichzelf zouden hebben.

Wat is je specialiteit?
Ik probeer vooral mijn foto’s een verhaal te laten vertellen. Een registratie van een vogel is op zich geen kunst met de juiste apparatuur. Sfeer, gedrag, compositie en landschap spelen een grote rol in mijn foto’s.


Een heel najaar heb ik samen met Lorenzo van augustus tot december een paartje Roodborsttapuiten gefotografeerd de vogels waren geheel aan ons gewend waardoor je meer uit je foto’s kon halen en zonder schuiltent kon werken.

Wat kenmerkt jouw foto’s?
Ik denk dat met name mijn foto’s van vogels in een sfeervolle omgeving als een 'van Duijn' worden herkend.


Een foto waar ik zelf altijd van gedroomd heb. Een Reuzenalbatros zeilend op de wind over de weidse oceaan met lichtstralen van de ondergaande zon door de wolken. Een romantisch beeld wat zeelieden beschreven en albatrossen als wakers in barre omstandigheden.

Hoe werk je meestal?
Dat hangt af van het onderwerp. In de winter en het najaar loop en rij ik vooral rond. Als de vogels schuw of gevoelig voor verstoring zijn, werk ik vanuit een schuilhut. In het voorjaar zoek ik (zonder apparatuur) naar vogels die zich goed laten benaderen; ik ga dan later terug om de vogel proberen te fotograferen.


In een ruigte in de polder zaten meerdere paartjes Veldleeuweriken. M’n schuiltent had ik opgezet bij een open stukje waar ze regelmatig even foerageerden. Een mannetje liep al zingend voor m’n tent en toen het vrouwtje in de buurt kwam begon hij regelmatig buigingen voor haar te maken. Gedrag wat ik nooit eerder gezien heb of van gehoord. Dit soort momenten geven dan aan dat de vogels geheel op hun gemak zijn en dit gedrag vertonen.

Hoe probeer je verstoring te voorkomen terwijl je die mooie foto maakt?
Er is één even belangrijke als simpele stelregel: let op hoe de vogel op jou en je camera reageert. Merk je verstoring of stress, trek je dan terug en laat de vogel met rust, er komt vast nog wel eens een betere kans. Ik denk dat je bij mij ook geen foto’s zult vinden van omkijkende vogels die van achter zijn gemaakt, omdat ze van me weglopen. Zo heb ik Futen gefotografeerd die tussen m’n statiefpoten door doken terwijl ik in een waadpak in het water stond. De Futen waren op jacht naar visjes die op het omgewoelde zand afkwamen waar voor zij op hun beurt weer voedsel tussen zochten.


Net als de Geoorde Futen fotografeerde we de Futen ook vanuit een projectmatig concept. Wat betekend dat je uren, dagen en jaren achter elkaar met de goede omstandigheden het weer gaat proberen en alert bent op speciale momenten.

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotograferen?
Vanaf mijn tiende liep ik al foto’s te maken van de eenden en meeuwen in de vijvers met een 200mm. Ik ging toen wel eens mee met andere vogelaars en fotografen maar ben vanaf m’n 20e serieus op fotografie gaan richten.

Wat zijn je favoriete plekjes?
Ik ga vooral op pad in de duinen rondom Katwijk, het strand en de polders. Elk jaar ga ik ook naar Schiermonnikoog met vrienden en regelmatig kom ik in het voorjaar op Texel om workshops te geven. In de winter bezoek ik regelmatig het Lauwersmeergebied en de deltagebieden. Met name als er sneeuw ligt neem ik vrij om de ganzen in de sneeuw te kunnen fotograferen.


Dit zijn de mooiste maar schaarse momenten in Nederland. Al glijdend met de auto over gladden besneeuwde wegen die nog net zichtbaar waren om als enige de ganzen te fotografen in een winters landschap.

Wat is je droomsoort/-gebied?
Extreme omstandigheden en landschappen hebben mij altijd al weg laten dromen naar wat voor foto’s en soorten ik er zou kunnen fotograferen. In 2011 is al een droom in vervulling gegaan door als reisleider mee te gaan op de Atlantic Odyssey. Vanuit het zuidelijkste puntje van Argentinië zijn we vertrokken naar Antarctica en via verschillende eilanden in de Atlantische Oceaan na zes weken geëindigd op de Kaapverden. Hierbij hebben we het mooiste gebied wat ik ooit heb gezien bezocht: South Georgia. Naar dit gebied zou ik nog graag eens terug gaan. Bijvoorbeeld met de expeditiecruise naar de Falklands, South Georgia, Antarctica en dan weer terug naar Ushuaia. Als tegenhanger zou ik ook de noordelijke poolstreken nog graag willen bezoeken. De reis vanuit Vlissingen naar Spitsbergen staat nog op de verlanglijst en ik ben ook bezig om een reis op te zetten naar de Varangerfjord in de winter om de Konings- en Steller’s Eiders te fotograferen.


Voor ik mee ging op de Atlantic Odyssey, met als hoogtepunt een bezoek aan South Georgia, had ik al in gedachte wat voor foto’s ik wilde maken. Ik was altijd gefascineerd door de detail in het geel, de snavel en intrigerende oog van deze vogels. Ik heb uren alleen maar portretten zitten maken, dit zou ik daar nog weken vol hebben kunnen houden.

Wat zou je nog graag doen op fotografiegebied?
Tja, daar nemen mijn gedachten nog wel eens de vrije loop mee. Ik zou het mooi vinden om mijn droomgebieden te kunnen bezoeken. Of (deels) te kunnen leven van natuurfotografie.


Een foto die veel is gemaakt, ook dit voorjaar maar ik geef zelf een vogel meer ruimte om deel te laten maken van een landschap in plaats van deze strak in te kaderen.

Heb je een fotograaf die je erg inspireert? Zo ja, welke?
Met name de Hongaarse fotograaf Bence Mate. Maar ook het Finse duo Jari Peltomaki en Markus Varesvo, de Fransman Vincent Munier, aan de andere kant van het water Andy Rouse, Danny Green, Art Wolfe etc. Van onze eigen bodem Theo Bosboom, Jasper Doest, Jan Vermeer, Andrew George, Lorenzo Maginzali, Edwin Giesbers en natuurlijk Frans Lanting enz.

Doe je nog aan andere vormen van fotografie?
Naast natuurfotografie in brede zin, richt ik mijn camera af en toe eens op wat meer historische cultuur, met name in het buitenland.

Heb je nog een leuke anekdote m.b.t. je fotografie?
Mijn oom uit Zwitserland, die ook fotografeert, wilde mee om vogels en landschappen te fotograferen. Het was een prachtige winter en we vertrokken vroeg richting Friesland. Ik ging er van uit dat m’n oom wel koude omstandigheden gewend was, hij ging immers regelmatig skiën. Als hij vroeg of de verwarming in de auto aan mocht, zei ik dat dat niet kon omdat de lenzen zouden beslaan. Nu hoor ik elke kerst, als zij naar Nederland komen, dat hij het nog nooit zo koud had gehad en zóóóó graag de verwarming aan had willen hebben.

Wat vind je van Birdpix?
Ik heb mij destijds ingeschreven als beginnende fotograaf, ik heb toen van de onderbouwde commentaren veel geleerd. Met name om kritisch naar je eigen foto’s te kijken en je emotioneel los te koppelen van het moment dat je de foto maakt en hoe iemand anders de foto zal zien. Via het forum heb ik ook snel het één en ander geleerd over de apparatuur en ben ik in contact gekomen met goede fotografen. Ook kon je toen belangeloos aangeven dat je een reis wilde organiseren en op zoek was naar medereizigers. Helaas is het doel van BP, het leren (kennen) en inspireren van (opkomende) natuurfotografen, verschoven naar een website die, naar mij inzicht, een commercieel doel hogerop stelt. Er is nu ook een trend dat fotografen niet kritisch en onderbouwd commentaar geven, maar enkel lovende woorden naar elkaar spreekt in de hoop ook zelf dergelijke lovende reacties te krijgen waardoor de goede foto’s van “ buitenstaanders” ondergeschikt raken en niet de aandacht krijgen die ze verdienen (mede doordat er nu minder kritisch naar de foto’s wordt gekeken vanuit de moderators); dit staat in mijn ogen de ontwikkeling van Birdpix zelf in de weg en verklaart de opkomst van alternatieve gelijkwaardige forums.


Het begon te sneeuwen en andere fotografen gingen snel naar huis om een warme chocomelk te drinken en op te warmen. Dit zijn juist de momenten waarop je door moet zetten. Ik kon in alle rust deze Torenvalk fotograferen in een sneeuwbui. De bevroren tenen en vingers maar voor lief nemend.

Heb je nog een tip voor andere fotografen?
Ga eens op pad zonder je fotoapparatuur. Leer je vogels kennen, bestudeer het gedrag en je omgeving en laat dit de volgende keer samen komen in je foto.


Pas als je gedrag van vogels kent weet je wanneer je snel moet handelen. Aan het gedrag merkte ik dat de vogels zouden gaan paren. Ik gaf toen een workshop en verzamelde snel de mensen om zo samen de paring en dit liefdesbeeld te kunnen maken.

Beste foto

Waarom is dit je beste foto?
Tja, mijn standaard antwoord is eigenlijk dat ik die nog moet maken. Dat moet voor iedere fotograaf het streven zijn. Maar is heb wel een selectie die er voor in aanmerking kan komen.

Hoe heb je hem genomen?
Door al mijn vrije tijd aan het fotograferen van de Roodborsttapuiten te besteden. Ook een beeld wat ik al in m’n hoofd gemaakt had.

Wat kan er beter aan?
Een mannetje op de Kaardebollen op de achtergrond?
De vogel iets meer gekanteld zou zijn waardoor de rechtervleugel meer zichtbaar zou zijn?

Welke foto zou je nog heel graag maken?
Een prijswinnende Wink

Wie zou je volgende maand tot fotograaf van de maand willen benoemen en waarom?
Remco van Daalen, een fotograaf die aardig aan de weg timmert.
Back to top
Reply with quote
 
Hans Overduin


Gender: Male
Age: 51
Joined: 09 Nov 2010
Posts: 167
Location: Den Haag
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Thu 01 Aug 2013, 15:14    Post subject:
Ha die Menno,

Mooi inkijkje in je fotoleven. Met je opmerkingen over e.e.a. kan ik het alleen maar eens zijn Smile

En natuurlijk fraaie platen, maar dat spreekt voor zich. De Hop had ik trouwens niet eerder gezien, leuk beeld !

See you,
Hans
_________________
Nikon...... al meer dan 35 jaar!
Back to top
Reply with quote
 
kanon
PixPas (Basic)


Gender: Male
Age: 64
Joined: 18 Jan 2010
Posts: 274
Location: Ommen
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Thu 01 Aug 2013, 22:28    Post subject:
Goed verhaal waar ik het helemaal mee eens ben, samen met prachtige foto's levert een mooi portret op.
Groet, Henk-Jan
_________________
Werktuig: Canon.

Lijfspreuk: nobody is perfect
I am nobody

Site: www.henk-jan-bezemer.nl
Back to top
Reply with quote
 
Ruud van Veenschoten


Gender: Male
Age: 61
Joined: 01 Nov 2005
Posts: 765
Location: Amersfoort
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Fri 02 Aug 2013, 9:58    Post subject:
Heel bekend verhaal Menno. Leuk om te lezen. Portret van de pinguin is een juweeltje. Sowieso fraaie foto`s. Compliment.

En je opmerking over Birdpix: bullseye. Ik denk er (en met mij vele andere oudgedienden) hetzelfde over!!! Birdpix team: DOE er iets mee!!

Hartelijke groet,
Ruud van Veenschoten
_________________
Canon body`s en Canon L glaswerk. Feisol 3371 statief + Jobu BWG-HD schommelkop.
Back to top
Reply with quote
 
Albert Allema


Gender: Male
Age: 24
Joined: 23 Oct 2009
Posts: 186
Location: Drachten
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Fri 02 Aug 2013, 21:08    Post subject:
Mooi verslag Menno.
Mooi te lezen hoe je je echt richt op een onderwerp en dat dat ook echt vruchten afwerpt.
Prachtige foto's erbij, vind de groothoek opname van de rbt erg mooi, was dat afstandbediening of uit de hand?
Hoop nog eens wat van je te zien hier op birdpix.

Gr Albert.
_________________
Nikon D3100
Nikon D300
Nikkor 300mm f4 + 1.4 converter II Nikkor
Back to top
Reply with quote
 
Menno van Duijn


Gender: Male
Age: 38
Joined: 31 Dec 2003
Posts: 76
Location: Katwijk
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Mon 05 Aug 2013, 14:46    Post subject: afstand
Hoi Albert, genomen met een afstandsbediening. 10mm was nog net te ver om uit de hand te fotograferen Wink
_________________
Zie profiel op www.mennovanduijn.com
Back to top
Reply with quote
 
peter wijnAge: 54
Joined: 08 Nov 2003
Posts: 3784
Location: Utrecht
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Mon 05 Aug 2013, 16:34    Post subject:
een pittig artikel Wink
mooi dat je je mening zo duidelijk geeft.

Quote:
Wat zijn de minder leuke kanten?
Dat er mensen rondlopen die de duurste apparatuur aanschaffen maar niks van vogels begrijpen, veelal de dieren verstoren en schade aan de omgeving toebrengen en wanneer ze dan op hun gedrag worden aangesproken direct in de aanval gaan. Er worden nu allerlei gedragsregels opgesteld, maar er zou eerder een collectief moeten komen. Een voorbeeld is “Respect the mountains”, een organisatie die bergsporters informeert en overtuigt dat ze hun omgeving schoon achter moeten laten en met respect naar de natuur moeten handelen. Zo iets zou meer waarde hebben dan een sheet met allerlei geboden.

Kun je iets meer vertellen over hoe die bergsporters dit doen?

Hoe zouden natuurfotografen iets vergelijkbaars kunnen organiseren?

het bedrijfsleven kent verenigingen / stichtingen om gezamenljk kwaliteitsdoelstellingen te behartigen.

ter 'verdediging' van birdpix:
Het forum waarop je je hier presenteert is een paar jaar geleden bedacht als onderdeel van een pakket om kennis over vogelfotografie te verspreiden. Ik heb een tijd bijgedragen als redacteur, grotendeels voor het leuke, deels om te voorkomen dat anderen weer dezelfde fouten gingen maken als ik - deels om te leren hoe ik niet nog meer fouten zou gaan maken van anderen...
Daarbij was dus nadrukkelijk ook de bedoeling om kennis te verspreiden over wat voor effect je als fotograaf op vogels hebt, en hoe je verantwoord de leefomgeving van vogels kan betreden. De artikelen die loskwamen waren helaas vooral technisch van aard. De deelname van de bezoekers van de site aan dit forum was in de breedte gezien nogal beperkt en het is vorig jaar dan ook gestopt, met uitzondering van dit goed lopende deel 'fotograaf van de maand'. Echte discussie - en zeker over de interactie met vogels - heb ik alleen gezien in de fase daarvoor in het natuurfotoblog onder het verhaal van Chris Schenk: hoe ver kun je gaan, helaas niet meer online, en ook niet als pdf bewaard Sad.

Het zou mij plezieren als dit anders wordt, misschien wel dankzij jouw prikkelende opmerkingen. Daarvoor is zeker niet alleen bij birdpix een andere benadering nodig. Vooral ook bij de ervaren fotografen is een andere houding nodig: problemen identificeren, voor het voetlicht brengen, initiatieven ontplooien om daar iets aan te doen. (Ik denk dat de commerciele hutten een goede ontwikkeling zijn.)
Wat daarin tegen werkt zijn de verschillende domeinen. Het zou goed zijn om met verschillende websites een gezamenlijke ruimte te organiseren, zodat discussies zonder twijfel los komen te staan van de commerciele belangen achter de sites. Je moet het stadium voorbij waarbij het altijd de ander is die het fout doet (hier heeft birdpix heeft het weer gedaan Wink ). Dat gaat niet vanzelf.

Nu nog een partij met gezag die het oppakt en uitwerkt.

kortom: Fijn.
_________________
hi lui
mooi licht
Back to top
Reply with quote
 
RVDaalen


Gender: Male
Age: 42
Joined: 26 Nov 2010
Posts: 37
Location: Wassenaar
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Thu 15 Aug 2013, 0:08    Post subject:
Hallo Menno,

Mooi om je op deze manier beter te leren kennen met daarbij prachtige foto's.

Ik heb het aandachtig gelezen en begrijp je motivatie over BP wel. Wink

Nogmaals dank dat je mij uitgekozen hebt als volgende FvdM!

Gr,

Remco
_________________
Nikon D7200/D7100
en diverse nikon lenzen.

Bezoek voor méér foto's ook eens mijn website http://www.rvdaalenfotografie.nl/
Back to top
Reply with quote
 
Martijn de JongeAge: 63
Joined: 01 Jan 2004
Posts: 462
Location: Amsterdam
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Thu 15 Aug 2013, 10:30    Post subject:
Leuk verhaal en mooi to the point, vooral dat op stap gaan zonder camera en je verdiepen in soorten spreekt mij aan. Jammer dat er bij de genoemde fotografen alleen usual suspects zitten. Voor de commercialisering zijn we natuurlijk allemaal een beetje verantwoordelijk, iedereen wil met z'n plaatjes wel wat verdienen om iets van de investering in z'n 500mm terug te zien. Opvallend bij Birdpix is inderdaad wel dat alleen 'vrienden' wat mogen aankondigen of melden. Daarmee beperk je de openheid en interactie van- en op dit medium.

Groet, Martijn de Jonge
_________________
Fotograaf en publicist
Back to top
Reply with quote
 
Bert Ooms
Moderator
Moderator


Gender: Male
Age: 66
Joined: 29 Sep 2007
Posts: 377
Location: Emmen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Fri 16 Aug 2013, 13:44    Post subject:
Mooi verhaal met een aantal kritische kanttekeningen, die ik wel kan onderschrijven. Met name het gebrek aan opbouwende kritiek of inhoudelijke lof onder foto's is een duidelijke trend. Ik denk alleen dat er weinig aan te doen is. Het is al diverse malen in het forum aan de orde geweest en de meesten zijn het er wel over eens dat wat meer inhoudelijk commentaar gewenst is, maar er verandert niets.
Regels helpen daar nauwelijks bij. De community bepaalt nou eenmaal hoe het er op een site aan toe gaat. En als de community zich prettiger voelt bij meer lof en minder inhoud, dan gaat het gewoon die kant op. Jou verhaal is een mooie manier is om de BP community er nog eens op te wijzen dat ze zichzelf geen dienst bewijzen met een stortvloed aan zinloze commentaren.

Ik draaf een beetje door geloof ik.

Ik vind die foto van de torenvalk in de sneeuw prachtig! Wat een mooie sfeer en heel fijn zacht afgewerkt. En inderdaad; doe eens wat anders dan de rest. Dat is een motto dat ik van harte onderschrijf.

Bedankt!
Bert
_________________
Nikon
Back to top
Reply with quote
 
peter wijnAge: 54
Joined: 08 Nov 2003
Posts: 3784
Location: Utrecht
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Thu 05 Sep 2013, 10:44    Post subject:
Tjonge zeg,
geen enkele reactie van birdpix.

ook geen antwoord van Menno op vragen.

ik begrijp het niet, en het bevalt me niet.
_________________
hi lui
mooi licht
Back to top
Reply with quote
 
Menno van Duijn


Gender: Male
Age: 38
Joined: 31 Dec 2003
Posts: 76
Location: Katwijk
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Mon 09 Sep 2013, 14:32    Post subject: Excuus
@ Peter, mijn excuus dat ik niet eerder heb gereageerd (ben ook geen frequente bezoeker ((meer)). http://www.respectthemountains.com staat de werkwijze van deze organisatie al doel ik niet op de werkwijze maar meer vanuit het gedachtegoed. Ik denk dat in Nederland er een aantal veelbezochte vogel- en fotografiewebsites de handen ineen moeten slaan in plaats van dat er één partij komt. Kracht zit in de breedte voor het draagvlak, niet in de diepte van de regels en richtlijnen (Public Awereness).

Eens met je verdediging, het is altijd makkelijk om iemand anders de schuld te geven. Wijze uitspraak van m'n oma "als je met je vinger naar een ander wijst, wijs je er met drie naar jezelf". En m'n vader heeft mij geleerd om niet de schuld bij de ander te leggen maar jezelf af te vragen wat jij zou kunnen doen om het te voorkomen.

@ Bert, klopt dat de community bepaald echter spelen hier ook wel de moderators en (interne) richtlijnen een rol voor de criteria.

@ Martijn, sorry voor de usual suspects. Er zijn inderdaad veel meer goede (inter)nationale fotografen maar die heb ik niet zo snel paraat voor het interview.

@ Albert, net niet uit de hand, moest er nog een afstandbediening bij gebruiken maar wel zonder schuiltent (5m.)

@ Hans, ja dat is er nog een uit het niet-digitale tijdperk.
_________________
Zie profiel op www.mennovanduijn.com
Back to top
Reply with quote
 
Digihop
GuestPostPosted: Mon 09 Sep 2013, 16:08    Post subject:
Dat gaat niet gebeuren denk ik. Kan ik me ook wel voorstellen, ik bedoel een paar websites die samen moeten gaan werken dat gaat niet. Bovendien wie gaat de leiding nemen?

Er zijn in nederland 300.000 natuurfotografen geloof ik. Die kan je niet allemaal verenigen en je kan het ook niet vergelijken met bergsport.
Ik bedoel wat is verstoring? Door met een auto door een polder te rijden verstoor je ook, er vliegt altijd wel een Buizerd op of een Eend vliegt weg. Vraag me ook af wat er natuurlijk is om uit een aluminium blik te fotograferen die bovendien ook vervuilt.
Bergsporters zijn lid van een vereniging, natuurfotografen over het algemeen niet. Bovendien weten we allemaal dat we tussen zonsondergang en zonsopgang niet in natuurgebieden mogen komen zonder toestemming, we weten allemaal dat we in veel gebieden niet van de paden mogen afkomen, we weten allemaal dat we dieren niet mogen opjagen ed. Het is allemaal bekend. Een fotosite beheren en respect voor de natuur gaat botsen, logisch want we willen allemaal het mooiste plaatje maken, foto van de week/maand of jaar worden. Er worden wedstrijden uitgeschreven maandopdrachten noem maar op. Verwacht je dan dat iedereen zich dan aan de regels gaat houden?

De oplossing is dat iedereen zich aan de gestelde regels gaat houden en dat er minder gestimuleerd wordt aan competitiegedrag. De commerciele schuilhutten helpen wel.
Krijg wel een beetje de indruk dat sommigen hier de natuur exclusief voor hunzelf willen houden want de ander doet het verkeerd, die koopt dure apparatuur en heeft geen verstand van vogels!
Back to top
Reply with quote
 
peter wijnAge: 54
Joined: 08 Nov 2003
Posts: 3784
Location: Utrecht
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Mon 09 Sep 2013, 20:00    Post subject:
@Menno, top dat je toch reageert.
Quote:
Kracht zit in de breedte voor het draagvlak, niet in de diepte van de regels en richtlijnen (Public Awereness).


@digihop
je kunt tientallen redenen aan voeren waarom het niet gaat werken... dat levert sociologisch interessante materie op, naast waardevol zicht op de barrières die je moet slechten/negeren.

zo waren er ook honderdduizend redenen waarom Nederlanders nooit paprika's zullen gaan eten (jaren '70).

gewoon eens een keertje naar kijken en zien waar het schip strandt
_________________
hi lui
mooi licht
Back to top
Reply with quote
 
Digihop
GuestPostPosted: Mon 09 Sep 2013, 20:52    Post subject:
Peter jij als geen ander zou moeten weten dat veel fotografen alles doen om het plaatje te maken. Foto van de week moedigt dat aan denk ik zelf maar misschien bazel ik maar wat.
Je vergelijking met paprika's eten gaat niet op.

Als je vraagt hier wie wel eens een voet buiten het pad zit zullen er heel weinig zeggen dat ze dat doen. Die regels zijn er al lang en iedereen weet ze, die regels toepassennis een ander verhaal dat zou al schelen. Misschien moet je toch de mensen gaan opvoeden. Misschien moet je ze laten zien wat er gebeurd als je de regels overtreedt.
Laat de mensen maar zien we dieren aandoen, Neushoorns bv is binnenkort klaar in het wild. Ik geef ze nog 5 jaar. Grutto's hier: 10 jaar en dan zal je ze niet meer zien.

Wonderlijk wezenndie mens. In de ogen van gelovigen het kroonjuweel van de schepping. Dat juweel schept er overigens genoegen in om zijn eigen soort te martelen en te dodennom maar te zwijgen van andere levensvormen. Laat het maar zien, druk ze maar op de feiten want met klagen, oeverloos praten ed kom je er niet meer mee.
Back to top
Reply with quote
 
peter wijnAge: 54
Joined: 08 Nov 2003
Posts: 3784
Location: Utrecht
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Tue 10 Sep 2013, 17:06    Post subject:
ik heb geen boodschap aan wat niet werkt.
't gaat er om wat wel werkt.

ook als het maar heel beperkt werkt.


't gaat er niet om dat 90% van de klimmers helemaal niet georganiseerd is.

't gaat niet om over een hekje stappen. (alleen mensen in rolstoel doen dat helemaal nooit - respect).
't gaat niet om het zonder zonden zijn, maar het gaat er om in staat te zijn om te kiezen en een inschatting te maken van het effect op de natuur.

misschien een apart draadje over starten. ik vind het eigenlijk niet mijn taak.

iedere fotograaf op birdpix moet dat irritante vakje aanvinken: braaf geweest. Het effect zal nooit worden onderzocht, maar het is wel duidelijk dat de verantwoordelijkheid voor eventuele sores niet bij de site ligt. En degene die het hokje aan vinkt zou zich vervolgens af kunnen vragen of het wel waar is dat ie niet heeft verstoord.
_________________
hi lui
mooi licht
Back to top
Reply with quote
 
Kees Kroon


Gender: Male
Age: 73
Joined: 16 Nov 2010
Posts: 122
Location: Hardinxveld-Giessendam
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Tue 10 Sep 2013, 18:13    Post subject:
@ Digihop. De mens was idd de koning van de Schepping! Het heb weinig zin om hier met jou daar over in discussie te gaan, denk ik zo!
Gr, Kees
_________________
7DII en Canon-lens de 100-400MM II x extender 1.4 III
Back to top
Reply with quote
 
Menno van Duijn


Gender: Male
Age: 38
Joined: 31 Dec 2003
Posts: 76
Location: Katwijk
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Wed 11 Sep 2013, 17:21    Post subject: digihop
Beste Digihop,

Mijn idee is ook niet op regels op te stellen wat je niet mag doen maar meer richtlijnen hoe je je als vogelfotograaf dient te gedragen wanneer je merkt dat jouw aanwezigheid negatief effect heeft op een vogel die je probeert te fotograferen. Ik merk dat veel mensen geen benul hebben hoe ze kunnen zien dat een vogel "stress"ondervindt van zijn of haar gedrag omdat de kennis ontbreekt en kennisoverdracht is het sleutelwoord.

Een voorbeeld is dat men, en daar heb ik mij (in mijn beginnende enthousiasme) ook schuldig aan gemaakt, is dat je zo graag een foto van vogel wil hebben dat je er constant achteraan blijft lopen. Je houdt dan niks anders over als foto's van een omkijkende vogel waarop je alleen z'n achterwerk ziet. De kennis die daarmee gedeeld kan worden is als tip om te kijken hoe een vogel zich gedraagt (wat is de looprichting, favoriete plekjes waar die foerageert etc.) en daar je op aan te passen (kom met een schuiltent terug en wacht bij dat favorite plekje).

Duizend geboden opstellen zal inderdaad nooit helpen, het gaat om bewustwording en kennisoverdracht.
_________________
Zie profiel op www.mennovanduijn.com
Back to top
Reply with quote
 
Digihop
GuestPostPosted: Sun 15 Sep 2013, 16:46    Post subject:
Ik begrijp je wel Menno, ik heb dat soms ook wel eens. Alleen ik denk ook dat mensen dat misschien wel eens van mij denken. Ik fotografeer graag Ijsvogels maar afgelopen winter ging ik naar een stek wat een kwartier lopen is. Langs het water zat er 1 die ik pas op het laatste moment zag en toen smeerde hij hem. Verstoring en kostte hem energie. Ik zag hem gewoon niet ondanks zijn kleuren.

Tuurlijk is kennis heel belangrijk maar soms gedraagt een vogel zich totaal anders, een paar jaar geleden kon je een vrouwtjesbuizerd in de Flevopolder heel goed in het open veld benaderen op wel 3 meter, dat had ik nog nooit gezien zelfs vanuit de auto was het lastig. Zelfs met jarenlange ervaring met Ijsvogels verbaas ik me nog wel eens. Je moet erook voor waken om belerend over te komen. Dat werkt averrechts. Het blijft lastig in een klein landje met vrij veel natuurfotografen. Zoals ik al zei: je kunt je haast niet organiseren. Is bijna onmogelijk. Vergeet ook niet dat veel natuurfotografen op zichzelf zijn en veelal alleen werken.

@ Kees Kroon, die discussie is zinloos moeten we ook niet willen maar stel dat je gelijk hebt: Dan is dat niet helemaal goed gegaan want die kroon van de schepping maakt er een puinhoop van. Er zijn niet veel soorten in deze wereld die hun habitat vernietigen.
Ik geloof dat er elk jaar een miljard vogels sterven door de mens en de soorten die we uitroeien worden er steeds meer. De trekduif was ooit de meest voorkomende vogel in de wereld maar de kroon der schepping heeft het voor elkaar te krijgen om hem binnen 100 jaar volkomen uit te roeien, zo die zien we nooit meer terug. En het gaat onsl lukken om nog veel meer soorten uit te roeien die we dus nooit meer terug gaan zien. Geen probleem voor het wezen dat op twee benen loopt!!!!
Back to top
Reply with quote
 
Marcel van Kammen


Gender: Male
Age: 37
Joined: 07 Nov 2006
Posts: 802
Location: Noardbergum
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Tue 17 Sep 2013, 15:54    Post subject:
@Digihop: nou geloof ik niet in de schepping e.d., maar indien waar zou het ook zo kunnen zijn dat de mens juist daarvoor op aarde is gezet....om de boel zeg maar een beetje variabel te houden.
_________________
Kijk ook eens op mijn site: www.momentsofnature.nl

Nikon Camera en wat lensjes.
Back to top
Reply with quote
 
Digihop
GuestPostPosted: Wed 18 Sep 2013, 1:48    Post subject:
Marcel, dan is dat niet helemaal geslaagd want de mens vernietigd meer dus het wordt minder variabel. Zoals ik al zei Neushoorn is binnen 5 jaar uit Afrika verdwenen dus die kennen we dan alleen uit een boekje of dierentuin. Onze techonologie maakt het mogelijk: met een geweer een schot in zijn kop, de hoorn afzagen of eruitrukken en klaar is het. We gaan het meemaken want we kunnen het. Het is ook maar een Neushoorn. Olifant idem, het Jachtluipaard neemt in hoog tempo af. Het gaat hard nu.
Back to top
Reply with quote
 
Marco Simonis


Gender: Male
Age: 48
Joined: 28 Feb 2010
Posts: 258
Location: den haag
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail
PostPosted: Wed 18 Sep 2013, 15:59    Post subject:
Hoi Menno,

Gaaf dat je hier staat en volgens mij, heb ik je al eens in het veld gezien?
Ik begrijp je volkomen en heb even gewacht om te reageren gezien de discussie, die ik wel leuk vond.
Zelf ben ik ook weer naar een stop van 25 jaar begonnen en is het allemaal wat makkelijker als in de analoge tijdperk. Helaas zijn er mensen die wel vermogend zijn om de beste apperratuur te kopen en idd niets van vogel(s)(gedrag weten) maar dat kan later komen. Ik vind het ook wel eens ongemakkelijk als iemand naast mij staat en nog ineens weet wat die fotografeert.
Over de schepping, tja? Als mieren net zo groot waren als ons had het er waarschijnelijk heel anders uit gezien.

Mvg,
Marco
_________________
Canon dingetjes.
Back to top
Reply with quote
 
Wilfried Solarz


Gender: Male
Age: 67
Joined: 28 Apr 2010
Posts: 193
Location: friesland
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Wed 18 Sep 2013, 16:25    Post subject:
Ik vind het ook wel eens ongemakkelijk als iemand naast mij staat en nog ineens weet wat die fotografeert.
---------------

Daarvoor staat ie toch naast jou? -Smile


Btw kan me helemaal vinden in de post van Marcel.
_________________
nikon spul
Back to top
Reply with quote
 
Marco Simonis


Gender: Male
Age: 48
Joined: 28 Feb 2010
Posts: 258
Location: den haag
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail
PostPosted: Wed 18 Sep 2013, 16:39    Post subject:
Hahaha, maar dat gaat het wel om meeuwen en niet tussen een pimpel en een koolmees. Razz

Gr,
Marco
_________________
Canon dingetjes.
Back to top
Reply with quote
 
Michiel Janssen


Gender: Male
Age: 47
Joined: 03 Feb 2009
Posts: 672
Location: Zevenhuizen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Wed 18 Sep 2013, 17:52    Post subject:
Voor mij maakt het niets uit of je wel of niet weet welke vogel je fotografeert, als je foto's maar goed zijn. Ik zie websites van mensen die alles weten van hun favoriete beestjes, maar slechts hele matige foto's maken. Het tegenovergestelde komt ook voor. Fotografie is op zichzelf al een hobby/beroep. Vogels zijn een mooi onderwerp. 1+1=2. Ik denk zelfs dat er meer vogelfotografen zijn die weten welke vogel ze verstoren dan die niet weten welke vogel ze verstroren.
_________________
http://michieljanssen.smugmug.com/
Back to top
Reply with quote
 
Display posts from previous:   
   Birdpix.nl Forum Index -> Fotograaf van de maand

 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
Page 1 of 1


Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum