Gender: Male Age: 33 Joined: 07 Feb 2011 Posts: 33 Location: Drachten
Posted: Fri 11 Feb 2011, 19:41 Post subject: zout op de lens
Hallo,
Hoe doen jullie dat als jullie foto's willen maken op het strand/in de buurt van het strand? Want dan komt er hoe dan ook zout op de lens. Hoe krijg je de lens weer schoon en is het schadelijk? Of valt het wel mee en kan je gewoon eerst stof, zand wegblazen en vervolgens schoonmaken met een hama doekje?
Gender: Male Age: 29 Joined: 29 Aug 2010 Posts: 64
Posted: Fri 11 Feb 2011, 19:57 Post subject:
Je kan een lenscoat kopen (google maar eens op lenscoat), maar kan ook een goedkoop uv-filter kopen voor op de voorkant van je lens; deze kan je er dan afdraaien en makkelijk schoonmaken als er zout op zit.
Uv filter; (voorbeeld lens doorsnede 67 mm) - http://www.cameranu.nl/nl/index.php?hg_id=38&sg_id=208
Zijn ook goedkoper te vinden van Hama hoor, die kosten voor 67 mm 20 euro. Als je filter dus kapot gaat ben je 20 euro kwijt en niet de prijs van je lens!
LensCoat: (Voorbeeld voor de Canon IS 70-300, legergroene versie) http://www.cameranu.nl/artikel/152644/Lenscoat_voor_70-300_IS_f_4-5.6L_Legergroen.html
De Lenscoat zorgt voor een soort sokje voor je lens, waardoor deze beschermd is tegen zand en ook zout. Je kan ook Camera Armor proberen, iets soortgelijks. Dat is een soort schokdemper.
Dit zou ik doen, ik heb nog maar een keer echt aan zee gefotografeerd, dus kijk maar of je er iets mee kan. Ik heb dus geen ervaring!!
Gender: Male Age: 33 Joined: 07 Feb 2011 Posts: 33 Location: Drachten
Posted: Fri 11 Feb 2011, 20:00 Post subject:
dat heb ik sowieso al, op elke lens zit een (goed) uv-filter. Alleen hoe maak je deze dan netjes schoon? Of kan je hem er zelfs weer even af doen en 'gewoon' in het water gooien?
Gender: Male Age: 29 Joined: 29 Aug 2010 Posts: 64
Posted: Fri 11 Feb 2011, 20:16 Post subject:
Harmen wrote:
dat heb ik sowieso al, op elke lens zit een (goed) uv-filter. Alleen hoe maak je deze dan netjes schoon? Of kan je hem er zelfs weer even af doen en 'gewoon' in het water gooien?
Jazeker, ik noem het altijd ramen zemen. Je draait het filter eraf en je kan het gewoon afsoppen met zeep hoor! Net zoals je ramen zeemt. Ik gebruik zelf een Hama 67mm UV, dus die kan sowieso. De hama is volgensmij gewoon plastic met glas - ik zou niet weten wat daar verkeerd aan is?
Hmm... ikzelf zie geen aantastingen maar begin toch hier een beetje bang van te worden... _________________ Nikon D3000 + 18-105mm VR + 70-300 VR (Nieuw)
Gender: Male Age: 43 Joined: 28 Nov 2008 Posts: 292
Posted: Fri 11 Feb 2011, 20:28 Post subject:
Als je een UV filter gebruikt en na 3 jaar wat krasjes begint te zien door het poetsen, mja. Die krasjes zie je al niet op de foto, en de afschrijving van de filter is 6.6 euro per jaar. En de frontlens zelf blijft gewoon perfect.
De perfectionisten die geen filters voor hun lenzen willen kan ik ergens wel begrijpen, maar het wordt voor mij een te dure hobby als ik nog eens een lensje vol krassen wil verkocht krijgen tweedehands...
Gender: Male Age: 33 Joined: 25 Dec 2006 Posts: 604 Location: Lutjegast
Posted: Fri 11 Feb 2011, 20:40 Post subject:
Laatst een weekje naar Helgoland geweest,
Terugreis wilde de flitser niet meer omhoog.
Helaas... Er zat zand, zout en zout in de camera, op de printplaatjes.
Foute boel dus
Opgestuurd rekening van 455 euro, nieuwe onderdelen en weet ik het wat allemaal.
Maar gelukkig was ik verzekerd en heeft het me geen duppie gekost,
Dus denk ook om goeie verzekering!
Ik zit nog wel eens te denken wat goed zal zijn.
Voor een vaste brandpunt lens (geen zoom dus) is krimpfolie wel makkelijk, flinterdun, maar zeer sterk, en dat kun je er om heen wikkelen. Zo ook de camera, een idee?
Gender: Male Age: 34 Joined: 06 Mar 2010 Posts: 255 Location: Arnhem
Posted: Fri 11 Feb 2011, 21:13 Post subject:
Een camera kan best veel hebben hoor.
Mijn 1000D zat laatst ook helemaal onder het zand omdat dat door de regen opspatte en ik op de grond lag.
Nat en zanderig deed hij het gewoon perfect. Je moet alleen erop letten dat het niet IN je camera komt bij het batterijklepje, geheugenkaart ingang etc. Bij thuis komst met wattenstaafjes het zand overal verwijderd en hij was weer als nieuw.
Vooral zout moet je vermijden, daar kunnen de metalen delen door oxideren.
De zoute lucht bij de zee zorgde ook voor een vieze lens. Het best is om met een goed doekje te blijven poetsen. Gewoon telkens cirkeltjes blijven poetsen en af en toe een schoner deel van het doekje gebruiken. En misschien af en toe een beetje vochtig maken door een beetje adem.
Dan poets je het zo weg. _________________ Canon 7D - Canon 400mm f/5.6L USM
Meer wildlife, macro en landschappen op mijn Facebook en Flickr page
Volgens de opticien kun je voor het reinigen van brilleglazen beter geen middel gebruiken waar citroen aan toegevoegd is. Dit ivm het aantasten van de coating.
Of dit advies ook van toepassing is op lenzen kan ik niet zeggen maar om zeker te zijn houd ik me daar wel aan. Een neutraal afwasmiddel werkt prima bij de op het hoofd gedragen optisch glas.
Groet
Kees _________________ Canon spul
Twee jaar geleden mijn 500mm in de golf van mexico in Florida laten vallen. Erg geschrokken maar de lens even afgespoeld onder de kraan en weer helemaal in orde. Uiteraard beter om even schoon te maken met een bruikbare vloeistof...
Gr. Wilfred _________________ Canons met diverse lenzen, statief, eenpoot, flitsers
Gender: Male Age: 62 Joined: 07 Mar 2008 Posts: 124 Location: Zoetermeer
Posted: Sat 12 Feb 2011, 20:53 Post subject:
Ik las ooit eens ergens (met motivatie erbij) dat je het glas van je front lens gewoon met je tong (speeksel) even nat moet maken (ok lekker likken) en daarna droog maken met lens doekje of een nieuw stukje zeem.
Motivatie weet ik ff 123 niet meer _________________ Think Happy Thoughts...And You Will Fly (Peter Pan)
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum